Avståndet mellan Sverige och Australien är för stort för direktflyg, och därför är alltid minst en mellanlandning inplanerad på dessa flyg. Trevligt nog ligger stoppet ofta på någon spännande destination som Beijing, Dubai eller Singapore, så har du tid till det så kan du passa på att tillbringa ett par dagar här och sträcka på benen innan det sista flyget tar dig hela vägen till Australien.

Beroende på var du mellanlandar tar den andra flygresan mellan sju och tolv timmar, och sen är du framme i världens sjätte största land, vars areal är större än hela Europas. De flesta använder sedan Australien som en språngbräda vidare till Nya Zeeland, dit flygturen inte är mycket längre än en tågresa mellan Stockholm och Göteborg – mellan tre och fyra timmar.

Alla dessa flygtimmar till trots bör du verkligen inte missa Australien och Nya Zeeland. Här finns en unik natur som du bara hittar i dessa länder, som i sig själv är skäl nog att resa hit. Nya Zeeland är böljande gröna landskap med termisk aktivitet i marken och enastående naturfenomen medan Australien har sin röda mitt, vars bastanta stenhjärta utgörs av den enorma monoliten Uluru/Ayers Rock, och en kustlinje som bjuder på allt från skönt strandliv till världens största korallrev. Heidi, en av Winberg Travels reserådgivare, kan inte nog understryka hur Australien och Nya Zeeland faktiskt kan erbjuda allt.

”Detta är ’lätta’ destinationer, även för familjer och äldre, där man vet att mycket fungerar precis som här hemma. Lokalbefolkningen är mera avslappnad och låt-gå jämfört med skandinaverna, och så är det ju det här med naturen. De två länderna erbjuder gemensamt allt från glaciärer och djungel till den röda outback-öknen”, förklarar hon och tillfogar att resor i de två länder ofta kan bli till en social angelägenhet och att många unga sparar på sin resebudget genom att resa på ett working holiday-visum i Nya Zeeland och Australien, ett tillstånd som är mycket lätt att få här.

För storstadsälskare och adrenalinkicksugna
Attraheras du av det urbana livet så ska du givetvis åka till Australiens New York – Sydney – som inte bara pulserar av storstadsatmosfär utan även är en extremt vacker metropol med sin intagande hamndel och en skyline som accentueras av det iögonfallande operahuset. Missa heller inte Melbourne med många av Sydneys kvaliteter men med en mera cool och avslappnad känsla, inte olikt en bra europeisk storstad.
När du kommer till Nya Zeeland så se till att besöka både Wellington på Nordön och Queenstown på Sydön. Wellington är huvudstaden som bjuder på historia, botaniska trädgårdar, ett imponerande naturhistoriskt museum och svindlande branta bergssidor till vilka linbanorna kämpar sig upp. Queenstown är en huvudstad i sig – för alla som är sugna på en bra adrenalinkick. Aktiviteter i alla grader av våghalsighet bokas och utförs i Queenstown med omnejd. Vad du nu än skulle vilja kasta dig ut i, vare sig framfräsande i speedbåt, uthoppande i bungyjump eller varför inte fallskärm, så är det här du får tillfälle att testa dina gränser.

5 x måsten i Australien

#1 Stora barriärrevet: Kan upplevas för varje plånbok. Du kan åka en billig båttur med lånad snorkel eller dyka ”live aboard” och se revet på nära håll ombord på en dykarbåt under flera dagar.

#2 Outbacken: För många är ”The Outback” och de stora vidderna det ”äkta” Australien och du bör verkligen planera in en tur hit under din resa. En del tar flyget till Uluru/Ayers Rock för en tredagarstur medan andra stannar till på en cattle ranch. Möjligheterna är många.

#3 Sydney: Operahuset, ritat av danske arkitekten Jørn Utzon, är tätt på ett måste för varje skandinav. Nöj dig inte med att se det utifrån utan följ med på en guidad rundvisning – det ger en helt annan upplevelse av detta mästerverk. Eller bäst av allt: se en föreställning här!

#4 Great Ocean Road mellan Melbourne och Adelaide: Åk på en minnesvärd roadtrip på vägen som ofta omtalas som ännu vackrare än Highway 1 i USA. Passa på att stanna till vid klippformationen ”Twelve Apostles” under resans gång.

#5 Regnskogen: Den enda plats i världen där regnskog och hav möts. Upplev Cape Tribulation norr om Cairns. Här finns välbevarad regnskog som är dubbelt så gammal som Amazonas i Sydamerika.


5 x måsten i New Zealand

#1 Tongariro Crossing: Promenaden är på modiga 19 kilometer och du lär möjligen vara lite öm i kroppen dagen därpå – i gengäld kommer du många år senare att fortfarande ha ett fantastiskt minne av en av världens vackraste endagsturer. Den kommer att föra dig över vulkanisk terräng med flera rykande kratrar och även den aktiva vulkanen Mount Tongariro och den ena fascinerande insjön efter den andra.

#2 Abel Tasman National Park: Färdas med kajak, i båt eller med vandringsskor och njut av vackra kustomgivningar och gröna vikar med det klaraste av vatten.

#3 Doubtful Sound: Utforska det vackra fjordlandet omgivet av berg under en kryssning med övernattning. Branta toppar stiger vertikalt upp ur de djupa fjordarna och vattenfall forsar nerför bergssidan. Synen är minst sagt spektakulär!

#4 Hot Water Beach på Coromandelhalvön: Kom vid lågvatten och gräv ett 30 cm djupt hål i sandstranden – plötsligt piskar 63 grader varmt vatten upp och du har din egen privata "hot tub" (kom ihåg att alltid ta med en hink, så att du själv kan svalka dig med lite kallt havsvatten – det blir annars lätt väldigt varmt!)

5# Hobbiton: Oavsett om du älskar eller avskyr Sagan om Ringen är detta en magisk plats att besöka!
Great Ocean Walk, Victoria, Australien
Great Barrier Reef, AustralienUluru, AustralienSydney, Operahouse, AustraliaGreat Ocean Road, AustalienTongariro Crossing, New ZealandAbel Tasman National Park, New ZealandDoubtful Sound, New Zealand

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: