På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Uganda.


Praktisk information om att resa i Uganda

Klimat och bästa resetiden
"Om du inte gillar vädret i Uganda, vänta i fem minuter." Så låter det lokala talesättet som ju tydligt antyder att vädret är mycket ombytligt i Uganda.

Den varmaste perioden är från december till februari med upp till 29 grader i de södra regionerna och upp till 32 grader i norr. Regnperioden i söder infaller från april till maj och från oktober till november med starkast nederbörd i maj. I norr är regnperioden från april till oktober. Den bästa reseperioden är januari-februari och juni-september.

Våra rekommendationer om bästa resor i Uganda bygger på hur klimatet har varit under tidigare år. Vädret i Uganda kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför är våra rekommendationer för resetider endast vägledande.

Pengar
Den lokala valutan heter Uganda Shilling (USH) och kan användas som betalningsmedel överallt. Det finns bankomater i de större städerna och det är möjligt att växla resecheckar och utländsk valuta i Kampala. Det är lättast att växla amerikanska dollar.

Visum
OBS! Visumreglerna kan komma att ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar de nuvarande förhållandena vid landets ambassad. Informationen nedan kan ändras.

Det finns visumkrav för Uganda. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter vistelsen. Det finns också ett krav på bevis på Gula febern-vaccination vid inträde.
Läs mer på

Särskilda villkor för resor till Uganda
När du reser till Uganda, var medveten om att man tidigare haft perioder av oroligheter. Se utrikesdepartementets riktlinjer här.

Transport
Flyg
Det finns möjlighet till inrikesflyg till de norra städerna och nationalparkerna.

Minibussar (taxi eller matatu)
Minibussar är de viktigaste transportmedel i Uganda. Det finns många, de kör snabbt och har fasta, billiga priser. Minibussarna kör först när de är fulla och inte vid fasta tider.

Buss
Bussar körs dagligen mellan storstäderna. Bussar är bekvämare än minibussar vid längre sträckor och säkrare att åka med.

Cykel- och mopedtaxi (boda-boda)
Boda-boda är ett vanligt transportmedel för korta avstånd.

Dricks
I många länder räknas dricksen som en del av lönen för anställda i servicebranschen. Därför är det bra (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer med flera beroende på vilket land du besöker. Vi rekommenderar därför att du bekantar dig med hur mycket som är normalt att ge i dricks och till vem innan avresa. Sådan information finns till exempel i Lonely Planet guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Kampala
Språk: engelska, luganda, swahili
Klimat: tropiskt
Valuta: ugandisk shilling
Religion: kristendom, islam, inhemska traditionella religioner


Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Adam Kindberg Smeds

Adam Kindberg Smeds

Travel Consultant

info|wt.se

Shailee Parasnis

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: