Av Liselotte (#Reseintervju)

Kort om dig – vem är du?
Jag heter Liselotte Kahns, är 46 år gammal och lever själv i min lägenhet i Århus, där jag arbetar som projektledare inom biotech- och IT-branschen. Jag tar varje tillfälle i akt och reser ut i världen för att uppleva naturen och möta nya kulturer. Jag är passionerad naturfotograf och brinner för att sätta fokus på jordklotets mångfacetterade och unika natur och för att värna om planetens hälsa. Min fotopassion har resulterat i flera utställningar, bland annat från en tur i hundsläde på nordöstra Grönland och från en rundresa genom Alaskas vilda natur.

Vilka länder har du besökt och vem reste du ihop med?
Jag har rest på alla kontinenter utom Antarktis. Utöver att ha besökt det mesta av Europa har jag exempelvis rest i Japan, Australien, Nya Zeeland, Argentina, Sydafrika, USA och Kanada. Jag är ganska så obeskrivligt fascinerad av den storslagna arktiska naturen som kan te sig så otroligt barsk och samtidigt så bräcklig och utpräglat känslig för klimatförändringar.

Mina föredragna resmål ligger därför ofta norr om polcirkeln. Jag har gjort ett flertal längre turer till Lappland på egen hand i tält och verkligen fått denna dynamiska natur helt under huden och samtidigt med öppet sinne mött många resenärer med samma intressen som jag själv. Utöver det så har jag rest ihop med vänner och familj till Island, Alaska och Grönland. Grönland har jag besökt sammanlagt fyra gånger och speciellt resan jag gjorde i nordöstra Grönland på en femdagars hundslädtur har efterlämnat outplånliga intryck. Arktis ger dessutom under vinterhalvåret fantastiska chanser till att få uppleva det magiska norrskenet som verkligen trollbinder en vid första åsynen och som gör att jag gång på gång återvänder till Nordskandinavien ihop med min sanna reskamrat, min kamera.

Hur ofta är du vanligtvis borta och hur ofta reser du?
Jag reser så ofta jag kan, vilket blir många gånger om året! Så långt det är möjligt planerar jag helst en längre vistelse, tre till fyra veckor, så att jag får möjlighet att fördjupa mig i destinationens natur, kultur och traditioner – samt så att jag kan få nödvändig tid till att tillgodogöra mig den unika atmosfären jag upplever genom att resa.

Vad inspirerade dig till att resa ut i ryggsäck?
Att komma helt nära naturen – på naturens egna villkor – är utöver att vara fascinerande även ett tillstånd som ger min en inre ro jag inte hittar någon annanstans. Jag upplever det bara när jag reser iväg med min ryggsäck och ger mig ut i de äkta och riktiga ”tassemarkerna”.

Ditt bästa restips/resråd för förstagångsresenären med ryggsäck.
Försök att vara i så god form som möjligt och gå gärna en testrunda i dina vandringsskor och med tung ryggsäck innan du ger dig av.

Hur förbereder du dig normalt innan avresan?
Jag gör en grundlig check på min utrustning, kollar att allting funkar och att jag har den rätta sammansättningen till just denna tur. Eftersom jag gärna reser i Arktis och norr om polcirkeln så har jag en extra utmaning vad gäller temperaturtålighet. Grundläggande är en sovsäck som klarar förhållandena och bra benkläder.

Varför är det så häftigt att resa i ryggsäck?
Man känner sig helt tätt på, ja, närmast i pakt med naturen.

Hur får du tid och pengar till att förverkliga dina drömmar?
Jag prioriterar dessa resor väldigt högt i min samlade vardag, där värdet av en naturvistelse i ryggsäck vida överstiger en stor dyr bil eller liknande materiella saker. För mig är detta val mycket lätt!

Vilket är ditt bästa personliga resminne eller din roligaste resehistoria?
Jag har många men hundslädsturen som jag redan har nämnt, på nordöstra Grönland, står ut som helt unik i mitt minne. Detta att transporteras på hundsläde under fem dagar i rå, barsk och orörd natur är en obeskrivlig upplevelse som varken ord eller bild kan beskriva. Att uppleva något sådant sätter verkligen alla vardagliga ”problem” i perspektiv. Att uppleva stillheten i det stora är något som för mig bagatelliserar många av de saker man vanligtvis betraktar som problematiska i vardagen.

Ditt bästa packningsråd, och vad reser du aldrig utan?
Min kamera. Så att jag kan ta fram min resehistoria när jag vill, och njuta av minnena.

Vilka länder finns på din ”bucket list” och vad är viktigt för dig i val av destination?
Antarktis, Ryssland (Sibirien och Kamtjatka), Peru, Nepal och Bhutan. Jag lägger vikt på en unik naturupplevelse, helst i ”barska” trakter där det inte finns många turister och där man kan uppleva ”den sanna vildmarken” vad gäller både landskap och djurliv.

Några andra tips eller tankar om backpacking-resande?
Res idag eller så snart som möjligt efter att du börjat fundera på det – skjut inte upp det. Det är så bra för livskvaliteten att komma ut och iväg!

Tack till Liselotte för att du delade med dig av din stora resglädje.

Se alla våra jorden runt-resor här
Liselotte Kahns, Interview
Liselotte, InterviewLiselotte, InterviewLiselotte, Interview
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: