Praktisk information om att resa i Svalbard

Väder och bästa tid att resa
Man kan resa till Svalbard året runt men vädret är mycket ombytligt beroende på årstid. Tack vare Golfströmmen kan Spetsbergen och andra ögrupper har förvånansvärt milt klimat med tydliga årstidsväxlingar. Svalbard har ett arktiskt klimat där man under vinterhalvåret har minusgrader ända ner till -17°C och sommarmånaderna når upp till +10°C.

Varje säsong bjuder på helt olika upplevelser. Bästa årstiden att se norrsken är mellan oktober och början av mars och största chans att uppleva det säregna fenomenet Aurora Borealis är på kvällen och natten mellan 20.00 och 02.00.
Polarnatten när solen ligger aldrig når över horisonten varar från mitten av november till slutet av januari. I gengäld lyser midnattssolen i Longyearbyen från mitten av april till slutet av augusti. Många tänker på midnattssol och sommar men på Svalbard är det fortfarande vinter under de första veckorna av midnattssol. Mildaste vädret på Svalbard är under sommarmånaderna juni, juli och augusti.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa till Svalbard baseras på hur klimatet har varit föregående år. Vädret på Svalbard kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför är våra rekommendationer endast vägledande.

Se vädertabell för Svalbard här

Villkor för visum
OBS! Visumreglerna kan ändras med kort varsel så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad eller på UD:s hemsida. Följande information kan komma att ändras.

Svalbard (Norge) är visumfritt för svenska medborgare. Om du tänker besöka den ryska gruvbyn Barentsburg - Pyramiden krävs inget visum heller.

Pengar
På Svalbard använder man norska kronor (NOK), i undantagsfall kan man på vissa platser betala med euro. Man kan ta ut pengar på flygplatsen och inne i Longyearbyen. Man kan betala med kort på de flesta hotell, restauranger och butiker. Se den aktuella kursen här.

Transport

På Svalbard reser man inte runt på egen hand utan det krävs att man har en guide med sig när man skall utanför själva Longyearbyen. Det gevär guiden har med sig är främst för att skrämma eventuellt närgångna isbjörnar, men låt inte detta avskräcka dig att boka en dagsutflykt – helt fantastiska upplevelser väntar dig!

• På expeditionskryssningarna från Svalbard kommer du nära det unika djurlivet, får uppleva de imponerande fjordarna med imponerande glaciärerna, historiska byar som Nya Ålesund och den övergivna ryska gruvbyn Pyramiden m.m.
• Med Longyearbyen som bas kan du utforska glaciärer, den vidunderliga naturen, se norrsken och det helt fantastiska djurlivet från kajak eller båt, vandra och åka.

Dricks
På Svalbard är dricks uppskattat men inte förväntat och då i princip bara på restauranger. Mer information om dricks hittar du i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Longyarbyen
Språk: Norska
Klimat: Arkiskt
Religion: Kristendom


Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Jenna Gärdh

Travel Consultant

info|wt.se
Karin

Karin Svensson

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: