Sydkorea är på många sätt ett fascinerande land som erbjuder en stor palett av sevärdheter - med allt från historiska och kulturella skatter till moderna och futuristiska sevärdheter, vackra nationalparker och paradisöar.
I ena sekunden känns det som om du har kastats tillbaka i tiden när du rör dig runt i de traditionella byarna och templen, medan du i nästa sekund känner dig som om du har hamnat i framtidens högteknologiska storstad, med de senaste trenderna och neonutsmyckade skyskrapor.

Nord- och Sydkorea
Sydkorea utgör den södra delen av den koreanska halvön och Nordkorea utgör den norra delen. Landen är uppdelade av den demilitariserade zonen som även kallas DMZ. Det går inte att passera denna gräns och det är heller inte möjligt att kombinera de två länderna i en resa. Relationen mellan de två länderna har varit mycket ansträngt sedan uppdelningen 1945, som bland annat resulterade i Korea-kriget.

Praktisk information om att resa i Sydkorea


Väder och bästa resperiod
Våra rekommendationer om bästa reseperiod i Sydkorea är baserade på hur vädret har varit tidigare år. Vädret i Sydkorea kan vara mycket ombytligt och oförutsägligt, och därför är våra rekommendationer om reseperiod endast vägledande.
Du kan resa till Sydkorea året runt. Dock ska du vara uppmärksam på att det kan förekomma stora regnfall under sommaren, samt att det kan vara mycket varmt. Under vintern kommer en del snö, och det går också att åka skidor här.

Övernattningar
Det finns massor av olika övernattningsmöjligheter i Sydkorea: hostels, hotell, Hanok Guesthouse (traditionella, sydkoreanska trähus), resorts, motell, sauna (gemensamma sovrum), tempelboende, homestay, minbak (påminner om B&B) samt Yogwans (eget rum med madrass på golvet).

Tåg
Tåg är det effektivaste sättet att resa på i Sydkorea. Tågen är snabba, behagliga och generellt mycket punktliga. Järnvägssystemet är stort och täcker hela landet.

Hyrbil
Sydkorea är också ett riktigt bra land att åka på roadtrip i, då infrastrukturen i landet är mycket bra. Du kommer lätt bortom allfartsvägarna med en bil i Sydkorea, när du inte är beroende av kollektivtrafiken.

Buss
Sydkorea har ett välutvecklat bussystem som täcker det mesta av landet. Buss är samtidigt ett bekvämt och effektivt sätt att resa på i Sydkorea.

Färja
Sydkorea har ett omfattande nätverk av färjerutter. Det går att ta färjan mellan Sydkorea och Japan, Ryssland och Kina, exempelvis på sträckorna Busan-Osaka, Busan-Fukuoka, Incheon-Lianyungang eller Donghae-Vladivostok.

Flyg
Du kan flyga inrikes till alla stora städer. Vi rekommenderar att du flyger på de längre sträckorna inom landet, som exempelvis till och från Jeju-do.

Visum
Notera: Visumreglerna kan ändres med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kollar upp de aktuella reglerna på Sydkoreas ambassad i god tid innan avresa. Nedanstående information är därför med förbehåll för eventuella ändringar.

För svenska medborgare krävs inte visum till Sydkorea, vid vistelse i landet på upp till 90 dagar. Du får automatiskt 90 dagars uppehållstillstånd stämplat i passet vid ankomst.

Dricks
Det är inte nödvändigt att ge dricks i Sydkorea, men många hotell och restauranger lägger däremot 10% på notan som en servicekostnad. Vi rekommendar att du läser på om hur mycket som är normalt att ge i dricks och til vem innan du åker iväg på din resa. Du kan exempelvis hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Seoul
Språk: Koreanska
Väder: Kontinentalt klimat med fyra årstider
Valuta: Won
Religion: 50% ateister, 23% buddhister, 20% protestanter, 7% katoliker


TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: