Här finner du praktisk information och fakta om Polen.


Praktisk information om att resa i Polen

Väder och bästa tid att resa
Hela Polen har ett tempererat klimat där vädret skiljer sig en del beroende på vilken del du besöker. I landets norra och västra delar är det kustklimat med våta somrar och frostklara vintrar men temperturerna blir aldrig obehagligt höga eller låga. Här ligger bland annat Gdańsk som man väl kan besöka året om. I östra och södra Polen är det fastlandsklimat som bjuder på härligt varma somrar och kalla vintrar. Warszawa och Kraków lockar med moderata temperaturer på vår och höst men kan absolut besökas året om.

Se vädertabell för Polen här

Pengar
I Polen använder man sloty (PLN). Det är billigt att handla här jämfört med både Sverige och många andra delar av EU. Kreditkort fungerar i princip överallt och det finns gott om bankomater. Ute på landsbygden bör man dock ha lite kontanter och inte allt för höga valörer då inte alla småbutiker och restauranger tar emot stora sedlar.Se den aktuella kursen här.

Transport
Tåg/buss:
Tågnätet i Polen drivs av flera olika företag och både turtäthet och kvalitet skiljer sig mellan de olika tåglinjerna. Vissa är endast regionala men bland annat PKP Intercity erbjuder snabba långdistanslinjer mellan landets större städer. Mindre städer och byar når man med buss.

Spårvagn:
Flera städer i Polen har gamla härliga spårvagnar, många en kvarleva från Sovjettiden. Njut av utsikten och passa på att göra en sightseeingtur samtidigt som du förflyttar dig i bland annat Kraków, Łódź och Gdańsk.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Hhuvudstad: Warsawa
Språk: Polska
Klimat: Tempererat
Valuta: Zloty (PLN)
Religion: Majoriteten är katoliker


Information om Polen

Spännande, billigt och precis runt hörnet
Polen ligger inte långt från Sverige med skillnaden mellan de två länderna är nästan omöjlig att överblicka. En resa hit är en stor upplevelse och du kan vara säker på att du kommer hem med en unik inblick i en helt annan kultur. Du kan åka på en avkopplande spa-helg, en historisk stadsweekend, dricka lokalproducerad öl och njuta av det polska köket. Och njut även av den attraktiva prisnivån där vare sig restauranger, barer och affärer inte gräver speciellt stora hål i plånboken.

En skrämmande historia
Polen är ett stort och stolt land med en tuff historia. Nazi-Tyskland ockuperade Polen under andra världskriget och ockupationsmakten var obarmhärtig här och dödade över 6 miljoner polacker. Dessutom var Polen platsen där flera koncentrationsläger upprättades, bland annat Auschwitz i södra delen av landet. Storstäder som Warszawa jämnades i princip med marken och både andra världskriget och den efterföljande Sovjetockupationen har lämnat djupa spår i Polen.

Polens vackra städer
Polen döljer både här och där vackra städer med väldigt svåra namn, vackra byggnader och spännande historia. Gör en kulturresa och se Warszawas vackra slott, besök Museum of the Second World War i Gdańsk och upplev den historiska, polska arkitekturen i de gamla stadsdelarna i både Poznań och Kraków. Den sistnämnda bjuder dessutom på det spännande slottet Wawel och den vackra parken Planty som på det vackraste vis omringar den pulserande stadskärnan.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på:
Rejsegarantifonden
International Air Transport Association
Branschföreningen för landets resebyråer och researrangörer - SRF