Av Sören (#reseintervju)

RESEINTERVJU

Under min barndom på 90-talet fanns en klar favoritfilm som jag såg på om och omigen: Crocodile Dundee. Och det var nog speciellt naturen jag såg i filmen som gjorde ett så starkt intryck att det bara kändes ofrånkomligt att jag en dag i mitt liv skulle komma att besöka detta fantastiska land.

Australien har aldrig gjort mig besviken. Landet har en storslagen natur, ett unikt djurliv och de australiska människorna är bara så tillmötesgående och hjälpsamma så att man helt enkelt inte har lust att någonsin resa därifrån igen.

Hur många gånger har du varit här?

Två gånger. Första gången som ung och äventyrssugen backpacker. Jag hade även skaffat mig ett Working Holiday-visum, vilket tillät mig att både arbeta och resa runt under ett år.
Jag lät turen utgå från den australiska västkusten, där jag hade några fantastiska upplevelser de första månaderna. Värt att nämna här var en sjudagars gruppresa mellan Perth och Exmouth, full av djur- och naturupplevelser. Det gav också en inblick i landets enorma vidder och det väntande outback-landet, som med rätta är berömt.
Efter det drog jag på en längre trekking-tur på egen hand längst de sydvästliga delarna. Med tält och stormkök vandrade jag cirka 150 kilometer längs stränder, klippor, kust och hav. En stor personlig utmaning, som jag med lika stor stolthet klarade av.
Sista tiden av min kustvistelse använde jag till att arbeta på en gurkfarm norr om Perth. Min uppgift var att plantera och plocka dessa avlånga grönsaker och det är än idag det hårdaste och mest obarmhärtiga arbete jag någonsin haft! Ändå var det en stor personlig upplevelse och det ryckte verkligen fram gränserna för vad jag trodde att jag var kapabel till.
Efter det drog jag vidare mot Adelaide. Här bodde och arbetade jag ytterligare en månad, bland annat som dörr-till-dörr-säljare. Pengarna jag tjänade använde jag till att förverkliga en dröm, nämligen att få komma till Red Centre och Ayers Rock. Jag fick några fantastiska dagar vid den stora klippan med mycket vandring och klättring och även en intressant inblick i aboriginkulturen, som ju är mycket markant just här.

Jag avslutade min första Australien-resa i stor stil och en tur till Tasmanien, ön som är den sydligaste delen av Australien. Här får man en helt annan natur än i resten av landet vad gäller skog, sjöar och berg. Det blev en sjudagarsvistelse i och kring detta fantastiska lilla hörn av landet, en plats jag alltid kommer att tänka tillbaka på med stor glädje.

Under min andra resa fick jag tillfälle att uppleva en del som jag inte hunnit med första gången. Jag utgick från den spännande storstaden Melbourne och reste därefter längs med Great Ocean Road, den fantastiska kuststräckan mellan Melbourne och Adelaide. Efter en kort visit i ”min gamla hemstad” Adelaide flög jag till Brisbane på östkusten. Härifrån körde jag i minicamper nedför kusten mot Sydney. På vägen såg jag till att lära mig att surfa på ett surf camp. Med Sydney kunde jag inte fått en bättre avrundning på min resa, det är bara en så skön storstad. Stämningen är alltid på topp och här är en hel del ikoniska upplevelser, ta bara Harbour Bridge, operahuset och Bondi Beach.

Vilka är dina bästa resetips om man är här för första gången?

Helt omedelbart skulle jag vilja rekommendera varje förstagångsbesökare att resa längs östkusten mellan Sydney och Cairns. Det kräver att man har omkring fyra veckor på sig men då kan man också hinna med mycket på vägen: storstäderna Sydney och Brisbane, surfing och strandliv vid Gold Coast, stora naturupplevelser i de många nationalparkerna längs med vägen och de många tropiska omgivningarna norröver, där man kan uppleva Stora barriärrevet och Whitsunday-öarna.
Har du sedan tid och ekonomi till ännu mer så måste jag ju rekommendera alla och envar att ta sig till Ayers Rock och andra nationalparker i landets absoluta mitt.

Och vilken är din ultimata rutt genom Australien?

Skulle jag ha helt fria händer att arrangera en resa till Australien så skulle det se ut så här:
Flyg till Perth, hyr en minicamper och kör utanför stan, både norr- och söderut.
Därefter skulle jag flyga till Red Centre och tillbringa fyra-fem dagar kring nationalparkerna vid Ayers Rock och därefter köra eller flyga till Adelaide.
Från Adelaide skulle jag sedan köra längs med Ocean Road till Melbourne och på vägen ta avstickare till det djurrika Kangaroo Island och även den helt spektakulära nationalparken Grampians.
Efter att ha laddat batterierna i Melbourne i ett par dagar så skulle hoppa på färjan till Tasmanien, där jag skulle tillbringa de nästkommande sju-tio dagarna för att skaffa mig en unik upplevelse för resten av livet.
Därefter blir det lite ”gott liv”: från Tasmanien skulle jag flyga till Sydney och sedan köra vidare längs med östkusten. Vädret blir hädanefter bara varmare, stränderna bara vackrare och livet bara härligare. Det blir nya avstickare, till Fraiser Island, Whitsunday-öarna, Stora barriärrevet och Daintree National Park.
Få jag bestämma så tar jag de sista dagarna kring Cairns på ett alldeles för flott lyxhotell, för det är man skyldig att unna sig då och då.

Vilka förhållningsregler bör jag ge akt på vid en resa till Australien?

Ett par, precis som var som helst dit man reser. Först och främst är det ju viktigt att känna till att Australien, motsatt exempelvis Nya Zeeland, har visumplikt. Vilket betyder lite förberedelsearbete innan man reser iväg.
En annan sak de flesta inte tänker på är att det råder tropiskt klimat i de nordliga delarna, med tillhörande regnperiod. Och så är det ju detta faktum med att årstiderna är ”omvända” i förhållande till våra, så plötsligt är det vinter när det borde vara sommar. Detta bör man vara medveten om när man planerar sin Australien-resa, så att man optimerar sig så bra det bara går på den fronten.
Sist men verkligen inte minst så är det landets storlek. Australien är till ytan nästan lika stort som USA. Vilket innebär att även tre till fyra veckor i landet kräver att man bestämmer sig för vilken del man vill besöka. Det är dessvärre fullständigt omöjligt att hinna med allting.

Vilket är ditt bästa reseminne från Australien?

När jag blickar tillbaka är så oerhört många varma och glada saker som dyker upp. Men om jag ska framhäva något specifikt så får det bli den australiska västkusten. Här fick jag verkligen tillfälle att testa mig själv när det gällde fysisk uthållighet i form av vandring och kroppsarbete. Det var även ett område med en helt fantastiskt vacker natur, som precis gav uttryck för den lite kärva skönhet som Australien är både känt och unikt för.

Få inspiration till din Australienresa här
Søren, Australien
Søren, AustralienPå et cruise på East Alligator River kommer du til at opleve masser af wildlife og lære, hvordan de lokale aboriginer jagerDet er muligt at både dykke og snorkle udfor Fitzroy Island
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: