Av Niels-Ole (#Reseintervju)

RESEINTERVJU

Kort om er - vem är ni?
Vi är två pensionerade lärare på 65 (Grete Grue Sørensen) respektive 67 (Niels-Ole Hørlyk). Vi debuterade som ryggsäcksresenärer i en förhållandevis hög ålder - i trakten av 50-strecket. Jag, Niels-Ole, blev lite provocerad av 18-20 år gamla mina elever, som for världen runt med säcken på nacken. Så då sa vi att det där kan vi också. Och på den vägen – resvägen, för att vara exakt – är det, så här 17 år senare…

Vilka länder har ni besökt och vem reste ni med?
Vi startade med att resa till Vietnam och därefter Ecuador och senare har vi återvänt till Vietnam tre gånger och varit i Indien två gånger, i Thailand två gånger och även i Laos en gång. Utöver det har vi rest på samma sätt i Europa och på Färöarna och Grönland.
Alla våra transoceanska resor har vi fått Jysk Rejsebureau till att arrangera, i bemärkelsen att Jysk har ordnat med flygbiljetter och ankomstpaket. I Indien fick vi den ena gången hjälp med att få en chaufför under de första 14 dagarna men som regel har vi klarat oss med offentliga transportmedel efter det att ankomstpaket ”tog slut”.

Hur länge är ni som regel borta och hur ofta reser ni?
Vi siktar på en resa per år. I början reste vi för det mesta under skolornas sommarlov och på senare tid har vi rest under vintersäsongen. Längden på resorna har som regel legat på mellan fyra och sex veckor.

Vad inspirerade er till att resa iväg i ryggsäck?
Lusten till att möta andra kulturer och "naturer". Vi är bägge biologilärare så intresset för djur och växter från andra världsdelar har alltid funnits. Men de bästa upplevelserna har ofta varit mötet med de lokala människorna.

Era bästa restips/råd, om man ska ge sig ut som backpacker för första gången?
Var väl förberedd. Läs om det land/de länder du vill besöka och inte bara i Lonely Planet. Läser du bara de gängse reseböckerna så kommer du bara till samma ställen som alla andra backpackers, vilket är begränsande.
Och res lätt. Fundera grundligt på vad du verkligen behöver, packa sedan din ryggsäck och plocka därefter upp hälften av innehållet och låt det stanna hemma!

Vilka förberedelser gör ni normalt innan en resa?
Läser.

Varför är det så härligt att resa med ryggsäck?
Du är dig själv. Du är självständig. Trivs du på ett visst ställe så stannar du där ett slag. Du behöver aldrig tänka på varken resegrupper eller tidsscheman. Stress har vi nog av på hemmaplan så härute spänner vi av och njuter av att träffa nya människor. Och det gör man bäst med i ryggsäck.

Hur får ni tid och pengar till att realisera drömmen?
I början, då vi fortfarande arbetade fick vi ”köpa” oss fritid alternativt nöja oss med sommarlovet. När vi senare började gå på pension så blev vi fria fåglar. Priset för en resa är idag egentligen bara flygbiljetterna, övrig resebudget på många platser håller sig i stort sett inom ramarna för vår hemmabudget. Som regel spenderar vi mellan 700 och 1000 kronor per dag för två personer under resan, vilket täcker hotell, lokal transport och vad vi annars konsumerer inklusive ”det roliga”. Och vi tycker inte att vi sparar på något.

Vilket är ert bästa personliga resminne eller er roligaste resehistoria från ert kringkuskande?
En motorcykeltur ner till Mekongdeltat i västra Vietnam. Vi skulle tanka bensin och fylla på med vätska i en liten by längs med huvudleden. Delar av lokalbefolkningen samlades omkring oss och var mycket nyfikna. Ingen kunde tala engelska och all kommunikation var via tecken och gissningar. Till slut fann de en snickare som kunde lite engelska och som kom över till den lilla servering där vi befann oss. Nyfikenheten om vem vi var och hur vårt liv och vardag såg ut var stor och vi var lika nyfikna tillbaka, Till sist var där minst 30 bybor som hade samlats i en ring omkring oss och alla skrattade och hade trevligt. Den upplevelsen levde vi länge på.
Och om vi enbart hade följt resehandboken så hade vi aldrig fått vara med om detta.

Är det något ni aldrig reser utan?
Vi reser aldrig utan fotokopior av våra olika resehandlingar och av våra pass. Och vi har även allt detta sparat i mobilen.
I övrigt vill jag rekommendera ett debet Mastercard. Det garanterar att du inte blir kapad på mer än vad du har överfört till kortet, ifall olyckan nu skulle vara framme.
Viktiga telefonnummer på papper, ifall du skulle förlora din mobil.
Och så reser vi aldrig utan ett "öppet sinne".
Vi har för övrigt aldrig förlorat något.

Vilka länder står på er ”bucket list” och vad lägger ni störst vikt på när ni väljer en destination?
Sri Lanka
Costa Rica
Kina
Vi lägger vikt på att destinationen ger oss möjlighet att komma bort från ”allfarvägen”. Så att vi kan nå vårt mål: att få möta lokalbefolkningen och komma ut i och nära naturen.

Något annat ni gärna vill dela med er av från livet som ryggsäckresande?
Ta dig tid och gör dig omak att prata med andra, både resande och lokala. "Se, lyssna och lär". På resan vi gjorde i januari-februari 2017 till Vietnam mötte och reste vi ihop med unga och äldre från Sydkorea, Malaysia, Australien och överraskande nog från Kenya. Man får vänner och fina upplevelser genom att ge sig tid till att lära känna andra människor. Och man får förståelse för andra kulturer som man har glädje och nytta av här hemma.

Som lite äldre ryggsäckresenärer har vi dessutom haft nöjet av att träffa en del unga landsmän och -kvinnor som varit i behov av lite ”föräldraomsorg” och därför har hakat på oss i ett par dagar åt gången. Det har varit enormt trevligt.

Tack till Grete och Niels-Ole för att ni delade med er av er reseglädje till oss andra!


Se alla våra jorden runt-resor här!
Niels-Ole, Interview
Niels-Ole, InterviewNiels-Ole, InterviewNiels-Ole, Interview
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: