Avståndet mellan Sverige och Australien är för stort för direktflyg, och därför är alltid minst en mellanlandning inplanerad på dessa flyg. Trevligt nog ligger stoppet ofta på någon spännande destination som Beijing, Dubai eller Singapore, så har man tid till det så kan man ju passa på att tillbringa ett par dagar här och sträcka på benen innan det sista flyget tar en hela vägen till Australien.

Beroende på var du mellanlandar tar den andra flygturen mellan sju och tolv timmar och sedan är du framme i världens sjätte största land, vars areal är större än hela Europas. De flesta använder sedan Australien som en springbräda vidare till Nya Zeeland, till vilket flygturen inte är mycket längre än en tågresa mellan Stockholm och Göteborg – mellan tre och fyra timmar.

Alla dessa flygtimmar till trots bör du verkligen inte missa Australien och Nya Zeeland. Här är unik natur som bara finns i dessa länder och bara detta är skäl nog att resa. Nya Zeeland är böljande gröna landskap med termisk aktivitet i marken och enastående naturfenomen medan Australien har sitt Red Centre, vars bastanta stenhjärta utgörs av den enorma monoliten Uluru/Ayers Rock, och en kustlinje som bjuder på allt från skönt strandliv till världens största korallrev. Heidi Johansen, travel consultant på Jysk Rejsebureau i Aalborg kan inte nog understryka hur Australien och Nya Zeeland faktiskt kan erbjuda allt.

”Detta är ’lätta’ destinationer – också för familjer och äldre, där man vet att mycket fungerar precis som här hemma. Lokalbefolkningen är mera avslappnade och låt-gå jämfört med skandinaverna och då är här ju naturen. De två länderna erbjuder gemensamt allt från glaciärer och djungler till den röda outback-öknen”, förklarar hon och tillfogar att resor i de två länder ofta kan bli till en fin social angelägenhet och att många unga sparar in sin resebudget genom att resa på en working holiday i Nya Zeeland och Australien, ett tillstånd som är mycket lätt att få här.

För storstadsälskare och adrenalinkicksugna
Attraheras du av det urbana livet så ska du givetvis åka till Australiens New York – Sydney – som inte bara pulserar av storstadsatmosfär utan även är en extremt vacker metropol med sin intagande hamndel och en skyline som accentueras av det iögonfallande operahuset. Missa heller inte Melbourne med många av Sydneys kvaliteter men med en mera cool och avslappnad känsla, inte olikt en bra europeisk storstad.
När du kommer till Nya Zeeland så se till att besöka både Wellington på Nordön och Queenstown på Sydön. Wellington är huvudstaden som bjuder på historia, botaniska trädgårdar, ett imponerande naturhistoriskt museum och svindlande branta bergssidor till vilka linbanorna kämpar sig upp. Queenstown är en huvudstad i sig – för alla som är sugna på en bra adrenalinkick. Aktiviteter i alla grader av våghalsighet bokas och utförs i Queenstown med omnejd. Vad du nu än skulle vilja kasta dig ut i, vare sig framfräsande i speedbåt, uthoppande i bungy jump eller varför inte fallskärm, så är det här du får tillfälle att testa dina gränser.

5 x måsten i Australien

#1 Stora barriärrevet: Kan upplevas på varje budget. Du kan ta en billig segeltur med lånad snorkel eller dyka ”live aboard” och se revet på nära håll ombord på en dykarbåt under flera dagar. Tre dagar med mat och dubbelhytt går på omkring 4000 kr.

#2 Outbacken: För många är ”The Outback” och de stora vidderna det ”äkta” Australien och du bör verkligen planera in en tur hit under din resa. En del tar flyget till Uluru/Ayers Rock för en tredagarstur medan andra stannar till på en cattle ranch. Möjligheterna är många.

#3 Sydney: Operahuset, ritat av danske arkitekten Jørn Utzon, är tätt på ett måste för varje skandinav. Nöj er inte med att se det utifrån utan ta en guidad rundvisning – det ger en helt annan upplevelse av detta mästerverk. Eller bäst av allt: se en föreställning.

#4 Great Ocean Road mellan Melbourne och Adelaide: Detta är en underskattad väg, ofta omtalad som ännu vackrare än Highway 1 i USA. Passa på att stanna till vid klippformationen ”Twelve Apostles”.

#5 Regnskogen: Den enda plats i världen där regnskog och hav möts. Upplev Cape Tribulation norr om Cairns. Här är välbevarad regnskog som är dubbelt så gammal som Amazonas i Sydamerika.


5 x måsten i New Zealand

#1 Tongariro Crossing: Promenaden är på modiga 19 kilometer och du lär möjligen vara lite öm i kroppen dagen därpå – i gengäld kommer du många år senare att fortfarande ha ett fantastiskt minne av en av världens vackraste endagsturer. Den kommer att föra dig över vulkanisk terräng med flera rykande kratrar och även den aktiva vulkanen Mount Tongariro och den ena fascinerande insjön efter den andra.

#2 Abel Tasman National Park: Färdas med kajak, i båt eller medelst vandringsskor och njut av vackra kustomgivningar med gröna vikar med det klaraste av vatten.

#3 Doubtful Sound: Utforska det vackra fjordlandet omgivet av berg under en övernattningskryssning. Branta toppar stiger vertikalt upp ur de djupa fjällen och vattenfall sprutar nerför bergssidan. Synen är minst sagt spektakulär!

#4 Hot Water Beach på Coromandelhalvön: Kom vid lågvatten och gräv ett 30 cm djupt hål i sandstranden – plötsligt piskar 63 grader varmt vatten upp och du har din egen privata "hot tub" (kom ihåg att alltid ta med en hink, så att du själv kan svalka dig med lite kallt havsvatten – det blir annars lätt väldigt varmt!)

5# Hobbiton: Oavsett om du älskar eller avskyr Sagan om Ringer är detta en magisk plats att besöka!
Great Ocean Walk, Victoria, Australien
Great Barrier Reef, AustralienUluru, AustralienSydney, Operahouse, AustraliaGreat Ocean Road, AustalienTongariro Crossing, New ZealandAbel Tasman National Park, New ZealandDoubtful Sound, New Zealand

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: