En resa med Rovos Rail börjar eller slutar alltid på Capital Park, Rovos Rail privata station i Pretoria i Sydafrika. Det är ingen vanlig perrong utan här möts man av musik, champagne, snittar och visas till sin egen hytt av tågvärdinnan. Alla hytter har egna namn som t.ex. Constantia, Zanzibar, Klujluwe eller Kipling och man får en gästlista där medresenärerna står prydligt uppradade. Man får även sitt eget namn på en personlig skylt på hyttdörren. Tänk att få bo i Lbengula, bredvid Mr & Mrs Oglesby och tas om hand av tågvärdinnan Miss Precious Ndlovy?

Sagan om Rovos Rail började med Rohan Vos – visionär och affärsman som med envishet och mycket hårt arbete lyckades med den otroliga bedriften att vända en halvgalen idé till ett smärre imperium. Den 29 april 1989 rullade det första tåget mot Transvaal med 4 betalatande passagerare, representanter från media, familjen Vos vänner och familj.

En resa med Rovos Rail är naturligtvis inte bara ett antal kilometer i en vagn utan en mycket mer sublim upplevelse. Alla gäster får en resplan med hålltider och resrutt. Varje tåg har förutom lok; generator, köksvagn, sovvagnar, två restaurangvagnar för maximum 72 gäster även en lounge, ett rökrum och allra sist en panoramavagn där man njuter av det storslagna afrikanska landskapet. För att bibehålla vagnarnas tidsanda ombeds gästerna att enbart använda mobiltelefoner och laptops i sina egna hytter. Det finns vare sig radio eller TV utan det är tänkt att förutom vackra vyer skall goda böcker och givande samtal underhålla resenärerna. Självklart finns det en dress code – naturligtvis inga jeans utan smart casual på dagen och minimum slips & kavaj för herrarna till middag och damerna bär coctail- eller aftonklänning.

Man serveras tre mål mat om dagen på nystärkta vita linnedukar och det dukas med välpolerat silver och gnistrande kristallglas. Frukosten är en dröm av dignande bufféer, till både lunch och middag serveras 3-rättersmenyer med traditionella afrikanska delikatesser och internationell haute cuisine med färska lokala ingredienser. Ost och sötsaker avslutar den kulinariska upplevelsen och sedan serveras man starkt kenyanskt kaffe. Rovos Rail är den mest exklusiva varianten av All Inclusive – maten är en helhetsupplevelse och stor möda läggs ner på att servera de allra bästa vinerna och tillbehören. Skulle man sedan vilja toppa denna ljuvliga och något dekadenta matupplevelse kan man alltid avnjuta room service i sin privata hytt!

En resa med Rovos Rail kan vara mellan 3 till 28 dagar. Väljer man en kortare tur reser man mellan Pretoria - Kapstaden, Pretoria – Victoriafallen eller Pretoria – Durban. För den inbitne golfaren har man naturligtvis även golfupplevelser i form av 9-dagars golfsafari med golf, gamedrives och vinprovningar. Golfbag ingår garanterat! Den mest imponerande resan går från Kapstaden till Kairo och tar 28 dagar – nästa avresa är dock inte förrän 1014 och omfattar sträckor med Rovos privata flygcharter, mängder med utflykter och upplevelser – priset för en Royal Suite ligger runt ca 56 000 US dollar per person – men att drömma kostar ingenting!
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: