På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Panama.


Praktisk information om att resa i Panama

Klimat och bästa restid
Panama har ett tropiskt klimat med en genomsnittlig temperatur på omkring 30 grader. Temperaturen är oftast några grader lägre vid Stilla havskusten jämfört med den karibiska kusten. Regnsäsongen är från slutet av april till början av december men som regel är regnen sporadiska och hindrar sällan från utflykter och upplevelser. Högsäsongen ligger från december till april. Våra rekommendationer om bästa tid att resa baserar sig på hur vädret varit tidigare år men vädret kan skifta från år till år så dessa rekommendationer är endast vägledande.

Visum
OBS! Visumreglerna kan ändra sig så vi på Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar med landets ambassad i god tid innan resa. Nedanstående information är med förbehåll för ändringar:

För inresa i Panama som turist krävs ett giltigt pass med minst sex månaders kvarvarande giltighetstid och en returbiljett eller biljett för vidare färd. Svenska medborgare får stanna i Panama i upp till 90 dagar. För mer information, kontakta Panamas ambassad.

Pengar
Panamas valuta heter balboa men man kan också använda US dollar. Det finns gott om bankomater i Panama City. Man kan använda kredit kort på större restauranger, hotell och affärer men vi rekommenderar att man även har lite kontanter med sig, speciellt ute i landet där det inte finns bankomater och där ”cash is king” fortfarande gäller.
När man lämnar Panama City betalar man en avreseskatt på 40 USD – denna betalas antingen kontant eller ligger i biljetten – kontrollera med din Travel Consultant vad som gäller för dig innan du reser.

Transport
Buss
Panamas tidigare kända och ökända bussflotta av färggranna gamla amerikanska skolbussar – ”diablos rojos” är numera ett minne blott och har ersatts av moderna stadsbussar inne i Panama City och skall man resa runt i landet finns det ett flertal bussbolag att välja mellan.

Taxi
Man använder sig inte av taxameter i Panama så var noga med att göra upp om priset innan avfärd.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Panama City
Språk: Spanska
Klimat: Tropiskt
Valuta: Balboa (men USD används parallellt och kursen är 1 till 1)
Religion: Primärt romersk-katolsk


Information Panama

Panama är kanske mest känt för Panamakanalen som är ett självskrivet utflyktsmål men Panama har så mycket mer att erbjuda. Landet är en cocktail av modern latinamerikansk kultur med en spännande historia. Ett perfekt resmål för dig som letar efter en plats med vackra stränder, storslagna naturupplevelser och som vill uppleva den indianska ursprungsbefolkningens vänlighet på nära håll.

Panama hamnar ofta i skuggan av sitt mera kända grannland Costa Rica. Dock gömmer Panama en rad upplevelser du inte får missa. Gör en avstickare till de exotiska öarna San Blas som är hemvist för Kuna-Yaöa indianerna eller se äventyrsbyn Boquete, vackert belägen vid foten av vulkanen Baru. Vid ögruppen Bocas del Toro hittar man de vackraste stränderna och de bästa hotellen. Är du passionerad dykare och letar efter storslagen undervattensnatur och ett reseäventyr långt bort från civilisationen kanske nationalparken och ön Isla Coiba vara något för dig med fantastisk natur och goda möjligheter att se valar mellan juni och augusti.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Adam Kindberg Smeds

Adam Kindberg Smeds

Travel Consultant

info|wt.se
Karin

Karin Svensson

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: