Av Zascha (#reseintervju)

RESEINTERVJU


Kort om dig - Vem är du?

Jag är nästan 26 år gammal, singel och utan barn, och jag är heltidsresebloggare på According to Zascha (http://accordingtozascha.com) och frilansare. Jag reser runt i hela världen eftersom jag inte helt har bestämt mig för vad jag ska göra. Som min far säger: du ska göra det medan du är ung och medan du kan.

Vilka länder har du besökt och vem åkte du med?

Jag har just återvänt från nästan elva månader i Italien och Asien – Thailand, Laos, Kambodja, Vietnam och Malaysia. Jag reste ensam med min ryggsäck, som jag kallar Buddy. Jag föredrar att resa ensam eftersom jag har större kontroll över vad jag gör och vart jag reser. Det finns ingen att ta hänsyn till när jag planerar mina resor. Det betyder mycket för mig och jag uppskattar verkligen den frihet jag har.
Jag har rest med andra innan och det är naturligtvis mysigt. Men jag föredrar att vara mig själv.

Hur länge är du vanligtvis borta och hur ofta reser du?

Jag reser heltid så jag är borta så länge jag vill. Som jag sa har jag just varit borta i nästan elva månader och här i juni reser jag igen på obestämd tid. Vad som ska hända är inte bestämt eftersom jag sällan planerar någonting i förväg.

Vad inspirerade dig att resa med ryggsäck?

Jag tror att jag var lite allmänt trött på det mesta. Jag bodde i England i fem år och det var bra, men jag visste också att det fanns se mycket mer i världen som jag behövde se. Varje dag såg jag mina gamla vänner på Facebook bli förlovade, gifta sig och få barn och jag visste bara att det inte var min grej alls - och det är det fortfarande inte. Istället bestämde jag mig för att mitt kall i livet var att komma ut och lära känna nya människor.

Dina bästa restips/råd när du ger dig ut som backpacker för första gången?
Det bästa rådet jag kan ge andra är: bara gör det! Hoppa ut och var inte rädd. Tro mig, världen är inte lika farlig som den framställs i media. De flesta människor jag har träffat har varit så snälla och jag har nästan aldrig känt mig otrygg. Världen är fantastisk och måste bara upplevas.

Vilka förberedelser gör du normalt innan du reser?

Jag kommer ihåg när jag åkte till Italien och Asien. Jag försökte planera allt. Eftersom jag skulle börja i Italien bokade jag alla tågbiljetter jag behövde, liksom vandrarhem och flygbiljetten till Asien. Jag ångrade mig snabbt när jag kom fram. Jag kände ofta att jag ville stanna någonstans längre – särskilt i Bologna – men jag kände inte att jag kunde eftersom jag redan hade tåg och nätter inbokade någon annanstans. Så jag lärde mig snabbt att jag inte skulle planera någonting alls. Nu bokar jag alltid flygbiljetten till första destinationen och ibland den första natten and that’s it. Självklart har jag ibland en uppfattning om vad jag vill uppleva, men jag tar ändå samtidigt tingen som de kommer.

Varför är det så bra att resa med en ryggsäck?

Eftersom du kan göra vad du vill – till en viss gräns – och du kan vara den du vill just då. För mig betyder det frihet att resa runt med Buddy the Backpack. Om jag kommer till ett ställe jag inte gillar så sätter jag bara på min ryggsäck och beger mig till en annan plats.

Hur finner/fann du tid och pengar till att förverkliga drömmen?

Jag jobbar enbart på webben så jag har inget kontor där jag ska vara varje dag. Jag är min egen chef och det är klart rekommenderat. Naturligtvis ska det arbetas ibland, men jag bestämmer själv mina arbetstider och arbetsdagar. Jag hade sparat lite innan jag började och jag såg till att jag hade frilansjobb, men annars tog jag bara chansen. Det finns inget i livet som är säkert och det är så jag lever mitt liv. Förutom det är det inte så dyrt att resa som människor tror. Jag spenderar mindre pengar när jag reser än när jag haft lägenhet och fast jobb.

Ditt personliga bästa resminne eller din roligaste historia från dina resor?

Jag har haft många fantastiska och oförglömliga upplevelser, men det mest minnesvärda var när jag såg orangutangerna i Borneo. Jag besökte en fristad där du skulle ha lite tur för att träffa på dem. Den första dagen var verkligen nedslående eftersom jag knappt såg någonting alls, och det jag såg var på ett mycket långt avstånd. Några dagar senare återvände jag och här bestämde jag mig för att smyga bort från folkmängden eftersom jag tänkte att det skulle finnas en större chans att se orangutangerna på nära håll. En anställd förstod vad jag försökte göra och han bad mig följa honom. När vi hade gått ett tag var de där, tre vackra orangutanger precis framför mig. Jag kunde sträcka ut armen och röra vid dem men jag fick inte skrämma dem. Men min närvaro störde inte dem alls. De lekta bara vidare medan de då och då tittade på mig för att se om jag fortfarande var där. Orangutanger är de mest fantastiska djuren och det är en upplevelse jag aldrig kommer att glömma.

Ditt bästa packtips eller vad reser du aldrig utan?

Jag reser aldrig utan min power bank. Det finns inget mer irriterande än att elen laddar ur när du befinner dig på främmande mark.
Och sedan åker jag aldrig utan min Kindle. Jag älskar att läsa och med en Kindle är det mycket lättare och gör inte ryggsäcken så tung som böckerna gör.

Vilka länder finns på din bucket list och vad lägger du vikt på när du väljer ett resmål?

Det finns många länder på min bucket list. Italien var högst i listan, men nu finns det finns plats för ett nytt land på första plats. Jag tror kanske det är Peru. Jag tycker att det är ett riktigt spännande land, plus att jag alltid har drömt om att uppleva Machu Picchu. Utöver det vill jag också resa till Mongoliet.

Något annat du vill dela från livet som backpacker?

H.C. Andersen hade rätt när han skrev detta om att resa är att leva - för det är det verkligen. Jag har blivit mer glad över livet, jag ler mer och jag lever varje dag. Får du chansen att resa så ska du göra det. Oavsett om det bara är en vecka eller flera månader. Jag tänker fortsätta att resa på heltid. The road is my home.

Tack till Zascha för att du har delat din resglädje med oss andra!

Se alla våra jorden runt-resor här
Zascha Friis, Interview
Zascha Friis, InterviewZascha Friis, InterviewZascha Friis, InterviewZascha Friis, Interview
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: