På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Cooköarna.


Praktisk information om att resa i Cooköarna

Klimat och bästa restid
Bästa tiden att besöka Cooköarna är mellan maj och oktober. Denna tid på året kännetecknas av mindre regn och mildare temperaturer.
Våra rekommendationer för bästa tid att resa baserar sig på hur vädret varit tidigare år. Vädret på Cooköarna kan dock vara mycket ombytligt och våra rekommendationer skall bara ses som en fingervisning om hur vädret brukar vara.

Pengar
Man använder Nya Zeeland dollar även om det finns lokala mynt i ovanliga och vackra former.
Det finns bankomater i städer och större byar där man också oftast kan använda sig av kreditkort som Visa och Mastercard. Skall man åka till de mindre öarna är det bra att planera sina inköp och ha med tillräckligt med kontanter då det inte alltid finns bankomater.

Visum
För att resa till Cooköarna måste man ha en biljett ut ur landet, passet måste vara giltigt i minst sex månader från inresedatum. Man får ett 31 dagars turistvisum vid ankomst utan kostnad.

OBS! Visumregler kan ändras med kort varsel så vi rekommenderar att du kontrollerar reglerna med landets ambassad i god tid innan avresa då ovanstående information kan komma att ändras. Åker man via Nya Zeeland måste man ansöka om Nya Zeeländsk ETA

Transport
Resor mellan landets större öar görs med flyg. Man kan utforska vissa av öarna med hyrbil , cykel eller till fots. På Rarotonga går det lokalbuss – en medsols och en motsols – och det är både billigt och enkelt att förflytta sig mellan byar och stränder.

Tips
Man använder samma adapter för elektriska uttag som på New Zeeland och i Australien.

Dricks
I de flesta länder i världen är dricks en del av lönen för anställda i servicebranschen. Det är därför brukligt att ge drick till t.ex. städerskor, servitörer, guider och chaufförer lite beroende på vilket land du befinner dig i. Läs gärna Lonely Planets guideböcker för att få en uppfattning om vilka summor som är lämpliga i just det landet du reser i.


Fakta

Huvudstad: Avarua
Språk: Engelska och Cook Island Māori
Klimat: Tropiskt
Valuta: New Zealand dollar
Religion: Kristendom


Information Cooköarna

Cooköarna är en mindre ögrupp i Stilla havet bestående av 15 öar varav 12 är bebodda. Huvudön är Rarotonga där även huvudstaden Avarua ligger. Varje lördag hålls en marknad här dan man kan både handla och smaka på lokala specialiteter som Ika – kokosmarinerad fisk, smoothies och frukt. Det bor ca 15 000 människor på Cooköarna varav 11 000 bor på huvudön Rarotonga. På Rarotonga kan man cykla, vandra, dyka, snorkla och njuta av de vackra, vita stränderna. Man kan också flyga över till några av de andra stränderna. Vi rekommenderar en tur till Aitutaki där man kan bo hemma hos en familj, göra utflykter och utforska grottor och göra en lagunkryssning för en heldag i världens vackraste lagun. Några av de andra bebodda öarna man kan besöka är Mauke, Mitiaro, Manihiki och Mangaia.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Karin

Karin Svensson

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: