Sök
Sök
Drömmer du om Söderhavet och att få uppleva några av världens vackraste stränder och laguner är Cooköarna något för dig!

Info om Cooköarna

Drömmer du om Söderhavet och att få uppleva några av världens vackraste stränder och laguner är Cooköarna något för dig!

Fakta

Hovudstad: Avarua
Språk: Engelska och Cook Island Māori
Klimat: Tropiskt
Valuta: New Zealand dollar
Religion: Kristendom
Cooköarna är en mindre ögrupp i Stilla havet bestående av 15 öar varav 12 är bebodda. Huvudön är Rarotonga där även huvudstaden Avarua ligger. Varje lördag hålls en marknad här dan man kan både handla och smaka på lokala specialiteter som Ika – kokosmarinerad fisk, smoothies och frukt. Det bor ca 15 000 människor på Cooköarna varav 11 000 bor på huvudön Rarotonga. På Rarotonga kan man cykla, vandra, dyka, snorkla och njuta av de vackra, vita stränderna. Man kan också flyga över till några av de andra stränderna. Vi rekommenderar en tur till Aitutaki där man kan bo hemma hos en familj, göra utflykter och utforska grottor och göra en lagunkryssning för en heldag i världens vackraste lagun. Några av de andra bebodda öarna man kan besöka är Mauke, Mitiaro, Manihiki och Mangaia.

Praktiska upplysningar för resor till Cooköarna


Väder och bästa tid att resa
Bästa tiden att besöka Cooköarna är mellan maj och oktober. Denna tid på året kännetecknas av mindre regn och mildare temperaturer.
Våra rekommendationer för bästa tid att resa baserar sig på hur vädret varit tidigare år. Vädret på Cooköarna kan dock vara mycket ombytligt och våra rekommendationer skall bara ses som en fingervisning om hur vädret brukar vara.

Pengar
Man använder Nya Zeeland dollar även om det finns lokala mynt i ovanliga och vackra former.
Det finns bankomater i städer och större byar där man också oftast kan använda sig av kreditkort som Visa och Mastercard. Skall man åka till de mindre öarna är det bra att planera sina inköp och ha med tillräckligt med kontanter då det inte alltid finns bankomater.

Visum
För att resa till Cooköarna måste man ha en biljett ut ur landet, passet måste vara giltigt i minst sex månader från inresedatum. Man får ett 31 dagars turistvisum vid ankomst utan kostnad.
OBS! Visumregler kan ändras med kort varsel så vi rekommenderar att du kontrollerar reglerna med landets ambassad i god tid innan avresa då ovanstående information kan komma att ändras.

Transport
Resor mellan landets större öar görs med flyg. Man kan utforska vissa av öarna med hyrbil , cykel eller till fots. På Rarotonga går det lokalbuss – en medsols och en motsols – och det är både billigt och enkelt att förflytta sig mellan byar och stränder.

Tips:
Man använder samma adapter för elektriska uttag som på New Zeeland och i Australien.

Dricks
I de flesta länder i världen är dricks en del av lönen för anställda i servicebranschen. Det är därför brukligt att ge drick till t.ex. städerskor, servitörer, guider och chaufförer lite beroende på vilket land du befinner dig i. Läs gärna Lonely Planets guideböcker för att få en uppfattning om vilka summor som är lämpliga i just det landet du reser i.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss: 0413-17050
Hitta oss på: