Utforska Thailand bortom turiststråken: Koh Tao
Thailand har hos många fått ett, många gånger oförtjänt, dåligt rykte av att vara en överexploaterad destination där landets autenticitet har förlorats. Efter att ha rest runt i Thailand i över sex månader och studerat i Bangkok i ytterligare sex månader, vill vår reserådgivare Tobias dela med sig av sitt thailändska smultronställe – som ligger bortom turisternas vanliga rutter, nämligen ön Koh Tao.


En pärla i Thailandviken
Koh Tao är en liten ö utanför Thailands östkust, belägen i Thailandviken som är bukten som gränsar till både Thailand, Kambodja och Vietnam. Koh Tao, vars namn betyder ’Sköldpaddsön’, är mest känd för sin fantastiska dykning och snorkling, samt det backpackertäta Sairee Beach, där dagen börjar när solen går ner. Många resenärer, som kanske inte specifikt lockas av dykning eller fest, missar därför möjligheten att uppleva Koh Tao, vilket är mycket synd. Jag vill därför försöka visa lite av allt det som Koh Tao också kan bjuda på.

Att ta sig till Koh Tao
För att komma till Koh Tao tar du en båt från antingen Koh Samui, Koh Phangan eller Champhon. Båtresan är oftast enkel, men kan vara lite skumpig om det är vågigt på havet. När du först sätter foten på Koh Tao kommer du omedelbart bli förtjust i den avslappnade och tillbakalutade atmosfären som råder här. Havets salta doft blandas med ljudet av stillsamma vågor som rullar in mot strandkanten och palmblad som melodiskt visslar i vinden likt syrsor.

Utforska ön
Utan att ha bokat boende i förväg gav jag mig ut för att utforska ön. Först hyrde jag en scooter, vilket är det absolut enklaste sättet att ta sig runt på denna lilla ö på endast 21 kvadratkilometer. Trots sin lilla storlek är det inte alltid lätt att navigera på Koh Tao, på grund av dess höga granitberg. Efter att ha utforskat ön hittade jag till slut en liten oas på andra sidan av ett berg, med spartanskt byggda bungalows av bambu och drivved.

Mina dagar på Koh Tao
Varje morgon började jag med frukost och en kopp thailändskt kaffe innan jag kastade mig ut i havet för en snorkeltur. I bukten där min bungalow låg brukade en gammal sköldpadda hålla till varje morgon, och utöver den mötte jag både papegojfiskar, clownfiskar, långfenad vimpelfisk och titan triggerfish på mina snorkelturer. Efter morgondoppet hoppade jag på min scooter för att leta efter nya äventyr.
På Koh Tao finns det mycket att göra. Du kan besöka kaffestugor uppe i bergen, prova klippdykning, bergsklättring, fotbollsbiljard eller åka runt till olika stränder för mer snorkling. Haad Sai Daeng-stranden är en av mina favoriter där jag ofta såg små svartfenade revhajar.

Avkoppling och mat
Efter en aktiv förmiddag är det skönt att koppla av och njuta av ö-livet. När hungern slår till finns det många lokala restauranger att välja mellan. Jag rekommenderar att prova sydthailändska rätten "Gaeng Som", en sötsur currysoppa, eller besöka Mae Haad eller Sairee Village för något mer västerländskt.
Efter lunch spenderade jag ofta eftermiddagen på en strand eller i en hängmatta. Om du gillar att vara bland folk är Sairee Beach eller Nangyuan Island Beach bra alternativ. För mer avskilda stränder rekommenderar jag Benjamin Bear Beach, Freedom Beach och Ao Hin Wong Beach. Dessa stränder är perfekta för snorkling och avkoppling med en kall Chang-öl eller en förfriskande kokosnöt.

Magiska solnedgångar
Koh Taos höjdpunkt är enligt mig solnedgångarna. Det finns flera barer och restauranger, som Secret Bar, Exotic Hive och Horizon Bar, som erbjuder fantastiska utsikter över havet. Här kan du njuta av att se solen sjunka ner i horisonten medan himlen färgas i pastellfärger. När solen gått ner färgas istället horisonten i grönt, rosa och blått från de thailändska fiskebåtarna.

Det som gör Koh Tao speciellt
Även om det finns många aktiviteter på Koh Tao är det den lokala befolkningen som gör ön speciell. Deras generositet och den avslappnade atmosfären skapar en genuin upplevelse som ligger långt bortom den gängse bilden av ett överexploaterat Thailand. Koh Tao är verkligen en plats att upptäcka och uppskatta för sin unika charm och skönhet.

Jag hoppas att min berättelse om Koh Tao har fått upp dina ögon för denna sällsynta pärla, och att du planerar in ett stopp här under din nästa resa till Thailand!"

// Tobias
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: