På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Australien.


Praktisk information om att resa i Australien

Klimat och bästa restid
Årstiderna i Australien är omvända jämfört med de svenska, så de har sommar när vi har vinter. Men Australien sprider sig över så många klimatzoner att det kan finnas både snö och värmebölja på samma gång i olika delar av landet.

April till oktober är de bästa månaderna för att besöka Queensland, Northern Territory och Western Australia. Tasmanien är bäst att besöka under sommarmånaderna, dvs. december – februari.
Kustområdena i Victoria, New South Wales och Western Australias sydvästra hörn är behagligare tempererade. Det kan vara ganska kallt på vintern med nattfrost men dagstemperaturerna når 12–17 grader. Sommaren är lång och kan vara ganska varm med upp till 25–35 grader.

De flesta svenskar besöker Australien under den svenska vintern för att få komma ner och njuta av den vackra sommaren på andra sidan världen. Men det är samtidigt som australierna själva håller semester. Skolornas sommarlov sträcker sig från början av december till slutet av januari, så du bör vara medveten om att det finns mycket turister under den här perioden. Detta innebär också att det är en bra idé att boka boende, rundturer och transport i förväg.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa i Australien baseras på hur klimatet har varit under tidigare år. Vädret i Australien kan vara mycket skiftande och oförutsägbart, därför ska våra rekommendationer om restid endast ses som en fingervisning.

Pengar
Betalning med kreditkort är väl utbrett i Australien. I Australien är valutan australiensiska dollar, som går att växla till sig på svenska växlingskontor. Det finns gott om bankomater i alla större orter.

Villkor för visum
OBS! Visumreglerna kan ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad. Följande information kan komma att ändras.

Vid resa till Australien behöver svenska medborgare ha ett giltigt visum. För information om visum för Australien, inklusive en guide för hjälp att hitta ett visum som passar din situation, läs mer här.

Winberg Travel kan också hjälpa dig att ansöka om ett Working Holiday Visum. Visumet kan sökas av personer från 18 till 30 år och ger dig rätt att kombinera resor och arbete i Australien under ett år. Observera att du måste ansöka om Working Holiday-visum i Sverige före avresan – det går inte att söka när du väl har anlänt till Australien. Det ges ingen garanti för ett Working Holiday-visum eftersom det ställs särskilda krav på sökanden – och det endast utfärdas ett begränsat antal visum per år.
I samband med ett Working Holiday-visum kan Winberg Travel också erbjuda ett startpaket som inkluderar de första nätterna på ett vandrarhem, hjälp med att söka arbete, ett tax file-nummer samt ett bankkonto. Kontakta Winberg Travel för att få en trygg start på din resa till Australien. Läs mer om Working Holiday.

Transport
Australien är ett gigantiskt land. Faktiskt hela 17 gånger större än Sverige. Bara ön Tasmanien är 1,5 gånger så stor som Danmark så planering av din resa är a och o när den går till Australien.
Det finns många olika sätt att ta sig runt i Australien, här har vi gjort en inspirationslista så att du kan ta reda på vilket sätt som passar dig bäst.

Buss
Fördelen med att åka med buss är att du kan luta dig tillbaka och slappna av och njuta av utsikten genom fönstret. Det är ett transportmedel som många unga människor utnyttjar, eftersom det ofta är billigare än att hyra en bil. Det finns flera olika alternativ för busspass i Australien.

Bil
Det är mycket populärt att köra runt i Australien i egen bil. Det ger en härlig frihetskänsla när du själv kan bestämma tempot och stanna precis när och var du vill.
Du kan antingen välja att köpa en bil eller hyra en bil. Att köpa en bil kan vara riskabelt om du inte är så insatt i marknaden, å andra sidan kan du ha turen att köpa en bil och sälja den för samma pris och det är ett riktigt billigt sätt att transportera sig. I Sydney är det särskilt populärt att köpa och sälja bilar runt Kings Cross.

Biluthyrning
Om du vill ha mer trygghet kan du välja att hyra en bil. Det är möjligt att hämta bilen i en stad och återlämna den i en annan stad, men eventuellt behöver du betala en extraavgift.
Åldersgränsen för att hyra en bil/husbil i Australien är 21 år. Men åldersgränsen på vissa typer är 18 år. Bilarna finns i flera storlekar och modeller efter dina behov. Tänk på att man kör på vänster sida av vägen i Australien och att du behöver ett internationellt körkort för att köra bil i Australien. Läs mer om biluthyrning.

Hyra motorhome eller husbil
Ett annat populärt transportmedel är en husbil eller motorhome som de också kallas.
Det ger samma frihet som med en bil då du kan välja när du vill ge dig iväg och när du vill stanna. En annan stor fördel är att när du anländer efter en lång och upplevelserik dag på vägen behöver du inte packa upp alla dina saker igen. Det finns ett stort utbud av mycket bra uppställningsplatser för husbilar där du hittar många barnvänliga anläggningar.
Winberg Travel erbjuder husbilar i olika prisklasser, storlekar och årsmodeller. Kom ihåg att ju tidigare du bokar din husbil desto billigare blir det. Priserna följer utbud och efterfrågan, så när avresan närmar sig blir det ofta mycket dyrare. Läs mer om att hyra husbil.

Camper
En camper van är ett mellanting mellan bil och husbil. Kort sagt så har bilen inte större utrymme än en vanlig bil, men samma egenskaper som en husbil. Du kan sova och laga mat i den och så är det betydligt billigare än en husbil. Det finns camper vans för både 2 och 4 personer.
Åldersgränsen är 18 år men du måste ha haft körkort i minst ett år. Läs mer om att hyra en campingbil.

Tåg
Det finns flera långa tågsträckor i Australien. De mest populära är: The Sunlander som går mellan Cairns–Townsville-Brisbane, The Ghan som går mellan Adelaide–Alice Springs–Katherine-Darwin och Indiska oceanen som går mellan Perth–Adelaide–Sydney.
Det är ett trevligt avslappnat sätt att resa och det finns gott om tid att njuta av landskapet genom fönstret. Läs mer om att resa med tåg i Australien.

Flyg
Australien är som sagt ett stort land och om du har begränsat med tid och vill se så mycket som möjligt rekommenderar Winberg Travel att du flyger en sträcka eller två. Det sparar mycket tid och du får besöka alla platser du drömt om. Det går ofta att spara pengar genom att boka sina inrikesbiljetter i Australien samtidigt med flygbiljetten för ditresan.

Winberg Travel kan hjälpa till att boka alla ovanstående transportmedel. Om du vill hyra bil eller husbil rekommenderar vi att du bokar i så god tid som möjligt, eftersom priserna följer utbud och efterfrågan och blir dyrare när avresan närmar sig. Samma sak gäller vanligtvis även för flygbiljetter. Om du reser till Australien i december och januari när australierna tar sin semester, kan ibland alla husbilar vara fullbokade. Så tänk på att vara ute i god tid.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Diverse
Då eluttagen i Australien ser annorlunda ut mot våra svenska rekommenderar vi att du har med dig en adapter.


Fakta

Huvudstad: Canberra
Språk: Engelska
Klimat: Subtropiskt till tempererat
Valuta: Australisk dollar
Religion: Kristna och ateister
Tidsskillnad: Australien ligger 7 till 10 timmar före oss (svensk sommartid +5 till +8 timmar) beroende på var i Australien du befinner dig.


Information Australien

It's not too shabby
Det är inte så dåligt säger jylländarna när något förtjänar beröm. Samma talesätt finner man hos de varma, avslappnade australierna som tar livet som det kommer och löser problem på samma sätt som Crocodile Dundee. Så om en gästvänlig australier bjuder hem dig på grillning är det lämpligt att nicka uppskattat efteråt och berömma maten med ett "not too shabby”.

Rundtur i den australiska vildmarken
Australien är packat med fantastiska naturupplevelser, det handlar bara om att ta sig dit och komma igång! Här finns ändlösa vinodlingar, vidsträckta sandstränder och oländig vildmark. Här finns känguruer, koalas, vombater, kakaduor, delfiner... (och ett stort antal mindre bedårande djur). Åk på en rundtur med buss, kör själv med hyrbil eller husbil, skippa de långa sträckorna och ta flyget – det finns gott om alternativ beroende på vad du vill se på din resa till det gigantiska landet.

Down Under
I Australien kommer du att uppleva och få se saker som garanterat gör att du tappar andan av begeistring. Se det stora vackra barriärrevet, åk ut för att bada, surfa eller dyka. Se den röda sanden, bergen och stäpperna, ge dig ut på vandring, klättring eller åk på safari. Utforska en spännande kultur som är en blandning av tre: Aboriginer, kolonister och den moderna aussiekulturen. Det hela ligger och väntar down under.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Karin

Karin Svensson

Travel Consultant

info|wt.se

Shailee Parasnis

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: