Tanken på att resa helt ensam kan verka skrämmande för de flesta. Men när du har provat det en gång kommer du med stor sannolikhet vilja göra det igen. Det är nämligen ett fantastiskt sätt att uppleva världen på - och träffa nya bekantskaper.
Om din annars trogna resekamrat inte vill följa med på ditt nästa äventyr så bli inte förtvivlad - res själv istället! Du kommer troligtvis upptäcka att det varken är ensamt eller tråkigt att resa ensam. Och nej, människor som reser ensamma gör det varken för att de inte har några vänner eller är djupt asociala. Sanningen är faktiskt att ensamresande ställer ganska högra krav på dina sociala färdigheter. Som ensamresande kommer du därför uppleva att du träffar många fler nya människor jämfört med om du reste tillsammans med andra.

Många reser ensamma
Om du frågar människor som har rest ensamma hur det var, kommer många av dem säkert att säga att de resor de har gjort ensamma har varit de mest intensiva och upplevelserika. Det beror bland annat på den sociala aspekten av soloresorna, då man måste vara mer framåt när man reser ensam och inte utstråla samma stängdhet som man ibland - omedvetet - gör när man har en resekamrat.
Dessutom upptäcker man som ensamresande snabbt hur många andra som befinner sig i precis samma situation som en själv. Och det är många, riktigt många! Du kommer därför snabbt bli omgiven av andra ensamresande, men också människor som reser i större eller mindre grupper.

Utöver det finns det självklart de uppenbara fördelarna:
 • Du har en större frihet i din reseplanering.
 • Du bestämmer till 100% själv vad dagen ska innehålla, när du ska gå upp, vad du ska äta till lunch och framför allt hur länge du ska stanna på olika platser.

De flesta resenärer har förmodligen inte upplevt det som ett stort problem att resa tillsammans med andra tidigare, men ändå uppskattar många överraskande mycket den större frihet som kommer när man reser ensam.
Och sen händer det - av någon anledning - att upplevelserna känns lite mer intensiva. Kanske för att man är lite mer alert och i ännu högre grad ansvarig för att ens resa ska bli en succé.
Drömmer du om att prova på den här typen av resa - eller har du inte någon att åka med på din drömresa - kan vi verkligen rekommendera att du bokar din första soloresa ut i världen. Och vem vet – kanske blir det den första av många!

Res själv - tillsammans med andra
Reser du själv men vill ändå vara en del av en större grupp? Winberg Travel erbjuder aktiva vandringsresor i grupp, där du tillsammans med andra vandringsglada resenärer i alla åldrar och en svensktalande reseledare tar dig fram på några av Europas vackraste vandringsleder.
Se alla våra aktiva resor med svensk reseledare här

Så här reser du bäst ensam
Se vår guide till hur din första soloresa blir en bra upplevelse

 1. Välj en bra destination
 2. Det är viktigt att det finns mycket att uppleva dit du reser. Det ger dig en känsla av att vara sysselsatt samtidigt som du får massor av intryck med dig hem. Om du hamnar på en liten semesterö ensam där det enda du kan göra är att äta kokosnötter och sola, kanske du med tiden kommer att känna dig lite nedstämd.

 3. Gör en plan
 4. Det viktigaste för dig som reser ensam är att se till att vara väl förberedd. När du reser ensam kan du bli mer sårbar, och samtidigt är det värre att hamna i jobbiga situationer ensam - som fulla hostels och överbokade bussar. Se därför till att veta var du ska vara när och boka gärna boenden långt framåt i tiden. Vissa föredrar att vara flexibla och inte planera för mycket i förväg, men många som reser ensamma finner en trygghet i att veta vilket nästa resmål är och hur man kommer dit.
  Därför är det också bra att se till att bo på en plats där det finns Wi-fi eller hitta en restaurang med gratis internet. Det kräver nämligen lite extra online-planering att resa ensam - både med bokning, research och Google Maps. Och så kan du också ge familjen ett livstecken så att de inte oroar sig för mycket.

 5. Bo med andra
 6. Det säger sig nästan självt att du lättare hittar någon att äta middag med om du bor på ett hostel eller guest house - jämfört med att bo på ett hotellrum ensam. Ibland kan man få ett behov av att vara ensam några nätter, och det är helt normalt, men ens sociala behov kan i synnerhet tillfredsställas på hostel, där det alltid finns nya, spännande människor från andra länder att träffa och prata med. Det finns också oftast gemensamma utrymmen och evenemang på hostel där du kan utbyta restips med andra och kanske hitta någon att resa vidare tillsammans med ett tag, då de flesta resenärer rör sig längs samma rutter.

 7. Övervinn rädslan
 8. Det finns inte mycket som är mer gränsöverskridande än att sätta sig på en restaurang och äta ensam. Men varför egentligen? Övervinn rädslan och bry dig inte om vad folk kanske tänker om dig. Ta med en bok eller en tidning som du kan läsa under tiden om du inte gillar att sitta och titta dig runt. Alternativt kan du laga mat på ditt hostel eller välja en enklare lösning, som en smörgås eller hämtmat, om du inte vill sätta dig någonstans.


Använd tiden till att lära känna dig själv bättre. Du har redan överskridit en stor barriär genom att resa ensam. Använd detta positivt och ge dig självberöm för ditt beslut. Och njut! Du kommer aldrig att känna dig så fri som när du reser ensam.
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: