Här finner du praktisk information och fakta om Ungern.


Praktisk information om att resa i Ungern

Väder och bästa tid att resa
Ungern har ett tempererat inlandsdsklimat med sköna, varma somrar och bitande kalla vintrar. Det regnar en del på våren men både vår och höst är fina tider att besöka landet,

Se vädertabell för Ungern här

Pengar
I Ungern använder man forinter (FNT) och njut av de låga priserna här. Kreditkort fungerar på många ställen men ta ut lite extra kontanter då många fortfarande håller fast vid kontanttraditionen och det är inte alla restauranger och butiker tar kort. Det finns gott om bankomater i städerna. På vissa ställen accepterar man även euro. Se den aktuella kursen här.

Transport
Tåg:
Upplev vackra ungern från ett tågfönster. Det nationella järnvägsbolaget kallas MÁV-Start och länkar samman alla de stora städerna. Tågen är ibland lite slitna men utsikten väger upp. Speciellt vackert är det gamla tåget ’Lillafüred Forest Train’ som tar dig genom skogen från Miskolc till Garadna.

Spårvagn:
I Budapest är det nästan ett måste att ta en tur med de gula spårvagnarna som glider förbi stadens störrre sevärdheter och vackra Donau. Imponerande är att i Budapest är de kommunala färdtjänstmedlen gratis fär alla EU- medborgare över 65 år. Även i städerna Debrecen och Miskolc har man gamla goda spårvagnar, flera av dem en kvarleva från Sovjettiden. Så luta dig bakåt och njut av stadens vyer när de passerar spårvagnsfönstret.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Budapest
Språk: Ungerska
Klimat: Tempererat inlandsklimat
Valuta: Forint (FNT)
Religion: Majoriteten är katoliker


Information om Ungern

Historia, folkdans och gulasch
Ungern, som vi känner det, är ett relativt ungt land men det betyder inte att det är fattigt på historia. Tvärtom. Mordet på tronföljaren i dåvarande Österrike-Ungern var gnistan som satte Europa i brand och startade första världskriget. Efter kriget delades landet i två och den ungerska delen blev en del av Sovjetunionen. Spår och minnen av denna tid kan fortfarande ses och upplevas i delar av landet. Ungern är helt omringat av andra länder vilket ofrånkomligen sätter sin prägel. Den ungerska kulturen visar sig bland annat i den festliga folkmusiken ’magyar népzene’, folkdanser och fantastiska och färgrika folkdräkter. Och man får absolut inte glömma den välsmakande ungerska maten, vad kan gå fel med ungersk gulasch och salami?
Betagande Budapest
Ungern har både fantastiska, stora naturområden och små, pittoreska byar. Mest känd är nog ändå huvudstaden Budapest. Mitt igenom staden flyter majestätiska Donau som delar staden i den historiska delen Buda och den moderna delen Pest. Kulturellt är också stade tudelad med finkultur, klassisk musik och historia men samtidigt skönt avslappnad med massor med barer, billig öl och festglada människor. Budapest är charmig ända in i själen och ger mersmak på den ungerska kulturen.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: