Dag 1: Vilda djur och vild natur
Vi lämnade Manaus tidigt på morgonen. Det var skönt att komma bort från storstaden som var bullrig, smutsig och inte längre spännande. Egentligen hade vi bara kommit dit för att ha en språngbräda vidare till Amazonas. Resan till djungeln delades in i fyra etapper: bil, båt, buss och så båt igen. På vägen korsade vi Rio Negro och Rio Solimoes där de två floderna möttes. En speciell syn, eftersom den ena floden är helt svart och den andra ljusbrun, detta på grund av temperaturskillnader.

Resan uppför Amazonas är oförglömlig. Det var så mycket vatten i floden just då att flera hus var översvämmade och endast taken tittade fram, som bevis på att det faktiskt har bott någon här. Dessutom fanns det så mycket vatten att du inte kunde se från ena sidan till den andra. Även om det fanns träd på båda sidor så betydde det inte land eftersom också träden stod under flera meter vatten. Därför kan du glida in mellan träden där det tidigare har varit stigar – helt fantastiskt och även gott om möjlighet att se några av djungelns många djur.
Vi anlände till lodgen på eftermiddagen och efter lunch åkte vi in på den första turen i en liten träbåt som inte såg särskilt robust ut. Vi skulle så småningom få tillbringa mer än 24 timmar i den här lilla båten! Tre turister, en guide och så "kaptenen". Vi började med att åka runt i området, där vi bland annat såg rosa och grå delfiner och papegojor och tukaner och när vi gled in mellan träden såg vi apor hoppa mellan trädtopparna. En enda krokodil blev det också på vägen. Att åka runt och se djur i total tystnad är en helt obeskrivlig känsla.
Samma kväll gick vi på krokodiljakt. Vi började när det blev mörkt och tog bara med våra ficklampor. Vi åkte runt och lyste med ficklamporna för att fånga deras ögon – några gula, vissa orange och andra röda – de med de röda ögon var störst fick vi veta, kanske 5-6 meter långa. Varje gång guiden (Jungle Boy, som han kallade sig själv) såg ett par ögon, stängdes motorn av och vi gled långsamt mot djuret. Jag var inte alltid helt bekväm med situationen när jag gled mellan vassen och under/över träden. Varje gång försökte han fånga en krokodil och plötsligt lyckades han också fånga en på cirka en meter. Han erbjöd oss att hålla den om vi ville innan han kastade den i vattnet igen. En omständighet som inte gjorde det mindre spännande var att det samtidigt blixtrade och åskade i luften.

Dag 2: Hiking i djungeln
Bakom vår lodge kunde vi gå rätt in i djungeln. Stigen var mycket smal och översvämmad på många ställen, så guiden var ofta tvungen att fixa en ny väg genom att hugga av grenar med sin machete, precis som man ser det på film. Ofta hörde man höga ljud precis ovanför sig. Var det apor? Kan det vara en orm? Vi fick inte se några ormar, däremot flotta fåglar och apor av olika slag och myggor i mängder! Dessutom såg vi en hel del spindelhål i marken, från ett av dem kom det också ut en inneboende för att hälsa. Jag har aldrig sett en så stor spindel i den verkliga världen. Den var på storlek med ett tefat och hade mycket tjocka ben.
Att vandra i djungeln var en upplevelse i sig där man var tvungen att både gå ihopkrupen och hoppa över bäckar. Utmaningarna räckte och blev över för hela den dagen.
På eftermiddagen åkte vi på fisketur för att fånga piraya. Vi var alla utrustade med en pinne med spets och krok. Sedan var det bara att sätta en stor bit kött på kroken och locka pirayan till sig. Jag tyckte det var lite svårt, men landade tre stycken - där låg de och sprattlade och en av dem bet också ett hål i min flytväst.

Dag 3: Besök hos lokal familj
Vi besökte en lokal familj som bodde långt, långt väck från civilisationen, djupt i djungeln på kanten av floden. Deras hus var byggt på träpelare ovanför vattnet, av rädsla för att deras hus också skulle översvämmas en dag. Här bodde man och hustru, föräldrar och två barn på mycket få kvadratmeter. De levde på att odla manjan, en rotliknande potatis som de skar, torkade, siktade och rostade på en en kvadratmeter stor panna. Därefter blev det till ett gult pulver som påminner om ris och kan användas i flera variationer i mat och dryck. Detta sålde det eller bytte för andra råvaror.
På eftermiddagen var vi på en lång båttur, där vi bland annat såg ett träd med åtta sengångare. Vår "kapten" kröp upp trädet och en av sengångarna började krypa ner och lät sig falla i vattnet. Den simmade mycket långsamt förbi vår båt med en unge på ryggen. Efter lite simning fram och tillbaka började den krypa upp ett träd i verkligt långsam takt. Ganska fascinerande att titta på. På eftermiddagsresan såg vi återigen delfiner hoppa förbi vår båt.

Dag 4: Båttur
Återigen på båtturen såg vi gigantiska näckrosor när vi seglade förbi flera träd fulla av apor. På båtturen tillbaka till Manaus startade ett hemskt oväder med blixt och åska strax ovanför oss. Vi kände oss inte särskilt säkra i den lilla metallbåten. Mannen som styrde båten bara skrattade och tyckte att det var otroligt roligt att de blygrå molnen bara kom närmare och närmare. Lyckligtvis anlände vi helskinnade efter en 40 minuters båttur som verkade otroligt mycket längre.
Amazonas måste upplevas
Naturen och djurliv är mycket mer än bara fascinerande. Även om man, innan man beger sig ut, är fullt medveten om att detta inte är något zoo och att man inte nödvändigtvis kommer att se några djur så tycker jag att det verkligen inte var dåligt att vi på resans gång såg gråa och rosa delfiner, krokodiler, runt fyra olika apsorter, sengångare, tarantellor, grodor i neonfärger på storleken med en nagel, turkosa fjärilar, tukaner, papegojor, jätteugglor och säkert 20 olika fågelarter.

Amazonas är helt enkelt fantastiskt!!
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: