Brisbane är en av Australiens äldsta städer. Precis som Sydney på sin tid grundlades platsen som straffkoloni för andragångsbrottslingar som flyttades hit från just Sydney.

1859, då delstaten Queensland lösrev sig från delstaten New South Wales, valdes Brisbane som huvudstad i Queensland och är det än idag. Brisbane är uppkallad efter den flod som rinner genom staden och som är uppkallad efter Thomas Brisbane, guvernör i New South Wales åren 1821-25.

De flesta kommer att uppleva Brisbane som en högst kulturell stad med sina många kostgallerier och hippa takbarer. Staden har en ungdomlig känsla och är även den snabbast växande i Australien i förhållande till invånarantal.

Ett par dagar i Brisbane brukar vara lagom för de flesta. Många stannar en dag eftersom staden ofta tjänar som startpunkten för resan uppför den australiska östkusten. Med det sagt är här mycket att hitta på, inte minst om man har barn med på resan. Här finns härliga South Bank Parklands med bland annat en konstgjord strand mitt i stan eller Queensland Museum and Sciencentre, väl värt en rundtur. För den kulturellt intresserade kan bland mycket annat The Gallery of Modern Art och Brisbane Powerhouse varmt anbefallas.

Även utanför stan hittar man några verkligt spännande och vackra platser. Brisbane ligger i ett gränsområde mellan två olika klimatzoner och har Australiens största biologiska mångfald. Tillåter tidsschemat det så kan ett besök på Lamington National Park, en och en halv timmas biltur söder om stan, verkligen rekommenderas.
Folkmängd: 2,4 miljoner med förorter

Area: cirka 15.826 km²

Klimat: Varmt subtropiskt kustklimat

Highlights: South Bank Parklands, Gallery of Moderen Art, Brisbane Powerhouse, Lone Pine Koala Sanctuary, Moreton Bay och mycket, mycket mera.
med många stora upplevelser.
I 4WD langs Sunshine Coast. Undervejs kan du bl.a. nyde de øde strande, regnskov, se delfiner, skildpadder og hvalerKoala
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: