Av Camilla (#Reseintervju)

RESEINTERVJU

Kort om dig - vem är du?
Jag heter Camilla och är 22 år gammal. Efter att jag hade tagit studenten var min plan att jag skulle ta mig ett sabbatsår och få en liten paus från böckerna. Så jag använde åtta månader till att arbeta ihop pengar och skulle sedan ut i fyra månader. Men så blev jag biten av den så kallade reseflugan och har efter gott och väl ett och ett halvt år ännu inte hittat hem än.

Vilka länder har du besökt och vem reste du ihop med?
Ända sedan jag var varit liten har man släpat runt mig i hela Europa. Efter det har jag gett mig ut på lite större äventyr och i mars 2016 åkte jag ihop med en väninna till Nya Zeeland, Australien, Malaysia och Filippinerna. När de fyra avsatta månaderna var till ända var jag själv långt ifrån redo att resa hem, däremot var pengarna slut och då gick det ju inte att fortsätta. Jag hade under tiden förälskat mig i Australien och lärt att känna landet och hade under resans gång stött på andra packpackers som förlängde sin vistelse genom att arbeta sig fram. Jag hade inget att förlora och valde därför att återvända utan att veta vad som väntade.

Vad inspirerade dig till att resa ut i ryggsäck?
Jag har alltid haft en äventyrslust och en stor nyfikenhet. För mig är världen bara alltför stor för att inte upplevas. Det okända är både tilldragande och avskräckande. När det handlar om att resa så handlar det om ett val: man kan stanna hemma i den trygga vrån och aldrig veta vad man missar eller så kan man ge sig av och få reda på det. Där är inget att förlora men allt att vinna. Det värsta som kan hända är att man får köpa en flygbiljett hem igen. Jag har hört alltför många som har sagt ”Jag önskar att jag hade kommit igång i en yngre ålder och prövat på lite medan jag ännu hade möjligheten”. Livet är alltför kort ör att inte pröva på det och jag skulle ångra mig till max ifall jag inte tog mig i kragen och for ut.

Vilket är ditt bästa restips för den som ska ut som backpacker för första gången?
Det är en bra idé att skapa utrymme för spontana erfarenheter och intryck utifrån. Det är omöjligt att förutsäga hur din resa kommer att se ut innan du har åkt. Många tror att världen är en stor och farlig plats, men den är bara precis så stor och farlig som du själv gör den till. Så om du går och grunnar på att sticka så är det bara att beställa biljett. Nästan alla stöter på en eller ett par hinder längs vägen, men har du bara lite sunt förnuft så kommer du att komma långt. Jag har ännu inte stött på en utmaning som jag inte har kunnat övervinna. Det har inte alltid varit kul att stå och lifta i frysande temperaturer utan jacka och sedan vara tvungen att campa i både regn och blåst i ett varken vind- eller vattentätt tält utan sovsäck. Eller glömma skorna inför en tremilavandring i Australiens outback. Jepp, vissa saker har man lärt sig på det tuffa sättet, men vad som hittills inte har haft ihjäl mig har gett mig en upplevelse och en nyttig läxa att ta med mig på vägen. Jag har alltid kommit ut på andra sidan i ett stycke och har även lärt mig att ta de mest pressande situationer med ett leende.

Vilka förberedelser gör du normalt innan en resa?
Förberedelse och planering har jag aldrig varit något stort fan av. Så länge de viktigaste sakerna som pass, flygbiljetter, försäkring med mera finns på plats så kommer resten alltid av sig självt. Det är alltid en god idé att ha en uppfattning om vilken väg som är bra att ta och vilka sevärdheter man bara måste se. Jag är själv lite skruttig när det gäller den saken och det är inte alltid jag helt vet vad morgondagen kommer att medföra. Risken för en eventuell planändring är lika med hundra procent. Så personligen tycker jag det blir bäst genom att ta det som det kommer och låta idéer och intryck utifrån forma min resa.

Varför är det så häftigt att resa i ryggsäck?
Absolut ingenting kan slå friheten att resa runt med sitt eget lilla hem på ryggen. Det är enkelt och primitivt och tar dig till de mest fantastiska platser. Att resa är att få lov att ta del i andra människors liv och uppleva andra människors hemmaplan. Det bryter ner ens fördomar och öppnar ens ögon. Med bara en liten ryggsäck som mitt hem på min rygg har jag aldrig varit så fattig på saker och samtidigt så rik på liv, erfarenheter och livslånga vänskaper som jag är idag.

Hur har du fått ihop tid och ekonomi till att förverkliga din dröm?
Som sagt så tillbringade jag åtta månader av mitt första sabbatsår med att spara ihop till en planerad fyramånadersresa och bestämde mig sedan för att åka tillbaka till Australien för att hitta jobb. Målet var att få min resa att gå ihop och få det att räcka till dagen och vägen och få upplevelsen på köpet. Inte många trodde att det skulle fungera men det lyckades och jag hade utan tvekan den bästa tiden i mitt liv. Jag har bland annat hunnit jobba både med lantbruk och på vandrarhem och har till och med tjänat ihop ett litet överskott som kommer att kunna finansiera min vidare resa genom Indonesien och upp i Asien.


Ditt bästa resminne eller din roligaste upplevelse från alla dina resor?

Den frågan är svår, för jag har upplevt så mycket olika saker som inte så lätt kan jämföras – annat än i oförglömlighet! Mina resor har tagit mig till magnifika ställen från storstad till öken och däremellan regnskog, berg, vattenfall, vulkaner och vackra vita sandstränder. En mycket speciell upplevelse för mig har varit att få slå mig ner i ett annat land och bli en del av en annan kultur. Genom att jobba på ett vandrarhem här i Australien har jag inte bara fått erfarenhet av hospitality-sektorn men träffade också människor från hela världen. Här har jag en egen liten familj med vänner för livet.

Ditt bästa packningsråd och vad reser du aldrig utan?
Efter att ha lärt mig den hårda vägen packas ryggsäcken numera aldrig utan en jacka, ett par bra skor och en sovsäck. När jag reste runt på Nya Zeeland visste vi aldrig var vi skulle tillbringa natten. Oavsett om det var ombord på ett flygplan, i ett tält eller utomhus så var jag tacksam över att sovsäcken hade fått plats i väskan. Men oavsett vart i världen resan går så kan de flesta saker hittas och köpas på plats.

Vilka länder står på din ”bucket list” och vad lägger du vikt vid när du väljer destination?
När mitt år här i Australien är till ända så sätter jag kurs mot Indonesien först och sedan vidare genom Asien. Den eventuella nästa stora resan och drömmen är att köpa en van och köra genom Kanada. Det finns ofta andra backpackers som delar med sig av sina erfarenheter, vilket i hög grad kan inspirera mitt val av nästa destination.

Något annat du gärna vill dela med dig av från ryggsäckslivet?
I början kändes det väldigt ruskigt att resa på egen hand. Sanningen ligger väldigt långt ifrån. Som backpacker är du ofta omgiven av andra backpackers och precis som du själv så vet de hur det är att resa, förändra, lära, växa och uppleva. Vi är alla i samma båt, vilket gör det lätt att falla i snack med varandra, med människor du normalt inte skulle falla i snack med hemma. På det sättet har jag mött de mest fantastiska människor, fått livslånga vänskaper och haft den härligaste och häftigaste tiden i mitt liv. Det är bara att ta steget, och kasta sig ut!

Tack till Camilla för att du delade med dig av din resglädje!
Camilla, Interview
Camilla, InterviewCamilla, InterviewCamilla, Interview
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: