Här finner du praktisk information och fakta om Frankrike.


Praktisk information om att resa i Frankrike

Väder och bästa tid att resa
Frankrike är ett stort land med omväxlande klimat. Större delen av landet har ett tempererat klimat vilket betyder att det förekommer nederbörd året om men att temperaturerna blir vare sig extremt höga eller låga. Frankrike passar därför utmärkt att besöka året om, bara man är beredd på växlingar i vädret och kommer ihåg solglasögonen på sommaren, paraplyet på hösten och en mössa under vintern. Det är bara i Alperna man kan förvänta sig låga temperturer och snö. Vill man däremot säkra sol och värme under sommaren skall man välja landets södra delar som med sitt subtropiska medelhavsklimat bjuder på höga temperature och mycket sol.

Se vädertabell för Frankrike här

Pengar
I Frankrike använder man euro (EUR). Kreditkort fungerar på många ställen men ta ut lite extra kontanter då inte alla restauranger ute på landsbygden tar kort. Det finns gott om bankomater i städerna. Se den aktuella kursen här.

Transport
Tåg:
Frankrikes statsägda järnväg heter SNCF och är känt för sina höghastighetståg TGV och som med en hastighet på 320 km/h är några av de snabbaste tågen i världen . Om du vill korsta gränsen mot Storbritannien tar du Eurostar som kör i den underjordiska Eurotunnel till London.

Buss:
Om du föredrar buss finns det långsdistansbussar till de störrre franska städerna som även korsar gränsen till de omkringliggande större europeiska städerna.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Paris
Språk: Franska
Klimat: Temperat klimat och subtropiskt i de södra delarna
Religion: Majoriteten är katoliker


Information om Frankrike

Det stolta landet i syd
Frankrike är ett land med stor personlighet. Här finns en stolt kultur, här klingar ett vackert språk och här finns spännande historia med kungar och drottningar, revolutioner och krig. Faktiskt är Frankrike så speciellt att det finns ett särskilt ord för att beskriva den som älskar Frankrike; frankofil. Men som alla andra stora länder är det stor skillnad på vad fransk identitet egentligen innebär, mycket beroende på var i landet du befinner dig.

Romantik och vinområden
Överallt växer vinrankorna i snörräta rader. Täckta med gröna blad och till hösten att tyngda av stora, lila klasar med druvor sprängfyllda av den saft som snart blir till det godaste rödvin. På sommaren gassar solen över vinodlingar och slingrande vägar och allt beroende på vilket vindistrikt du besöker kör du genom flacka, öppna landskap eller mjuka kullar med städsegröna träd. Njut av vinprovningar, se solnedgången från ett vinslott, gör en cykelsemester eller pröva allt på en gång under en sommarsemester i Frankrikes romantiska vindistrikt.

Romantiska Paris
Kör på en bred avenue eller smal rue mellan gamla lägenhetskomplex, croissantfyllda caféer och historiska monument. Njut solnedgången in Montmartre, strosa utmed floden Seine i den bleka vårsolen och andas in romantiken. Kulturen och historien är speciella i denna stad och du kan knappt undvika att bli förförd av Paris speciella stämning.

Rivierans semesterparadis
Frankrike har stränder både på västkusten och mot sydost. På den sistnämnda ligger kända, sköna Franska Rivieran. Här finns höga palmer, dyra yachter, välfyllda strandpromenader och charmerande servitörer. Besök städerna Nice, Cannes eller Saint-Tropez och få smak på den förföriska semesterkänslan här på Rivieran.

Grodlår och baguetter
Det franska köket är känt för de något säregna rätterna foie gras, sniglar och grodlår. Men här finns också något för de mer kräsna. Man kan njuta av de läckraste, smörbakade croissanterna eller pain au chocolat till kaffet hela semestern. Till lunch köper du en nybakad baguette, På dessertfronten är det franska köket välutrustat med crêpes, crème brûlée och chokladsoufflé. Och så får man inte glömma fransmännens stora förkärlek för en god ost och lokalproducerat vin.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på:
Rejsegarantifonden
International Air Transport Association
Branschföreningen för landets resebyråer och researrangörer - SRF