På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Sri Lanka.


Praktisk information om resor till Sri Lanka

Klimat och bästa restid
Den torraste och bästa perioden att resa till Sri Lankas västkust, sydkust och bergsområde är från december till mars. Till östkusten och de historiska byarna är det lämpligt att åka från april till september.

Den bästa säsongen att se vilda djur och växter är från november till april.

Sri Lanka är en fin destination för solresor som kan genomföras året runt. När det regnar i landets östra delar är det vanligtvis soligt i de västra och tvärtom. Därför kan du alltid hitta ett område i Sri Lanka som är perfekt för din sol- och badresa. Som bonus kan också du avsluta vistelsen i Sri Lanka med en resa till Maldiverna, så väntar en tropisk drömupplevelse.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa baseras på hur klimatet har varit under föregående år. Vädret i Sri Lanka kan vara mycket skiftande och oförutsägbart och därför ska våra rekommendationer endast ses som en fingervisning.

Pengar
Valutan heter Sri Lanka Rupee (LKR). Du kan enkelt ta ut kontanter i bankomater i städer och större orter. Du får bara ta med dig en begränsad summa kontanter in och ut ur landet. Du kan betala med kreditkort i de större orterna, på hotell och många restauranger. På www.XE.com kan du kan konvertera valuta och kontrollera den aktuella kursen.

Villkor för visum
OBS! Visumreglerna kan ändras med kort varsel så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad. Följande information kan komma att ändras.

Du måste ha visum för att komma in i Sri Lanka. Ditt pass måste vara giltigt i 6 månader vid inresa. Läs mer om inreseregler och hur du söker visum på utrikesdepartementets hemsida.

Transport
Biluthyrning inkl. chaufför:
Om du har begränsat med tid kan det vara en bra idé att hyra en chaufför för 7–10 dagar som kan köra dig från stad till stad och runt till alla olika aktiviteter och attraktioner som du vill uppleva. Vi rekommenderar inte att du kör på egen hand då trafiken ofta är lätt kaotisk i våra ögon.

Buss
Du kan nå de flesta platser med lokala bussar. Bussar brukar också köra till de mindre byarna utanför de större städerna.

Three-wheeler
En three-wheeler är Sri Lankas svar på en thailändsk tuk tuk och de finns överallt. Det är enkelt, billigt och man tar sig snabbt runt med en three-wheeler, men det rekommenderas att bara använda dem för kortare sträckor eftersom de inte är så bekväma. Three-wheelers som väntar utanför hotellen förväntar sig högre priser än vad som är normalt.

Taxi
Det är billigt och lätt att ta sig runt med taxi. Du kan ta en taxi på de flesta ställen också ofta i byarna. Endast ett fåtal taxibilar använder taxameter (oftast i Colombo), så det är en bra idé att förhandla om priset innan taxiresan startar. Över längre sträckor är priset jämförbart med priset på en three-wheeler och eftersom det är säkrare och bekvämare att ta en taxi, så är då en taxi att föredra. Taxibilar som väntar utanför hotellen förväntar sig högre priser än vad som är normalt.

Tåg
Att resa med tåg i Sri Lanka är ett fantastiskt sätt att korsa landet på. Även om tågen är något långsamma och ofta inte kommer i tid, kan du lätt ta dig runt till många platser med tåg. När du reser med tåg kan du luta dig tillbaka och njuta av utsikten i lugn och ro. Tågen är oftast ett bekvämare sätt att resa än buss.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Diverse
På Sri Lanka behöver du en adapter, då deras olika eluttag är annorlunda än våra svenska.


Fakta

Huvudstad: Sri Jayawardenapura
Största stad: Columbo
Språk: Singalesiska och Tamil
Klimat: Tropiskt
Valuta: Lankesisk rupie
Religion: Buddhister, hinduer, kristna och muslimer
Tidsskillnad: Vintertid ligger Sri Lanka 4,5 timmar före Sverige och sommartid är det 3,5 timmars tidsskillnad.


Information Sri Lanka

Sri Lanka är en färgrik ö
Sri Lanka har mycket att bjuda på men är tyvärr kanske mest känt för sina år av konflikter mellan majoriteten singaleser och minoriteten tamiler. Sri Lanka är en grönskande, bergig ö, täckt av doftande teodlingar, risfält och regnskog, samt vackra kritvita stränder. Här vimlar det av olika djurarter, från påfåglar och elefanter till läppbjörnar och leoparder. Landets kultur och historia sträcker sig mer än 2 500 år tillbaka i tiden, men är fortfarande högst levande. Dans, musik och teater är tätt förbundna och många gamla danser och ritualer praktiseras fortfarande av levnadsglada lankeser.

Återställ balansen i kropp och själ
Buddhism och hinduism är de mest utbredda religionerna i Sri Lanka. Imponerande tempel och kloster öppnar gärna sina dörrar för besökare och det är också möjligt att få en kurs i buddhism. Srilankaner praktiserar dessutom den hinduiska naturläkekonsten ayurveda. Den bygger på uppfattningen att kropp och själ är en enhet och behandlar sjukdomar som symptom på en grundläggande obalans som måste botas med örtbad, massage och aromaterapi. Som besökare kan man till och med delta i kortare eller längre kurser på ayurveda-center.

Aktiviteter
Om du vill vara fysiskt aktiv bjuder Sri Lanka på massor av häftiga aktiviteter som vandring (även hardcore), forsränning, cykling, snorkling och dykning. Man kan bland annat utforska ön på mountainbike. Det ger fördelen att få se områden som vanligtvis inte har så många besökare. Du kan också vandra eller forsränna och naturligtvis simma eller dyka. Om du hellre vill se andra anstränga sig kan också en match i Sri Lankas nationalsport rekommenderas: Kricket.

Sri Lanka för alla åldrar
Här på hemsidan kan du se ett antal aktiviteter som du kan boka genom Winberg Travel i Sri Lanka för familjer, ungdomar och par och du kan inspireras av reserappporten nedan. Du är naturligtvis också mer än välkommen att kontakta någon av våra resesäljare som är specialiserade på Sri Lanka. Trevlig resa.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Adam Kindberg Smeds

Adam Kindberg Smeds

Travel Consultant

info|wt.se
Ida Gunnerlind

Ida Gunnerlind

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: