Här finner du praktisk information och fakta om Skottland.


Praktisk information om att resa i Skottland

Väder och bästa tid att resa
Skottland har ett tempererat kustklimat vilket betyder att det förekommer nederbörd året om, mest i de norra delarna. Temperaturerna blir vare sig extremt höga eller låga. Skottland passar därför utmärkt att besöka året om, bara man är beredd på växlingar i vädret och kommer ihåg badbyxor på sommaren, paraplyet på hösten och vantar på vintern.

Se vädertabell för Skottland här

Pengar
Storbritannien (England, Skottland, Wales och Nordirland) använder sig av brittiska använder brittiska pund (GBP). Symbolen för valutan är £. Kreditkort fungerar i princip överallt utom i små kiosker. Det finns gott om bankomater i städerna men är du långt ute på landet är det lite glesare mellan dem. Se den aktuella kursen här.

Transport
Tåg:
Skotlands statliga järnväg heter ScotRail går mellan Skottlands relativt få större städer. ScotRail gör stolt reklam för sina Great Scenic Rail Journeys som är tugrutter genom det idylliska skotska landskapet. Vill du ha en helt autentisk upplevelse tag Jacobite Steam Train över den gamla järnvägsbron på västkusten.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Edinburgh
Språk: Engelska, skotska och skotsk gaeliska
Klimat: Temperat kustklimat
Valuta: Brittiska pund (GBP)
Religion: Majoriteten är kristna


Information om Skottland

Ute på äventyr i höglandet
Det kulliga landskapet täcks av en evig grönska. Här och där dyker in lite sjö upp eller ruinerna av ett slott. Vid den karga kusten slår vågorna mot de branta klipporna djup nere under dina fötter. I det skotska höglandet ruskar vinden om inte bara ditt hår med men hela din kropp. Luften är ren och fuktig. Gör en vandring i äventyrliga Quiraing eller prova Great Scenic Rail Journeys, med tågresor över järnvägsbroar, utmed sjöar och förbi ensamma hus i det idylliska skotska landskapet. På västkusten kan du få en helt genuin tågupplevelse med Jacobite Steam Train. Oavsett vilken reseform du väljer gör det skotska höglandet dig aldrig besviken.

Det finns tillräckligt att se i Edinburgh
Skottlands huvudstad Edinburgh är skön. Späckad med historia och natur kan Edinburgh underhålla de flesta besökare. På UNESCO:s Världsarvslista ligger stadsdelarna Old Town och New Town. På en vulkanisk klippa mitt i staden väntar medeltida äventyr. Som en krona på Castle Rock ligger nämligen Edinburgh Castle och ruvar på många historier om maktfyllda kungar och otaliga belägringar. Skottlands politiska säte ligger på Calton Hill, där man förutom politik kan få en fantastisk utsikt över hela Edinburgh. Man behöver inte bege sig långt utanför staden innan man helt plötsligt står mitt i den vindpinade, skotska naturen i fantastiska Holyrood Park som inte liknar någon park annanstans.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: