På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Singapore.


Praktisk information om att resa i Singapore

Klimat och bästa restid
Singapore har tropiskt regnskogsklimat, det vill säga varmt och fuktigt året om med två regnperioder, från juni till september och igen från december till mars. Här regnar det i dagar i sträck och du får ha rätt bra tur om du ska få se solen titta fram bakom molnen. I allmänhet är den bästa restiden därför på våren. Här är få regniga dagar och luftfuktigheten är lägre än vid andra tider på året. Medeltemperaturen på våren är cirka 27-29 grader. Det är dock alltid en bra idé att ta med ett paraply så att du är beredd på plötsliga och ofta lite våldsamma skyfall.

Våra rekommendationer om bästa tidpunkter bygger på hur klimatet har varit i tidigare år. Vädret kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför är våra rekommendationer endast vägledande.

Pengar
Singapores valuta är Singaporianska dollar, i dagligt tal "Sing-dollars". Det finns god möjlighet att använda alla de etablerade kreditkorten, dock med undantag på lokala marknader. Det finns massor av bankomater i köpcentrum, i banker, på tåg- och tunnelbanestationer och i affärsområden, men var uppmärksam på transaktionsavgifter. Det är alltid en bra idé att ha lite kontanter att betala med, till exempel för bussresor eller till dricks.
Kolla in den aktuella kursen på: www.xe.com.

Visumregler
Singapore är visumfritt i upp till 90 dagar, däremot måste ditt pass vara giltigt sex månader från och med inresedatum. Samtliga resenärer behöver fylla i ett "SG Arrival Card" innan ankomst till Singapore. Det fyller du i här.
OBS! Visumreglerna kan ändra sig med kort varsel och vi rekommenderar att du stämmer av med det aktuella landets eller utrikesdepartementets hemsida.

Transport
Tåg
Singapore har en väl fungerande infrastruktur som gör staden till en av Asiens enklaste när det gäller att komma från punkt till punkt. Deras Mass Rapid Transit/MRT-system är det enklaste, snabbaste och mest bekväma sättet att ta sig runt. I innerstaden går tåget under jord, när du närmar dig förorterna kör tåget ovan mark. Om du stannar i Singapore längre än en dag eller två så kan det vara värt att köpa ett EZlink-kort liknande de resekort vi använder i Sverige. Kortet gäller på både tåg och buss och kan bland annat köpas i 7Eleven-butiker med mera.

Buss
Singapore har ett stort nätverk av busslinjer med möjlighet att nå alla hörn av ön. Bussystemet är effektivt, rent och regelbundet och EZ-link-kortet kan användas. Biljettmaskinerna tar även kontanter.

Taxi
I centrum är taxibilar förbjudna från att stanna någon annanstans än vid de speciellt avsedda taxistoppen. Speciellt under rusningstid kan det vara svårt att få tag i en taxi.

Bil
Om du funderar på att hyra en bil, var då beredd på aggressiv körning från dina medtrafikanter. Vägarna är i utmärkt skick men trafiken är kaotisk och ofta svårbemästrad. Vissa biluthyrningsföretag kan kräva att du har ett internationellt körkort utöver ditt vanliga nationella. Om du ändå ger dig ut, se då till att beväpna dig med en god dos tålamod och förbered dig på vänstertrafiken.

Dricks
Generellt är det inte vanligt att ge dricks i Singapore och på Changi flygplats är det uttryckligt förbjudet. Många restauranger lägger till tio procent i ”service charge” och i så fall är det inte nödvändigt att lägga till något ytterligare. Med det sagt kommer något litet extra ifall servicen varit fin att bli uppskattat.
På budgethotell ges ingen dricks medan piccolon på det flottare hotellet i alla fall uppskattar en dollar per buren väska. Taxiresor är generellt dricksfria men att runda upp beloppet anses absolut inte som något fel. Online finns massor av dricks-tips och även i Lonely Planets guideböcker.

Diverse
Vid resa till Singapore behövs en adapter, då deras eluttag inte ser ut som i Sverige.


Fakta

Huvudstad: City of Singapore
Språk: Engelska, tamil, malajiska, standardkinesiska
Klimat: Tropiskt regnskogsklimat
Valuta: Singaporianska dollar
Religion: Singapore är ett mångreligiöst land med buddhism, islam och kristendom som de tre mest praktiserade religionerna.
Tidsskillnad: Vintertid ligger Singapore 7 timmar före Sverige och sommartid är det 6 timmars tidsskillnad.


Information Singapore

Singapore erbjuder en helt fantastisk blandning av djärv arkitektur, högteknologisk infrastruktur och fridfulla tempel och parker. Du kan stå i ett område av staden och känna historiska vingslag av det tidiga Singapore för att vända dig om, gå några meter och nu vara en del av ett imponerande skyskrapslandskap. Singapore är i högsta grad och i alla bemärkelser kontrasternas stad. Med över 40 Michelin-restauranger, boutiquehotell som kombinerar historia och design, högprofilerade sportevenemang, gamla gator, tempel, parker och familjevänliga aktiviteter finns det något för alla resenärer i Singapore.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Anna Šimic

Travel Consultant

info|wt.se
Karin

Karin Svensson

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: