På Riddarholmen finns historiska byggnader med tjusiga fasader som andas makt och svunna tider. Idag finns inga bostäder kvar, bara kontor men en i tiden levde här familjer som Hessenstein, Stenbock och Sparre. I Gamla stan ser vi Lilla och Stora Nygatan - de forna paradgatorna, här låg tidningskvarteren innan järnvägen tuffade fram. På det runa Brantingtorget får historien vingar, det hissnar i magen när vi rör oss i de historiska kvarteren.
Under vår vandring på Riddarholmen och i Gamla Stan känner vi verkligen historiens berömda vingslag. Wrangelska palatset är i dag Svea Hovrätt. I detta palats föddes Gustav III då vårt slott Tre Kronor hade brunnit. Det var här som Gustav III:s mördare Jacob Johan Anckarström dömdes till döden 1792. Fängelsehålan där han satt inspärrad är kvar idag.
Birger Jarl lär vara oskyldig till tornet som bär hans namn, men kanske restes det under Gustav Vasa? Där Riddarholmskyrkan i dag tronar betade får och getter lång tid tillbaka. Vi vandrar i gränder och över höjder ner till Evert Taubes terrass.
Medeltidens hantverkarkvarter är inte så annorlunda från förr. Än idag finner vi här mindre affärsverksamheter och enstaka hantverk. Skomakaren Framåt är ett levande bevis på skicklig hantverkarkunskap. Upplev några av de små torgen i Gamla stan. På Prästgatan fascineras du av de snillrika hissbommarna för medeltidens lagringsmöjligheter.
Vid sidan av de klassiska sevärdheterna finns här även några skulpturer som Järnpojken och Kristina Gyllenstierna. Ingen annanstans än som i Gamla Stan har godsägare och rika män dekorerat sina dörrar och portar. Vi studerar några av de mest dekorativa inslagen.
Stadsvandringen som är 2 timmar lång börjar kl. 10 på Birger Jarls torg och avslutas vid Järntorget.