På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Peru.


Praktisk information om att resa i Peru

Klimat och bästa restid
Peru är indelat i 3 zoner: Kustzonen, bergszonen och regnskogszonen. I kustområdet är det högsäsong från januari–mars, solen skiner och vädret är klart. Resten av året ligger det ofta en tjock dimma längs kusten som solen bara penetrerar då och då.
I Anderna och regnskogen är klimatet indelat i regn- och torrperiod. Den bästa tidpunkten för en resa är i torrperioden från april till november. Kom ihåg att temperaturen sjunker drastiskt på natten i bergen.

Pengar
Det finns uttagsautomater för bland annat Visa och MasterCard i nästan varje medelstor och större stad och du kan både ta ut nuevo sol och US-dollar. Det går att betala med kreditkort i många affärer, hotell och restauranger, men ofta mot en hög avgift så har gärna lite extra kontanter redo. Du kan växla amerikanska dollar i både banker och växlingskontor (Casas de cambios som tar lägre provision) Varning: Det finns många förfalskade sedlar i omlopp, både soles och US-dollar. Kontrollera därför alltid dina sedlar och få dem utbytta om de är skadade eller saknar vattenstämpeln.

Kontrollera aktuell valutakurs på: www.xe.com.

Villkor för visum
OBS! Visumreglerna kan ändras med kort varsel så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad eller på UD:s hemsida.
Följande information kan komma att ändras.

Svenska medborgare får turistvisum i upp till 90 dagar gratis vid ankomsten till Peru – detta gäller både vid ankomst till flygplatsen och över landsgränsen. Observera att ditt pass måste vara giltigt minst sex månader vid ankomst i Peru. Visumet kan förlängas en gång med 30 dagar på immigrationskontor i de största städerna. Landet måste då lämnas i minst 48 timmar innan du kan resa in igen med ett nytt visum.

Transport
Buss
Längs kusten från norr till söder går den asfalterade panamerikanska vägen som gör att transporten genom landet går snabbt. Men om du åker upp genom Anderna, blir det omedelbart mycket mer tidskrävande och ofta en skramlande och kall upplevelse. Bussystemet är bra och effektiv. Vanligtvis har bussbolagen sina kontor i samma område eller vid en huvudterminal, där du bekvämt kan gå runt och hitta det bästa erbjudandet och ta en titt på bussarna. Det finns en mängd bussbolag med varierande standard. Det bästa bussbolaget är Ormeno som också har internationella linjer. Det går ofta att få studentrabatt. Köp biljetter i förväg om du kan. Det finns tjuvar på busstationer, så håll ett öga på ditt bagage och se till att ryggsäcken stannar i bagageutrymmet. Ditt bagage hanteras inte alltid med samma respekt. Det är därför det är en bra idé att stoppa din ryggsäck i en gammal potatissäck eller i en speciellt utformad påse för att undvika alltför många repor och märken. Samtidigt gör det att den inte ser så intressant för eventuella tjuvar. I de avlägsna regionerna ersätts bussarna ofta av lastbilar. Det kan vara en minnesvärd upplevelse att åka över bergen på ett lastbilsflak – i sällskap med en massa smågrisar på väg till marknaden.

Tåg
Järnvägsnätet är inte särskilt utbyggt och fungerar bäst i södra Peru. Tyvärr kör tågen ofta på natten, då det ofta finns tjuvar på stationerna och även på tågen. Ett bra tips är att bara välja tågen som kör på dagen. Det är ofta dyrare att åka tåg än buss, men på sträckan mellan Arequipa och Titicaca-sjön kan det dock rekommenderas, eftersom vägen är mycket dålig.

Flyg
Eftersom avstånden i Peru är mycket långa och tidskrävande, kan det vara en bra idé att flyga på vissa sträckor. Det har startats många nya flygbolag under de senaste åren och konkurrensen är stor, så det går att köpa billiga inrikesbiljetter. Du kan få bra rabatter om du köper din biljett sju dagar före avresa. Prisexempel: Cuzco till Lima, enkel biljett, cirka 500 kronor.

Båt
I regnskogen i östra Peru, är floder och luftrum ofta de enda vägar som finns. Det finns både motordrivna kanoter och flodbåtar. Om du gillar att ligga i en hängmatta, titta på krusningarna i vattnet och se regnskogen som ett grönt streck i horisonten, är en flodbåt något för dig. Livet i småbyarna i regnskogen är ofta stillsamt och veckans evenemang kan vara flodbåten som lägger till. Om du har tur är din granne (som sällan är mer än en handflata bort) trevlig och du får en bra resa, där ni både pratar och spelar gitarr. Båtarna avgår oregelbundet – så har gott om tålamod.

Taxi
I de större städerna finns en mängd taxibilar, bussar och collectivos (folkabussar som ersätter små bussar). Taxibilar använder vanligtvis inte taxameter, så förhandla om priset i förväg och ge dig inte alltför lätt.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Länkar
www.geographia.com/peru - allmänna resetips och info om Peru.


Fakta

Huvudstad: Lima
Språk: Spanska, quechua och aymara
Klimat: Tropiskt, tempererat och polarklimat i bergen
Valuta: Nuevo sol
Religion: Katoliker


Information Peru

Naturlig mångfald
Perus varierande och mångskiftande kultur och natur gör en resa i landet till en oförglömlig upplevelse. Från det att man besöker en av Limas marknader och äter ceviche, tills man är i öknen och åker kälke eller sandboard nerför de stora sanddynerna, tar det inte många timmar. För även om Peru bjuder på nästan all tänkbar natur så är det lätt att ta sig runt. Från kusten och ökenlandskapet där de mytomspunna Nazca-linjerna skär genom den sandiga jorden, är det inte långt till Arequipa – Perus näst största stad. Här hittar du vulkanen El Mist och ravinen Colca Canyon, samt många lamor som majestätiskt pryder landskapet – och grillen på kvällen. Om man åker in i landet ligger de storslagna Anderna och väntar på att utforskas.

Perus historiska arv
I Peru finns otaliga ruiner och överallt förundras man av den antika indiankulturens imponerande arkitektur. Särskilt inkaindianerna har lämnat sitt avtryck på Perus fantastiska ruiner. Norr om det djupblå vattnet på Titicaca-sjön ligger höglandet och den mytomspunna staden Cusco. Området är hem för den legendariska inkaleden och de mäktiga inkaruinerna Machu Picchu och Choquequirao, liksom andra vackra ruiner från både inka- och pre-inkakulturer. Cuzco är också ett bra ställe att ge sig på en spanskkurs med sina vackra omgivningar och självklara utflyktsalternativ.

Från frodig regnskog till rogivande kust
Från Cuzco är det nära den frodiga regnskogen Puerto Maldonado i Amazonas, där vilda djur och människor lever i naturlig samexistens. Amazonas delta sträcker sig till nordöstra hörnet, där man i den stillsamma regnskogsstaden Iquitos kan uppleva stadens flytande marknad, Belén. Här kan man köpa allt från Anacondaskinn till mode. Peru har också vackra kuster med små pittoreska städer där man kan ta ett dopp i Stilla havet och smälta alla upplevelserna efter den äventyrliga resan i Peru.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Lotta Avellén

Lotta Avellén

Travel Consultant

info|wt.se

Shailee Parasnis

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: