Av Lars Bröndum

Vi bodde vid tillfället i Barcelona på grund av mitt tidigare jobb och övervägde seriöst att stanna kvar i ett år, leva lite sparsamt och njuta av livet så gott det gick. Men vi tyckte ändå att det vore att slösa bort en unik möjlighet att se oss om i världen, och eftersom ingen av oss hade varit på tågluffning eller liknande när vi var unga så bestämde vi oss för att resa till Sydamerika, iklädd ryggsäck.

Efter noggranna överväganden av olika möjligheter bestämde vi oss till slut för följande:
Vi skulle hålla oss till spansktalande länder eftersom vi hade lärt lite spanska i Barcelona.
Vi planerade så gott som ingenting. Resväg fick utveckla sig undervägs och avgjordes av vad vi hade lust med just då.

Flygbiljetter var enbart bokade ut till Buenos Aires, Argentina och hem från Quito, Ecuador.
De enda evenemang vi hade bokat in var följande: Inka-trail vid Maccu Piccu i Peru, seglats på Galapagos och en tur till Amazondjungeln i Ecuador, de två första eftersom man skulle boka fem till sex månader i förväg för att få plats och sistnämnda eftersom vår vuxna dotter skulle sluta upp i Ecuador.

Vi bestämde oss för att skippa Colombia och Bolivia, helt enkelt för att det lät för farligt, i alla fall när man läste Lonely Planet och andra publikationer. Vi ändrade senare på detta och besökte bägge, lyckligtvis, eftersom de visade sig vara de flottaste och skönaste platserna på hela turen.
Vi avreste den 9 januari 2017 och var tillbaka i Danmark den sista juli samma år.
Primärt reste vi med buss genom Sydamerika, både för att det är bra och billigt men även för att det är den normala resformen på hela kontinenten. Vi fick också gjort en del hiking på vägen, både som förberedelse inför Inka-trailingen i Peru och helt enkelt på grund av att Sydamerika i hög grad består av berg.

Trots att vi reste under den sydamerikanska sensommaren och tillbringade en stor del av vår tid kring och nära ekvatorn tillbringade vi långt mera av vår tid i vinterunderkläder än i baddräkt.
Det kan mycket väl vara cirka 25-30 grader vid stränderna i sådana områden men i de ekvatoriala bergsområdena blir det utan problem nollgradigt när man hamnar på 4-5000 meters höjd.
Vi skrev en reseblogg på Facebook under vistelsen, mycket för att hålla familj och vänner uppdaterade, så informationen var ”first hand” och ganska opolerad och jag skrev efterhand allteftersom tiden medgav det. Jag bestämde mig för att skriva på engelska eftersom Facebook-översättaren verkar fungera bäst på det språket.

Bloggen blev senare förvandlad till en bok på danska, primärt med tanke på våra föräldrar, som uppskattade bokformen och en dansk text. Det visade sig givetvis vara ett betydligt större jobb än vad jag lite naivt hade gått och trott, den blev så småningom 240 sidor tjock och i foliantformat (och kostade en förmögenhet att få tryckt).
Backpacking i Panama
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: