Sök
Sök
Sri Lanka
Cykeltur, Sri Lanka
Sigiriya rock i Sri Lanka
Fiskere Sri Lanka
Sri Lanka
Sri Lanka

På cykel i Sri Lanka

Frånpris per person i del av dubbelrum

SEK 33 995:-Priserna är beroende av när du reser, antal resande och om man reser med barn. Det kan variera dag från dag beroende på platssituationen på flyget och detta är anledningen till att det är ett ”frånpris”. Kontakta oss för en exakt offert för din resa.

Reslängd: 17 dagar

Underbar cykling i Sri Lankas grönskade berg - förbi teplantager, fästningar, nationalparker och buddhistiska grottempel - vidare till historiska städer och paradisstränder i sydlig riktning.

Cykla på fridfulla vägar bland urgamla kulturer
Du som försöker föreställa dig Sri Lanka tänker antagligen främst på teplantager, högland, gamla städer och tropiska stränder. Vi ger dig chansen att se allt detta under en varierad cykeltur! Här väntar spännande flora och fauna, människor med en fascinerande kultur och religiös övertygelse, samt kryddodlingar som gör det lokala köket så läckert.

De fridfulla smågatorna på denna tårformade ö gör den perfekt för cykling. Vi börjar längs västkusten där vi skymtar seglen från fiskebåtarna innan vi trampar vidare inåt landet, förbi en rad buddhistiska och hinduiska monument. Ceylon, som Sri Lanka tidigare hette, har påverkats av forntida dynastier, indianer, portugisiska, holländare och britter. De har alla lämnat sina avtryck. Detta har resulterat i en intressant blandning av forntida städer och byggnadsverk, samt nyare kolonial arkitektur.

Safari, cykling längs floder och stränder i söder
Vi fortsätter till klippfortet Sigiriya, går på safari i Wasgomuwa Nationalpark och tillbringar därefter en dag åt avslappning i bergsstaden Kandy. Här det finns tid att se ”Tandtemplet”, slappna av vid sjön, eller gå promenad i den fantastiska botaniska trädgården. Sedan följer vi floderna som flyter ner mot sydkusten, och avslutar resan på stränderna nära fortet i staden Galle.

På cykelturen följer du fridfulla gator, grusstigar och småvägar intill odlingarna. Resan sträcker sig över totalt 563 kilometer på åtta cykeldagar. De flesta av dagarna, om inte alla, cyklar vi mer än 70 kilometer om dagen i kuperad terräng.

Se våra andra fantastiska reseförslag för Sri Lanka här
Läs mer om Sri Lanka

Väder

Sri Lanka är bland annat en fin destination för solresor, som kan genomföras året om. När det regnar i landets östra delar är det vanligtvis soligt i de västra, och tvärtom. Därför kan du alltid hitta ett område i Sri Lanka som är perfekt för din sol- och badresa.

Den torraste och bästa perioden att resa till Sri Lankas västkust, sydkust och bergsområde är från december till mars. Till östkusten och området med de historiska byarna är det lämpligt att åka från april till september.

Den bästa säsongen att se vilda djur och växter är från november till april.

Som bonus kan du avsluta vistelsen i Sri Lanka med en resa till Maldiverna, så väntar en tropisk drömupplevelse.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa till Sri Lanka baseras på hur klimatet har varit under föregående år. Vädret kan vara mycket skiftande och oförutsägbart, så våra rekommendationer ska endast ses som en fingervisning.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa till Sri Lanka baseras på hur klimatet har varit under föregående år. Vädret kan vara mycket skiftande och oförutsägbart, så våra rekommendationer ska endast ses som en fingervisning.


Cykeltur Sri Lanka

Detaljerad resplan

Dag 1: Avresa från Sverige
Du flyger från Sverige till Sri Lanka och ankommer nästa dag.

Dag 2: Ankomst till Colombos flygplats
Vid ankomsten till Colombo kommer du att hämtas upp på flygplatsen och köras till kuststaden Negombo. Här möts vi på Goldener Sands Hotel för en välkomstmiddag och information om resan.

Dag 3: På cykel till buddhistiskt grotttempel
Efter frukosten cyklar vi från hotellet bort längs kusten på den gamla vägen där man ser karakteristiska lapptäcke-segel på båtarna som antingen ligger på land eller flyter runt i vattnet. Här kan du ta några oförglömliga semesterbilder. Fototillfällen erbjuds även på de många fiskmarknaderna vi cyklar förbi. Vi sätter kursen inåt land, längs fridfulla gator som ger dig ett smakprov på Sri Lanka. Efter 50 kilometer hoppar vi av cyklarna och det bär av med transfer till Drambulla, vilket tar tre timmar. Du får lunch vid sjön Kununegala längs vägen. Dambulla är ett buddhistiskt grottempel som dateras till 100-talet f.Kr.. Det kallas även för "Gyllene templet" och är landets största och mest välbevarade grottempelkomplex, som dessutom har fler än 150 Buddhastatyer. När vi har slutat njuta av utsikten från grottorna väntar en kort transfer eller cykeltur till det idylliska hotellet, som ligger mellan mangoträd och risfält.
Cykelavstånd: 54 km
Övernattning på 3-stjärnigt hotell. (F,L,M)

Dag 4: Cykla till det forntida klippfortet Sigiriya
Vi trampar vidare genom landskapet på en blandning av asfalterade vägar och röda jordvägar, kantade av fruktträdgårdar, risfält och elefantgräs. När vi cyklar längs stranden intill sjön Kandalama har vi utsikt över klippfortet Sigiriya, ”Lejonets berg” från det 5:e århundradet. Vi parkerar cyklarna och strosar i de gamla trädgårdarna innan vi vandrar 300 meter. Den lilla promenaden leder upp till ruinerna efter kung Kasyapas sommarpalats som ligger på toppen. Längs vägen passerar vi de imponerande väggmålningarna som föreställer fler än 500 kvinnor. Efter nedstigningen äter vi lunch på den lokala restaurangen. Cykelturen går på eftermiddagen längs en gammal dräneringskanal, omgiven av högt, grönt gräs. På väg tillbaka till Dambulla ser vi massor av människor som badar i kanalen.
Cykelavstånd: 60 km
Övernattning på 3-stjärnigt hotell. (F,L,M)

Dag 5: På cykel till huvudstaden Polonnaruwa från det 10:e århundradet
Vi cyklar från hotellet och trampar uppåt bland Kaladuwas branta kullar. Vid nedstigningen måste du hålla utkik efter vilda elefanter som kan korsa vägen framför dig. Vägen vi cyklar på kantas av ett skogsreservat fullt av spännande träd. Snart når vi fram till den stora, konstgjorda sjön, Polonnaruwa Tank. Lunch serveras på det lokala hotellet. Sedan fortsätter cykelturen genom den historiska parken Polonnaruwa, som var huvudstad från det 10:e århundradet. Den är bäst bevarad av de forntida städerna. Under det 13:e århundradet övergavs området, men det återupptäcktes igen på 1700-talet och finns nu för tiden med på UNESCO:s världsarvslista. De många stenmonumenten ger en bild av hur det praktfulla kungariket Rajarata måste ha sett ut. Efter att ha sett de viktigaste sevärdheterna väntar 20 minuters transfer till hotellet som ligger på stranden intill reservoaren.
Cykelavstånd: 78 km
Övernattning på 3-stjärnigt hotell. (F,L,M)

Dag 6: Cykling och safari
Efter frukost cyklar vi ut ur Polonnaruwa och längs den östra utkanten på Wasgomuwa Nationalpark, som är hem till ett stort bestånd med lankesiska elefanter. Här finns även många andra däggdjur, inklusive läppbjörnar, leoparder, hjortar och vildbufflar, samt fler än 100 fågelarter. Dagens resa kan komma att förkortas med 25 kilometer om vattnet är för högt för att cykla över en viss bro som ligger längs vägen. I så fall finns transfer tillgänglig. På eftermiddagen växlar vi från två till fyra hjul och åker iväg på tre timmars safari i jeep.
Cykelavstånd: 75 km
Övernattning på 3-stjärnigt hotell. (F,L,M)

Dag 7: Cykla på "Spice Road"
Idag cyklar vi upp till Laggala-passet på vad som ofta beskrivs som den finaste vägen i Sri Lanka. Cykelturen i den kuperade terrängen tar oss förbi vildmarken vid berget Knuckels. Därefter dalar vägen 1 000 meter över en sträcka på 27 kilometer, längs gatan som kallas för "Spice Road”. Snart kommer du fram till Matale, Sri Lankas egen kryddträdgård. Trots att vi befinner oss i tropikerna kan det bli dimmigt och kyligt, så det kan vara klokt ta med en regnjacka. För att undvika den hektiska trafiken avslutar vi dagen med transfer sista biten fram till Kandy, som är Sri Lankas näst största stad.
Cykelavstånd: 70 km
Övernattning på 3-stjärnigt hotell. (F,L,M)

Dag 8: Vilodag i pittoreska Kandy
Idag har vi vilodag i idylliska Kandy, som ligger omgiven av kullar intill en sjö. Staden har länge varit ett viktigt religiöst centrum och pilgrimsmål för buddhister. Utforska gamla butiker, prata med experter som vet allt om antikviteter och ädelstenar, eller besök den livliga marknaden. Det är ett måste att se ”Tandtemplet” som klassas som världsarv av UNESCO.
Övernattning på 3-stjärnigt hotell. (F)

Dag 9: Cykla med långa stigningar
Var beredd på en dag med långa stigningar. Vi hoppar på transfer de första tio kilometerna och cyklar sedan fram i det kuperade landskapet, förbi små tamilska samhällen, färgglada hinduiska tempel, trätempel och massor av teplantager. Det betyder att du kan ta åtskilliga tepauser längs vägen. Vi laddar energin under en liten tepaus innan vi fortsätter uppåt med en stigning på 420 höjdmeter. De är dock fördelade över 15 kilometer, så ökningen sker ganska gradvis. Därifrån är det nedförsbacke till staden Nawalpitiya, innan det åter bär av upp bland teplantagerna. Under färden stannar vi till och dricker en kopp te i den finaste av de lokala butikerna. Vi når en högsta punkt på 1 386 meters höjd, men om kullarna blir för mycket och du blir trött kan du alltid hoppa in i bilen som följer med. Natten tillbringas i en bungalow från kolonialtiden, som ligger i en vacker trädgård med fin utsikt.
Cykelavstånd: 78 km
Övernattning på 3-stjärnigt hotell. (F,L,M)

Dag 10: På cykel genom regionens finaste teodlingar
Under dagen följer du grusvägarna genom hjärtat på Sri Lankas viktigaste region för teodlingar. Du välkomnas av teplockare i arbete medan du trampar fram mot Peak Wilderness och Adam’s Peak, vars karakteristiska konform snart går att se. Den långa stigningen med lätt sluttning leder mot staden Bogowantalawa, men bryts upp för fotopauser innan vi når toppen på bergskammen. Sedan kör vi ner för en asfaltsväg med hårnålskurvor. Lunch serveras med underbar utsikt över staden Balangoda i dalen nedanför oss. Dagens cykeltur avslutas nära staden och vi åker med transfer till vårt hotell som ligger på stranden vid en reservoar.
Cykelavstånd: 72 km
Övernattning på 3-stjärnigt hotell. (F,L,M)

Dag 11: Cykla längs bananplantager till kusten
Från hotellet följer vi en avrinningskanal som flyter i sydlig riktning och förser de många bananodlingarna med vatten. Vi fortsätter på lantliga vägar och cyklar de sista kilometerna på den främsta kustvägen till Tangalla, med tid att uppleva solnedgången över Indiska oceanen.
Cykelavstånd: 76 km
Övernattning på 3-stjärnigt hotell. (F,L,M)

Dag 12: Lediga dagar, strandmys och hängmattor
Dags att koppla av, njuta av strandhäng eller besöka sköldpaddsreservatet i Rekkawa, som ligger 20 kilometer bort.
Övernattning på 3-stjärnigt hotell. (F)

Dag 13: Historiskt fort och avskedsmiddag
Transfer till den historiska hamnstaden Galle, som är världsarvslistad av UNESCO och lockar med en unik blandning av europeisk arkitektur och sydasiatiska traditioner. Vi tar en guidad tur genom den gamla stadskärnan och sedan har du tid att utforska de spännande gatorna på egen hand, eller kanske vandra fram på muren i en stor fästning. Vi träffas för att äta lunch och hoppar sedan på transfer i tre timmar från Galle till Colombo, där vi äter avskedsmiddag tillsammans. På kvällen avgår sedan transfer till ditt hotell.
(F,L,M)

Dag 14-15: Negombo - Sol och bad
Nu väntar ett par dagar som du kan tillbringa som du vill, så se till att försöka smälta alla magiska intryck. Njut av poolen eller de vackra stränderna i området. Det här var för länge sedan en betydande handelsstad för portugiser och holländare, men idag är det inte handeln som lockar hit gästerna, utan de fina stränderna. Här kan du både ta del av stadsupplevelser och utforska det genuina Sri Lanka. Dessutom väntar härligt strandhäng och fina utflyktsmöjligheter.
Övernattning på 3-stjärnigt hotell. (F)

Dag 16: Hemresa till Sverige
Om det är lite tid kvar innan ditt utlandsflyg avgår kan du unna dig en upptäcktsfärd i staden, så att du kan köpa de sista souvenirerna. Du tar själv taxi till flygplatsen och tidpunkten beror förstås på när ditt flyg avgår.
(F)

Dag 17: Ankomst till Sverige
Vi landar i Sverige efter en händelserik resa, med massor av spännande upplevelser i bagaget.
Övernattningar:
Fjorton nätter på 3-stjärnigt hotell.
Två nätter ombord på flygplanet

F = Frukost, L = Lunch, M = Middag

OBS: Programmet kan komma att ändras. Klimatförhållanden kan också leda till förändringar i programmet.


Kommentarer

Cykelavstånd: 575 km

Pris

Frånpris per person i del av dubbelrum

SEK 33 995:-Priserna är beroende av när du reser, antal resande och om man reser med barn. Det kan variera dag från dag beroende på platssituationen på flyget och detta är anledningen till att det är ett ”frånpris”. Kontakta oss för en exakt offert för din resa.

Priset ovan gäller per person med del i dubbelrum med flyg i ekonomiklass. Vill du flyga i Premium Economy, Business Class eller lägga till extradagar på egen hand kontakta oss för prisförslag och bokning.

Vill du göra denna resa men på andra datum kan vi skräddarsy en resa med samma innehåll men träning med engelsktalande pro på plats.

Du kan då också lägga till utflykter, reslängd eller byta hotell så resan blir exakt som du vill.

Gruppstorlek

Resan genomförs av:
Minimum två deltagare, maximum sexton deltagare

Svårighetsgrad

Svår

I priset ingår

  • Transport till och från Colombos flygplats
  • Måltider som beskrivs i programmet
  • Övernattning och guide som beskrivs i programmet

I priset ingår inte

  • Reseförsäkringar
  • Drycker
  • Dricks och övriga utgifter
  • Cykelhyra
Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi rättar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. utan Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Europeiska ERV som täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

Winberg Travel reserverar sig för eventuella programändringar, prisändringar och tryckfel.


TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss: 0413-17050
Hitta oss på: