Alice Springs är näst största stad, efter Darwin, i delstaten Northern Territory. Trots att staden inte är delstatens huvudstad kallas den för The Capital of The Outback och gör skäl för namnet. Belägen nästan precis mittemellan Darwin och Adelaide är Alice Springs den största staden i en region på storlek med Texas. Vilket säger en del inte bara om storleken på Australiens outback utan även om Australien i stort. Och stort är det. Minst sagt.

Staden i sig är vid första anblick inget som känns särskilt förförande med sin praktiskt funktionella snarare än vackra byggstil och en hel del stannar också bara en natt innan vidarefärden. Skulle du ändå vilja se dig om lite och kanske kika runt på stans kultur och historia så kan vi absolut rekommendera en titt på The Old Telegraph Station eller The Royal Flying Doctor Service Base. En promenad till Alice Springs Desert Park ger goda chanser till att se ett par av de exotiska djuren som lever i området. Är du konstintresserad, eller bara i allmänhet nyfiken på den fascinerande aboriginska konsten, så finns flera museer och gallerier på sådana teman i Alice Springs.

Över huvud taget är dessa omgivningar ett absolut måste för alla som vill veta mer om aboriginska traditioner, närmast ett epicentrum för aboriginkulturen. Störst av alla besöksmål är utan tvekan Ayers Rock, en plats som anses som helig av urbefolkningen, som kallar den Uluru. Ayers Rock ligger 4-5 timmars bilresa från Alice Springs, under vilken man kommer förbi ett annat måste i trakten, nämligen Kings Canyon. Både endags- och flerdagsturer utgår från Alice Springs ut den röda sandökens-outbacken; tala med din resekonsulent om de olika möjligheterna. För att spara tid är det också möjligt att flyga direkt in till Ayers Rock från flera av Australiens större städer.

Ett par ord om klimatet i detta Australiens röda mittpunkt är på sin plats. Vädret är ofta extremt och varierar starkt även inom samma årstid. Temperaturen kan under sommartid (december-januari) ligga på 20-35 grader men sticker ibland upp mot 40. Vintertid (juni-augusti) ligger mellan 5 och 20 grader.

Även känd som: The Capital of the Outback

Folkmängd: cirka 29.100 (2017)

Area: cirka 148 km²

Klimat: Mycket varma somrar och kyliga vintrar

Highlights: The Old Telegraph Station, Royal Flying Doctor Service Base, Alice Springs Desert Park, muséer och så självklart en tur ut till Ayers Rock (Uluru), Kata Tjuta (The Olgas), Kings Canyon och inte minst MacDonnell Ranges, en bergkedja på ganska kort avstånd från staden.
ga stora upplevelser.
Ayers Rock, Australien
Alice Springs, AustralienAyers Rock. Outback, Australien
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: