Av Mette Marie (#Reseintervju)

RESEINTERVJU

Varifrån kommer dina kunskaper om Galápagosöarna?
Jag bodde hos en värdfamilj i Puerto Ayora en månad under 2007 när jag arbetade på Charles Darwins forskningsstation och hjälpte till med att föda upp de stora landsköldpaddorna. Efter det har jag återvänt tre gånger som reseledare.

Varför är Ecuador och Galápagos så häftiga destinationer?
Ecuador har i mina ögon allt vad som representerar Sydamerika. Här finns de storslagna Anderna med snöklädda vulkantoppar, här är frodig Amazonas-djungel, här är indianmarker med massor av kultur från inkatiden, och så Galápagos, landets finaste pärla. Öarna är helt enkelt en skattkista av upplevelser och natur som inte finns att hitta någon annan stans i världen. Galápagos är ju ett resultat av en vulkanisk hetfläck och öarna har alltså aldrig varit en del av fastlandet. Därför ser vi alltså idag ett helt unikt djur- och plantliv som man knappast behöver vara särskilt biologiskt intresserad för att tappa både andan och hakan av.

Är det inte ganska dyrt att resa runt i landet?
Det beror lite på vilka upplevelser man vill ha – särskilt på Galápagosöarna – men det går att få till på en hyggligt rimlig budget. En kryssning kostar cirka 2000 om dagen men så är all mat, övernattning, transport, upplevelser och guide inräknat och det är bara att luta sig tillbaka. Jag rekommenderar oftast fyra dagar kryssning med efterföljande öluffning. Dagsbudgeten sjunker ju genast väsentligt när det bara handlar om att betala för övernattning. Sedan är det lätt att hitta billiga restauranger och små dagsturer. Vid öluffning får man dessutom inblick i det lokala livet, samt vilka olika strategier man lägger upp för att bevara området.

Är detta enbart för backpackers och vuxna eller kan man ta med sig barnen?
Ecuador är fantastiskt otroligt barnvänligt och jag kan utan vidare tänka mig att resa dit med mina egna en dag när de är gamla nog. Från sju år och uppåt är nog det mest idealiska, de ska gärna känna sig trygga i vatten, till exempelvis med snorkling. Men jag är annars helt säker på att de flesta barn kommer att bli ganska imponerade av jättesköldpaddorna i höglandet, havsleguanerna på klipphällarna, sjölejonen som tigger mat av fiskare och ligger och rullar sig på parkbänkarna i byarna och alla de andra vilda djuren.

Kan du kort berätta om vilka dina bästa upplevelser i Ecuador eller på Galápagos har varit?
Det bästa har varit att komma så nära inpå djuren som man gör på Galápagos. Snorkling ihop med sjölejon glömmer man inte i första taget: de kommer helt tätt inpå dig och nappar emellanåt tag i dina simfötter – lekfulla krabater är de!
Ecuador, Galapagos
Du finder masser af smukke strande på Galapagos, men du skal dele dem med Blue footed boobie GalapagosNemo I er en katamaran med plads til 14 passagerer fordelt i syv kahytter. Med Nemo I får du en unik sejloplevelse ved Galapagos-øerne
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: