Här finner du praktisk information och fakta om Turkiet.


Praktisk information om att resa i Turkiet

Väder och bästa tid att resa
De flesta semesterresor går till västra delarna av Turkiet där det subtropiska klimatet ger varma och torra somrar med strålande sol. Vinden från havet svalkar lite vid kustområdena och är man inte så förtjust i värmen är vår och höst behgaliga tider att besöka landet på. Vintrarna är i väst relativt regniga och påminner om svensk höst. Generellt så brukar det regna mer mot Svarta havet än mot Medelhavet.

Se vädertabell för Turkiet här

Pengar
I Turkiet använder man turkisk lira som förkortas ₺. Ibland är faktiskt växlingskursen bättre hemma än på plats så ta gärna ut lite kontanter i förskott. På basarer och mindre restauranger är det ofta kontanter som gäller. Det finns dock oftast gott om bankomater i städer och byar men kontrollera vad avgiften är för kontantuttag. Se den aktuella kursen här.

Transport
Tåg:
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları är det långa och svåruttalade namnet på det statsägda järnvägsbolaget i Turkiet. Som tur är förkortas det bara TCDD - som har både höghastighetståg och vanliga, lite äldre tåg.

Buss:
Stor konkurrens mellan de privata bussbolagen i Turkiet har sänkt priserna och ökat servicen. Det är bara att hoppa på bussen som tar dig runtom i landets till den allra minsta avkroken.

Båt:
Många av de turkiska badorterna vid Medelhavet och Svarta Havet bjuder på härliga upplevelser till sjöss. Gör en dagstur med båt och njut av sol, hav och vind.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Ankara
Språk: Turkiska
Klimat: Subtropiskt
Valuta: Turkisk lira
Religion: Majoriteten är muslimer


Information om Turkiet

Från festfyllda stränder till traditionella byar
Turkiet är ett stort land och det är som att resa till helt olika världar om man besöker Medelhavskusten eller någon av de små byarna i östra delen av landet. Just de små byarna är otroligt spännande och här skall man visa stor respekt för den kulturella och religiösa kulturen. En del byar är mycket fattiga om en del ser sällan några turister. Helt tvärt om är det i städerna vid Medelhavskusten, här finns det ibland knappt ens någon turkisk kultur att hitta. Här är solsäsongen lång och de läckra stränderna bjuder på havsbad dagen lång. Under solhatten hittar du massor med festglada människor, barer och danshak, speciellt om du besöker Alanya, en populär plats för sol, bad och fest för skandinaviska resenärer.

Istanbul – en arabisk dröm
Turkiets coolaste stad, Istanbul, är något helt speciellt. Här strålar kontinenterna Europa och Asien samman med hjälp av broar över Bosporen. Stadsliv och puls. Här på tröskeln mot Mellanöstern får man en försmak av kryddor, dofter och mystik. Här moskéerna kalla till bön, bli smått galen på de färgstarka marknaderna och glöm inte att besöka magiska Hagia Sofia med graffiti inristad av vikingen Halvdan.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: