Här finner du praktisk information och fakta om England.


Praktisk information om att resa i England

Väder och bästa tid att resa
England har ett tempererat kustklimat vilket betyder att det förekommer nederbörd året om men att temperaturerna blir vare sig extremt höga eller låga. England passar därför utmärkt att besöka året om, bara man är beredd på växlingar i vädret och kommer ihåg badbyxor på sommaren, paraplyet på hösten och vantar på vintern.

Se vädertabell för England här

Pengar
Storbritannien (England, Skottland, Wales och Nordirland) använder sig av brittiska använder brittiska pund (GBP). Symbolen för valutan är £. Kreditkort fungerar i princip överallt utom i små kiosker. Det finns gott om bankomater i städerna men är du långt ute på landet är det lite glesare mellan dem. Se den aktuella kursen här.

Transport
Dubbeldäckare:
London är känt för sina ikoniska, röda dubbeldäckare. De traditionella bussarna byts långsamt ut mot moderna, mer handikappanpassade modell men man bevarar den röda förgen och de två våningarna. Man behöver dock inte åka till London för att få åka dubbeldäckare, flera mindre städer använder sig också av detta transportmedel.

Tunnelbana:
Om du åker till London är tunnelbanan (kallat the Underground eller the Tube) ett mycket effektivt sätt att ta sig runt. En del av tunnelbanenätet invigdes resan 1863 och stationerna användes som skyddsrum under andra världskriget.

Tåg:
Storbritannien har ett väl fungerande privatiserat järnvägssystem som kallas National Rail. Det täcker hela lander med huvudlinjerna gå genom London. Du kan dessutom ta tåget till Frankrike med Eurostar under Engelska Kanalen.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: London
Språk: Engelska
Klimat: Temperat kustklimat
Valuta: Brittiska pund (GBP)
Religion: Majoriteten är kristna


Information om England

Den omisskännliga accenten
Du har har precis landat och är fortfarande på flygplatsen och från första utropet i högtalarna är det inget tvivel om var du befinner dig. Du är i England. Den vackra brittiska accenten avslöjar sig alltid själv och är ett sådant nöje att lyssna på. Och det är också väldigt praktiskt att det går så bra att kommunicera med lokalbefolkningen.

Slott och subkulturer
I England dricker man te, man talar artigt till varandra och så är det aldrig långt till nästa slott oavsett vad man känner inför medeltida slott á la Warwick Castle eller det eleganta och utsirade drottningresidenset Buckingham Palace mitt i centrala London. Men det finns andra sidor av England också. Speciellt i storstäderna finns det en rå charm, fotbollsfans, rock & roll och alla sorters subkulturer.

Världsberömd musik
Den kulturella delningen slutar inte här. Englands musikscen bjuder på något för alla smaker. Bland numera lite historiska representanter för världskända band kan Queen och The Rolling Stones, i en liten annan genre hittar man Liverpool-killarna The Beatles och helt i sin egen klass var David Bowie. Take That, Spice Girls, One Direction, Elton John, Adele och listan kan göras hur lång som helst. Dessutom har man, speciellt i London, en stolt musikaltradition med många, helt fantastiska föreställningar.

Pajer och annat läckert för gommen
På de flesta platser i världen kan man beställa en ”English breakfast” och detta gäller naturligvis också i själva England. Starta dagen med äggröra, korv, bacon, bönor och stekt svamp. Senare på dagen bjuder menyn på pajer med alla möjliga sorters fyllningar, gärna ackompanjerat av potatismos och sås. Ännu mer typiskt är kanske alltid lika populära ”fish n’ chips”. Om du är riktigt förtjust i det engelska köket kan du glädja dig åt att under Englands tid som kolonialmakt infördes många, numera klassiska, rätter i landet. Speciellt den delikata indiska ”chicken tikka masala” har funnit en plats i engelsmännens hjärtan.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: