På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Tanzania.


Praktisk information om att resa i Tanzania

Klimat och bästa restid
Den idealiska tiden att besöka Tanzania är från slutet av juni–oktober. Den stora regnperioden infaller från mitten av mars–maj. Den lilla regnperioden infaller i november och december men bjuder oftast inte på några större komplikationer förutom lite dålig sikt. Så om du ska till Kilimanjaro är den bästa tiden mellan de två regniga säsongerna, då luften är klar. I allmänhet kan Östafrika besökas under hela året.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa i Tanzania baseras på hur klimatet har varit under föregående år. Vädret i Tanzania kan vara mycket skiftande och oförutsägbart och därför ska våra rekommendationer endast ses som en fingervisning.

Pengar
Ta med ett Visakort och se alltid till att ha en reserv med US-dollar i kontanter. Du kan betala med Visakort i vissa butiker i större städer där det också finns bankomater. Men om du planerar att resa i de mindre besökta delarna av landet bör du inte räkna med att kunna ta ut på ditt Visakort. På Zanzibar finns det bara bankomater i Stone Town. Kom ihåg att ta med gott om pengar när du åker till stränderna. Observera att man måste betala 25 US-dollar i kontanter på flygplatsen i Stone Town i avreseskatt när man lämnar Zanzibar och att det inte finns några bankomater på flygplatsen. Se också till att växla all lokal valuta innan du återvänder till Danmark eftersom du inte kan bli av med dem hemma.

Kontrollera aktuell valutakurs på: www.xe.com.

Villkor för visum
OBS! Visumreglerna kan ändras med kort varsel så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad eller på UD:s hemsida.
Följande information kan komma att ändras.

För svenskar finns det ett visumkrav till Tanzania. Du kan välja att ordna det hemifrån eller efter inresa. Om du inte redan har gjort det i förväg, kom ihåg att ta med 50 US-dollar i kontanter per person för visumavgiften. Foto krävs inte. Turistvisumet gäller för tre månader och du har möjlighet att resa ut och in i Tanzania igen på samma visum om du besöker grannländerna i Uganda och/eller Kenya.
Man kan ansöka om visum online här då det speciellt vid inresa i Kilimanjaro tar lång tid att ordna med visum vid ankomst.

Transport
Buss
På långa resor kan man ofta välja mellan express och standard. Naturligtvis är express snabbare men välj bara det alternativet om du är beredd att åka FORT. En resa från Iringa till Arusha på 12 timmar i expressbussen gör verkligen rättvisa åt talesättet "håll i hatten".

Minibussarna Dalla-Dalla – ett trevligt, ofta överfullt och snabbt transportmedel för kortare sträckor.

Tåg
På linjen från Dar es Salaam till Mbeya som går genom Selous Game Reserve, är chancen stor att få se giraffer mm. Välj andra klass om du vill titta på utsikten istället för att titta på bagagehyllan.
Det går också att resa med tåg om du ska från Dar es Salaam till Kigoma eller Mwanza, men sträckningen från Dar es Salaam till Moshi är stängd.

Flyg
Det finns gott om inrikesflyg, vilket är ett snabbt men dyrt alternativ till de för övrigt billiga transporterna.

Vid avresa från Dar es Salaam i Tanzania måste du betala avreseskatt. Inrikes, cirka 7 US-dollar eller 11 000 tanzaniska shilling per person. Internationellt, ca. 50 US-dollar i kontanter (endast US-dollar accepteras) per person.

Färjor
Används ofta på sjöar och längs kusten av lokalbefolkningen. Det är härligt att segla – men var beredd på att förutsättningarna är primitiva och det kan vara begränsat med utrymme.
Om du är på väg till Uganda är en båttur över Victoria River självklar.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Diverse
Från 1 juni 2019 förbjuder Tanzania införsel av plastpåsar till landet. Ett tips för att skydda kamera etc. mot väta är att skaffa en "ocean pack" som är vattentät och praktisk i många sammanhang.

Länkar
www.tanzaniatouristboard.com– den officiella hemsidan för Tanzanias turistbyrå. Här hittar du nyheter, fakta och länkar för att resa runt i Tanzania.


Fakta

Huvudstad: Dodoma
Språk: Kiswahili och engelska, samt arabiska på Zanzibar
Klimat: Tropiskt och tempererat
Valuta: Tanzanisk shilling
Religion: Fastlandet: kristna, muslimer och inhemska religioner. Zanzibar: muslimer.


Information Tanzania

Tanzania - Tanganyika
Tanzania är ett oblygt och fascinerande land, fullt av kontraster. Här kämpar lojaliteten till den rika naturen, det enorma djurlivet och den traditionella kulturen mot diktatorer och en ekonomi i förfall. Samtidigt försöker landet att utvecklas och anpassa sig till nutid och framtid.

Spektakulär safari
Tanzanias otroliga djurliv, de grönskande slätterna och dammiga savannerna lever verkligen upp till föreställningar av det bildsköna Afrika. Safari är det idealiska sättet att möta naturen och de stolta tanzanierna. Till exempel på Ngorongoro-kraterns platå där man möter de högväxta, rödklädda massajerna som bor i lerhyddor, i Serengeti National Park där flodhästarna vältrar sig i så kallade hippo-pools, eller i Tarangire där elefanter samlas i flockar på upp till 100 djur i taget. Eller vid det vackra regnskogs-, sjö- och träskområdet Manyara, där trädklättrande lejon kan upplevas på nära håll. I detta fantastiska land avslutas dammiga eftermiddagar med klar natthimmel och den ena nationalparken följer på den andra, endast varvad med kaffeplantager, baobabträd och små, pittoreska byar. I Tanzania ligger också Kilimanjaro – Afrikas högsta berg och världens högsta vulkan. Men Kilimanjaro är inte bara högt, det är också en av naturens märkliga underverk, ett snöigt berg som reser sig mitt i det tropiska Afrika.

Zanzibar – doften av paradiset
Zanzibar är pricken över Tanzanias i. Här fulländas upplevelsen av det exotiska Afrika med lite sol- och badsemester på en tropisk ö. Zanzibar doftar muskot, kanel, peppar, ingefära och vanilj – smaker av druva, kokos och passionsfrukt – och ser ut som ett paradis med färgrika korallrev, delfiner och palmprydda vita sandstränder.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Adam Kindberg Smeds

Adam Kindberg Smeds

Travel Consultant

info|wt.se
Ida Gunnerlind

Ida Gunnerlind

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: