Här finner du praktisk information och fakta om Tyskland.


Praktisk information om att resa i Tyskland

Väder och bästa tid att resa
Tyskland är ett stort land med omväxlande klimat. Centrala delar av Tyskland har ett tempererat inlandsklimat. I hela landet kan man uppleva skiftande väder. I de bergiga delarna i syd kan vintrarna bli bitande kalla medan somrarna är både regniga och varma.

Se vädertabell för Tyskland här

Pengar
I Tyskland använder man euro (EUR). Kreditkort fungerar på många ställen men ta ut kontanter då man fortfarande använder kontanter i förvånansvärt stor utsträckning, även inne i större städer. Det finns dock gott om bankomater i städerna. Se den aktuella kursen här.

Transport
Tåg:
Die Bahn, DB eller Deutsche Bahn. Kärt barn har många namn och kärt är Tysklands statsägda järnvägsbolag som tar dig runt i landet. DB har både blixtsnabba höghastighetståg som heter ICE och lite äldre tåg som tar dig genom bland annat Sydtysklands vackra bergslandskap. I Harzen får du inte missa en tur med Bloksbjergbanen som är ett gammalt ånglok som pustar hela vägen från Drei Annen Hohne upp på det höga berget Bloksbjerg.

Buss:
Man tar sig enkelt runt i Tyskland med buss via autobahn. Två stora bussföretag; Flixbus och Eurolines traffikerar hela landet.

Spårvagn:
Många städer i Tyskland har fortfarande kvar gamla, hederliga spårvagnar som gör resan till en utflykt i sig. Njut av staden genom fönstret på spårvagnen i bland annat Bremen, Halle och Essen. Är man dessutom stor spårvagnsentusiast finns spårvagnsmuséer både i Berlin och Köln.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Berlin
Språk:Tyska
Klimat: Tempererat
Valuta: Euro
Religion: Kristendom - lika många katoliker som protestanter


INFORMATION OM TYSKLAND

Den bekväma resan
Det är inte bara det korta avståndet dit som gör det bekvämt att semestra i Tyskland. Landet är toppmodernt med en hög levnadsstandard vilket man märker även på restauranger och hotell. Dock är cash fortfarande ”king” på många platser i Tyskland till och med på de mest internationella ställen som tågstationer och snabbmatshak så kom ihåg att alltid ha lite euro i plånboken.

Läckra Berlin
Tysklands huvudstad Berlin är nästan ofattbart charmig, kul och cool. Färgstark utanpå och en otrolig mångfald, och tolerant kultur och graffittiprydda kvarter. Under sommaren fylls staden av liv och rörelse i de stora parkerna som Großer Tiergarten och Tempelhofer Feld. På kvällen lever vartenda gatuhörn upp med glada, öldrickande människor vid ölbutikerna, de s.k. späti’er. Berlin bär sin historia synlig och här finns några av världens mest berömda platser och man skall inte missa att beakta historien och besöka klassiske platser som Brandenburger Tor, Förintelsemonumentet och Riksdagshuset.

De sydtyska alperna
Tyskland är verkligen ett enormt land. Det är därför stor skillnad på om man tar semester i norra eller södra Tyskland. Redan i de centrala delarna börjar landskapet bli mer kuperat utanför bil- eller tågrutan. Arkitekturen skiftar också i stil och man ser fler och fler timmerhus. Helt i söder ligger alperna och södra Tyskland bjuder på helt fantastiska naturupplevelser. Och är man ute på en vandringsresa på hösten och vill avsluta i stor stil beger man sig till München där man varje år firar Oktoberfest med tyrolerklädsel och tunnvis av tyskt öl.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: