På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Sydafrika.


Praktisk information om att resa i Sydafrika

Klimat och bästa restid
Sydafrika kan besökas året runt – men våren och hösten är ofta mycket bra val. Observera att det är sommar i Sydafrika när det är vinter i Sverige. Sommaren är verkligen riktigt varm i hela landet. I norr är vintern behaglig med varma, soliga dagar och svala nätter, men det kan vara mycket kallt om du är i bergen. I söder kan det regna och blåsa en hel del på vintern. Du kan dyka året runt och högsäsongen varierar beroende på destination.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa i Sydafrika baseras på hur klimatet har varit under föregående år. Vädret i Sydafrika kan vara mycket skiftande och oförutsägbart och därför ska våra rekommendationer endast ses som en fingervisning.

Pengar
Sydafrikas valuta heter rand. Du kan växla till rand på växlingskontor i Sverige, eller ta ut i bankomaterna i Sydafrika. Det är lätt att växla utländsk valuta på internationella flygplatser och på de större städernas banker. Kreditkort kan användas överallt utom i småstäder på landsbygden. Ta även med US-dollar som reserv i kontanter.
Kontrollera aktuell valutakurs på: www.xe.com.

Villkor för visum
Passet måste vara giltigt minst 30 dagar efter hemkomst. Visum behövs ej för vistelse under 90 dagar. Du måste ha två lediga sidor i passet.
Visumreglerna kan ändras med kort varsel så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad eller på UD:s hemsida.
Följande information kan komma att ändras.

Alla barn som reser med båda sina föräldrar kommer behöva visa upp ett sk "unabridged Birth Certificate" och reser man med bara en förälder så behöver den andra föräldern ha skrivit under ett medgivande på att barnet får resa / alternativt ett domstolsbeslut om att föräldern har ensam vårdnad. Den svenska motsvarigheten till ett "Unabridged Birth Certificate" kallas Personbevis 120 med alla relationer. Personbeviset måste vara utfärdat på engelska samt stämplat och underskrivet av Skatteverket. För ytterligare information kontakta Sydafrikas Ambassad.

Vaccination
Malaria har förekommit bl.a. i Kruger-parken och andra delar av provinserna Mpumalanga, Limpopo och KwaZulu-Natal. De flesta delarna av landet är fria från malaria. Tala med en vaccinationscentral om mer rådgivning.

Transport
Flyg
South African Airways har rutter mellan alla stora sydafrikanska städer. Det finns andra mindre företag som flyger olika inrikeslinjer, de kommer ofta att vara billigare än South African Airways. Från Johannesburg och Kapstaden finns det rutter till grannländernas huvudstäder.

Tåg
Det finns tågtrafik mellan storstäderna. Tågen har första, andra och tredje klass. Första och andra klass måste beställas minst 24 timmar före avresa. Tågen är i allmänhet billiga och något långsamma.

Buss
Det finns flera stora nationella bussbolag. Det är ofta lyxiga bussar med luftkonditionering, toalett etc. Det är dyrare än tåg, men mycket snabbare och bekvämare.

Bil
Det absolut bästa sättet att upptäcka detta vackra land. Det finns många sträckor, särskilt i den östra delen av Sydafrika som är fantastiska att uppleva i din egen bil. Det är möjligt att hyra i en stad och lämna i en annan mot en avgift. Sydafrika har vänstertrafik. Vägnätet är väl utbyggt, även om kvaliteten på mindre vägar kan skifta. Trafiken kring och i större städer och turistmål är ibland mycket intensiv. Det är väl skyltat och lätt att hitta. Bilar kan hyras i alla storlekar och prisklasser. Du är garanterad en bil om du hyr hemifrån, men det kan också göras på plats. Internationellt körkort krävs.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Länkar
www.southafrica.net – den officiella hemsidan för Sydafrikas turistbyrå.
www.sanparks.org – information om nationalparker i Sydafrika.
www.intercape.co.za – bussbolaget Intercape med info om destinationer, priser och tider.

Diverse
Sydafrika har en egen standard för vägguttag. Det går att köpa adapter till dessa både i Sverige och på plats i Sydafrika. En del hotell har även eluttag av västeuropeisk typ (som i Sverige) men inte alla.


Fakta

Huvudstad: Pretoria
Språk: Engelska, afrikaans, zulu och andra språk
Klimat: Subtropiskt till tropiskt
Valuta: Rand
Religion: Kristendom, hinduism, islam, judendom och traditionella afrikanska religioner
Tidsskillnad Vintertid ligger Sydafrika 1 timme före Sverige och sommartid är det ingen tidsskillnad


Information Sydafrika

I Sydafrika möts motsatserna
I Sydafrika lever några av världens rikaste människor sida vid sida med några av världens fattigaste. Här hittar man en bisarr blandning av lyxvillor bakom murar och taggtråd och fattiga kåkstäder med fallfärdiga hus av korrugerad plåt. Det finns levande och moderna städer och små, stillsamma och dammiga zulubyar. Samtidigt har Sydafrika ett frodigt och magnifikt djur- och växtliv, tropiska vatten, breda sandstränder, vilda kuster, men också dammiga ökenområden. Sydafrika bjuder på en imponerande och spännande variation av landskap, klimat och kultur.

Safari i Kruger Nationalpark
Kruger National Park i Sydafrika är en av världens största safariparker. Dess storlek och läge kan stoltsera med att vara ett av södra Afrikas mest storslagna naturområde. Nationalparken har den största mångfalden av djur i hela Afrika. Parken bjuder på ett imponerande djurliv med alla savannens exotiska djur. Här kan man bland annat hitta THE BIG FIVE: lejon, leoparder, elefanter, bufflar och noshörningar -samt livliga apor, vaksamma zebror och många märkliga – fåglar. Förutom det otroliga djurlivet kan man också njuta av nationalparkens vackra landskap. Men Sydafrika är inte bara savann och tropiskt djurliv, landet bjuder också på djur som man brukar förknippar med kalla områden, såsom pingviner, sälar och valar.

Efter apartheid
Afrikanerna har fått utstå otroligt mycket, bland annat alla åren med apartheidregimen. Som resande i landet kan man inte undgå att röras av historien och inte minst genom mötet med människorna som inspirerar med sina förhoppningar, energi och optimism. Sydafrika är verkligen ett land med oändliga möjligheter till fantastiska upplevelser.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Karin

Karin Svensson

Travel Consultant

info|wt.se
Lotta Avellén

Lotta Avellén

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: