12 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 41 450:-
Kilimanjaros snöklädda topp erbjuder makalösa vyer i alla väderstreck. Det är Afrikas högsta berg och världens högsta fristående berg. Det finns flera olika rutter man kan vandra men vi på Winberg Travel har valt Machamerutten.

Förutom vår svenska färdledare består teamet av en engelsktalande lokalguide som tillsammans med bärare och kockar ser till att våra dagar på berget blir både säkra och ett minne för livet. Deras erfarna ögon ser tidigt tecken på höjdsjuka och kan särskilja allvarliga symtom från de vanligare, på samma sätt är de också experter på att lyfta stämningen om någon har en tung dag.

Machame är en av de vackraste rutterna och har en mycket hög andel lyckade bestigningar. Vi vandrar genom flera klimatzoner och ett ständigt varierande landskap att vila våra ögon på. Leden går genom semi-tropisk regnskog, över öppna, ljungklädda hedar, stenöken och branta klippor vidare genom ett glaciärlandskap med snö och is. Vi "vandrar högt och sover lågt", allt för att ge kroppen lite extra hjälp med att acklimatisera sig. Vi sover i tält och bär endast vår dagsryggsäck. Resten av packningen får vi hjälp med av våra skickliga bärare och maten lagas av vår egen kock.

Kom ihåg att du själv kan bestämma ditt hemresedatum, så om du har lust till mer äventyr i form av exmpelvis avslappning på Zanzibar eller safari, så hjälper vi dig att planera den resa som passar dig.

Det är även möjligt att få skräddarsytt en resa till Kilimanjaro utan svensk reseledare, se den här.

Bästa reseperiod

Kilimanjaro kan bestigas året runt, men de bästa perioderna är januari till mars samt juni till oktober, då dessa två perioder är torrperioder. I regnperioden, som pågår april till maj, samt november till december, kan man också bestiga Kilimanjaro, men här kan det finnas risk för större regnmängder.
Notera att vädret är oförutsägbart och mycket omväxlande på berget under hela året, så det är viktigt att du har ordentlig utrustning för att alltid vara beredd på regn och kyla.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien
Avresa mot Kilimanjaro Internationel Airport i Tanzania
Dag 2: Ankomst Moshi
Vi ankommer till Tanzania, där vi hämtas och körs till vårt hotell i Moshi.
Dag 3: Förberedelse i Moshi inför trekkingen
Vi har dagen ledig till egna aktiviteter. Vi kan promenera runt på Moshis gator, njuta av stämningen i staden eller använda tiden för att få ordning på vår vandringsutrustning, så att vi är redo för nästa dags vandring. (F)
Dag 4: Första vandringsdagen genom subtropisk skog till Machame Camp
Vi blir hämtade på vårt hotell i Mosh och körs till den lilla byn Machame där vi gör ett kort stopp. Guider och bärare förbereder och packar förnödenheter och vår utrustning inför turen. Vi får ett lunchpaket med och har möjlighet för att köpa vatten i byn. Beroende på vägförhållandena kan vi bli körda till Machame Gate, varifrån dagens trekking börjar. Om vägen är lerig kommer den tre kilometer långa sträckan ta cirka en timme att gå. Efter ankomst till faten och inregistrering börjar vi vandringen genom subtropisk skog upp till Machame Campen på 3 000 meters höjd. Vi håller lunchpaus på vägen och ankommer till campen under sen eftermiddag. Våra bärare har slagit upp våra tält, och under kvällen kan vi avnjuta en kopp varmt te samt middagen som kocken har lagat. Temperaturen kan redan den första natten nå fryspunkten. Beräknad vandringstid: 6-7 timmar, 11 km. (F,L,M)
Dag 5: Machame Camp – Shira Camp
Dagens vandring startar med en uppförsbacke som pågår i en knapp timme, varefter vandringen blir mer moderat under de nästkommande timmarna fram till lunch. Efter lunch fortsätter vi längs med den branta klippkanten genom hedar och ljungområden mot Shira-platån. Här vänder leden mot väst. Målet är Shira Camp på 3 800 meters höjd. Beräknad vandringstid: 5-6 timmar, 5 km. (F,L,M)
Dag 6: Från Shira Camp via stenöken till Lava Tower och Barranco Camp
Efter frukost fortsätter vi österut på stenöken och över glaciärvattendrag, innan vi kommer till Lava Tower, där vi kommer ända upp till 4 600 meters höjd. Här märker många effekten av höjden för första gången, men den här stigningen hjälper kroppen till att snabbare acklimatisera sig. Efter lunch, i närheten av Lava Tower, börjar nedförsbacken till Barranco Camp, som är beläget på 3 950 meters höjd med utsikt över den imponerande Barranco Wall. Beräknad vandringstid: 7-8 timmar, 11 km. (F,L,M)
Dag 7: Trekking på Barranco Wall via Karanga Valley till Barafu Camp
Idag börjar vi med att trekka/klättra uppför Barrance wall, som lyckligtvis är lättare att komma upp på än vad den ser ut. Efter en vila på toppen av muren vandrar vi ner genom Karanga Valley och äter lunch i Karanga Camp. Efter lunch fortsätter vi upp till Barafu-lägret på 4 600 meters höjd, där vi får en välförtjänt villa innan vi senare på kvällen ska bege oss ut på toppförsöket. Beräknad vandringstid: 8-10 timmar, 10 km. (F,L,M)
Dag 8: Toppförsök till Afrikas högsta punkt, Uhuru Peak
Mot toppen! Idag sker sista rycket mot toppen på nästan 6000 möh. Det kommer att krävas pannben, tålamod och hårt slit. Runt midnatt börjar toppförsöket till Uhuru Peak – Afrikas högsta punkt på 5 895 meters höjd. Detta är den mest mentalt och fysiskt krävande delen av hela vår Kilimanjarovandring. Vi gör ett kort stopp vid Stella Point på 5 685 meters höjd för att njuta av den vackra soluppgången. De sista timmarnas vandring till Uhuru Peak går genom antingen snö eller grus, och målet med vår vandring är snart nått! Efter att vi nått Uhuru Peak och firat med sång, dans och bilder, och njutit av den vackra utsikten från toppen, påbörjar vi nedstigningen och går tillbaka till Barafu Camp. Här får vi en välförtjänt vila, får något att äta och samlar ihop resten av våra saker innan vi vandrar ner till Mweka-lägret som ligger på 3 100 meters höj. Beräknad vandringstid: 7-8 timmar, 5 km till Uhuru Peak, samt 6-8 timmar, 12 km till Mweka Camp. (F,L,M)
Dag 9: Sista vandringsdagen på Kilimanjaro
På trekkingens sista dag återvänder vi till Mweka Gate genom subtropisk skog, där du säger farväl till ditt team och får ditt trekkingbevis. Från gaten går du den korta biten tillbaka till byn Mweka, varifrån du körs tillbaka till ditt hotell i Moshi/Arusha. Är avslutar du din fantastiska upplevelse på Afrikas högsta berg, och du kan nu se fram emot en välbehövlig dusch på ditt hotell i Moshi. Beräknad vandringstid: 3-4 timmar, 10 km. (F,L,M)
Dag 10: Avslappning i Moshi
Sista dagen i Moshi, där dagen är till fritt användande. Kanske behöver du bara slappa av med benen i högläge idag. Om du fortfarande har lite energi kvar finns det möjlighet för vandringar på egen hand runt bland Moshis gator. (F)
Dag 11: Avresa från Moshi
Vi samlas och reser tillsammans till flygplatsen. Vi reser med mellanlandning tillbaka till Skandinavien. Det finns möjlighet att utöka resa så att du flyger hem senare. Winberg Travel kan hjälpa dig med att skräddarsy den fortsatta resan med exempelvis safari eller solsemester på Zanzibar. (F)
Dag 12: Ankomst Skandinavien
Vi är hemma igen.

Övernattningar

4 övernattningar på hotell vid Moshi – 2 före och 2 efter trekkingen
5 övernattningar i tält på Kilimanjaro

Kommentarer

Var uppmärksam på att höjdsjuka kan uppstå på alla trekkingar, oavsett om de rekommenderade riktlinjerna på området följs (för ytterligare information
läs vidare på 1177
Det ska också noteras att en del trekkingar inte följer de rekommenderade riktlinjerna gällande exempelvis övernattningshöjder, då de annars inte skulle kunna genomföras.
Alla Winberg Travels trekkingturer är testade, och vi har både lokala och svenska guider som är uppmärksamma på symtom på höjdsjuka. Dock är det väldigt viktigt att du är ärlig med dina symtom och talar med din guide om det. Symtom kan vara exempelvis huvudvärk, andnöd och kräkningar. Höjdsjuka är ett akut tillstånd som ska tas mycket allvarligt.
Du bör kontakta din läkare och diskutera möjligheten för att förebygga höjdsjuka i relation till din trekking. Winberg Travel återbetalar inte en resa som blir påverkad eller avbruten på grund av höjdsjuka.
Du får ta med max 15 kg packning på trekkingturen – resten kan du förvara på hotellet i Moshi.

Vad krävs av dig?
En trekkingtur på Kilimanjaro är en höjdpunkt på alla resor till Afrika, och alla resenärer med en relativt god hälsa kan försöka bestiga berget – det är ingen direkt klättring involverad i bestigningen. Du ska vara i god fysisk form och vara inställd på att träna inför turen: längre vandringar i naturen, gärna i backar och trappor, och eventuellt en del löpning. Det är daglige branta sträckor och många höjdmeter i varierad terräng på turen.
Var förberedd på att höjdsjuka och symtom på höjdsjuka kan drabba alla, oavsett kondition. Du behöver därför vara beredd på att ge upp i tid. Kom ihåg att dricka rikligt med vatten för att minimera risken för höjdsjuka. Du ska endast bära din dagsryggsäck med ca 6 kg packning. Resten av ditt bagage blir buret av bärarna från vårt team.
Denna resa är generellt inte anpassad för rörelsehindrade.

Information

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Denna resa säljs som ett paket och om man vill göra ändringar kan vi inte återbetala de delar av paketet som ej utnyttjas. Vi kan i de flesta fall, beroende på platstillgång, ordna med förlängning av resan eller ändra hemresan mot ett tillägg.

Gruppstorlek

Minimum 10 deltagare Maximum 14 deltagare

Nästa: 05-10-2024

Packlista

 • Kläder för väder - lager på lager
 • Mössa, handskar och halsduk
 • Sovsäck som klarar -10 grader
 • Regnkappa eller poncho
 • En lätt handduk, pappersservetter, våtservetter och toalettpapper
 • Minst ett par stadiga vandringskängor, komplettera gärna med ett par ordentliga gymnastikskor
 • Hatt, solkräm & läppbalsam
 • Vattenflaska
 • Bekväm, mindre ryggsäck för dagspackningen
 • Skavsårsplåster
 • En powerbank till mobilen är alltid bra att ha
 • Pannlampa eller ficklampa
 • Vattentäta plastpåsar/dyksäck
 • Egen ryggsäck om man inte vill hyra
 • Äventyrslystnad

Avresedatum

Status Reseperiod Boka senast Pris
Lediga platser Reseperiod05.10.24 - 16.10.24 Boka senast05-08-2024
41 450:-
Prisförslag
Lediga platser Reseperiod19.02.25 - 02.03.25 Boka senast19-12-2024
41 450:-
Prisförslag
Lediga platser Reseperiod05.10.25 - 16.10.25 Boka senast05-08-2025
41 450:-
Prisförslag

I priset ingår

 • Flygbiljett Stockholm/Köpenhamn – Kilimanjaro t/r (inkl. bagage)
 • Övernattningar enligt program
 • Transfer enligt program
 • Svensk reseledare
 • Engelsktalande lokalguide
 • Turer och upplevelser enligt program
 • Nationalparksavgifter
 • Måltider enligt program
 • Informationsmöte innan avresa med genomgång av leden och utrustning
 • Trygghet på resan – nödtelefon bemannad dygnet runt
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Priset inkluderar inte
 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Visum
 • Måltider som inte är nämnda i programmet
 • Dryck
 • Dricks*
 • Personlig utrustning
 • Tillägg för enkelrum i Moshi, 750 kr. Det är möjligt att dela rum med en annan deltagare av samma kön. Finns det ingen att dela med lägger vi till ett enkelrumstillägg vid slutbetalningen. Enpersonstält på trekkingturen är inte möjligt.
 • Vid beställning av resan är det möjligt att köpa till avresa från en alternativ flygplats i Sverige. Kontakta din reserådgivare för mer information och prisuppgift.
 • * Dricks är inte något som vi i Sverige är så vana vid, men dricks är obligatoriskt i samband med att bestiga Kilimanjaro. Beräkna ca 310 USD per person totalt. Växla dig till detta belopp med en kombination av 1-, 5- och 10-dollarssedlar av nyare valör. Kom ihåg att inte använda 2- och 50-dollarssedlar. Dricks samlas in av reseledaren som ger det totala beloppet vidare till lokala guider, bärare och hjälpare efter avslutad trekkingtur.

Kommentarer till pris

Önskar du att förlänga din resa efter avslutad gruppresa kan Winberg Travel hjälpa dig med att skräddarsy din fortsatta resa.

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: