Sök
Sök
Följ med Winberg Travel på äventyr till Samoa - Photographer: David Kirkland

Indo om Samoa

Dröm dig bort till en bättre plats och du vaknar i Samoa. Nio små tropiska öar täckta av berg och vulkaner, floder och vattenfall, fuktiga regnskogar och varma sandstränder.
Öarna är omgivna av klart, blått vatten och färggranna korallrev. Här går livet sin gilla gång, lugnt och stilla – och det viktigaste här är att bara njuta av livet och dess gåvor.


Fakta

Huvudstad: Apia
Språk: Engelska och Samoan
Klimat: Tropiskt
Valuta: Samoa Tala
Religion: Kristendom
Samoa ligger i sydligaste delen av Stilla Havet och har en samlad areal ungefär lika stor som Gotland. Två tredjedelar av befolkningen bor på ön Opulu i små byar med färre än 500 personer - landets enda stad är huvudstaden Apia.

Sköldpaddor, vulkaner och surfing
Valar, ödlor och fågelarter du inte hittar någon annanstans i världen hittar du på Samoa. Landets många djur kan ses både på land och till havs och uppe i skyn. Simma med sköldpaddorna, vandra på en gångbro högt uppe i luften bland trädtoppar och fåglar. Ta ett svalkande dopp i ett vattenfall, utforska grottor med mängder av fladdermöss och vandra på stelnad lava. Havet utanför är dessutom perfekt för surfing, dykning och snorkling!

Afio mai – kom!
De gästfria samoanerna börjar ofta sina meningar med orden "sus mai" som betyder lyssna eller "afia mai" som betyder kom. Blir men hembjuden till en samoan sätter han eller hon en ära i att gästerna känner sig så välkomna som det överhuvudtaget är möjligt. Ett bra sätt att komma i kontakt med landets invånare är antingen på de lokala marknaderna bland exotiska frukter och färggrant konsthantverk eller på cykel runt de större öarna. Vägarna är asfalterade och det är sparsamt med trafik så att utforska och uppleva Samoa med cykel eller hyrbil är en mycket bra idé.

Praktiska upplysningar för resor till Samoa


Väder och bästa tid att resa
Bästa tiden att besöka Samoa är mellan maj och oktober. Denna tid på året kännetecknas av mindre regn och mildare temperaturer.
Våra rekommendationer för bästa tid att resa baserar sig på hur vädret varit tidigare år. Vädret på Samoa kan dock vara mycket ombytligt och våra rekommendationer skall bara ses som en fingervisning om hur vädret brukar vara.

Pengar
Den lokala valutan är Samoa Tala.
Det finns bankomater i större byar där man också oftast kan använda sig av kreditkort som Visa och Mastercard. Skall man åka till de mindre öarna är det bra att planera sina inköp och ha med tillräckligt med kontanter då det inte alltid finns bankomater.

Visum
För att resa till Cooköarna måste man ha en biljett ut ur landet, passet måste vara giltigt i minst sex månader från inresedatum. Man får ett 60 dagars turistvisum vid ankomst utan kostnad.
OBS! Visumregler kan ändras med kort varsel så vi rekommenderar att du kontrollerar reglerna med landets ambassad i god tid innan avresa då ovanstående information kan komma att ändras.

Transport
Transport mellan landert större öar görs med flyg eller färja. Man kan sedan välja att utforska öarna med hyrbil, cykel eller till fots.

Dricks
I de flesta länder i världen är dricks en del av lönen för anställda i servicebranschen. Det är därför brukligt att ge drick till t.ex. städerskor, servitörer, guider och chaufförer lite beroende på vilket land du befinner dig i. Läs gärna Lonely Planets guideböcker för att få en uppfattning om vilka summor som är lämpliga i just det landet du reser i.
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss: 0413-17050
Hitta oss på: