7 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 13 950:-
Den här resan kommer ta dig längs nordkusten på Sicilien, ön som beskrivs som ’solens ö’. den norra delen imponerar med sina breda stränder, klippiga vikar, vulkanöar, blomstertäckta villor och de inbjudande, eoliska öarna. Njut av Palermo på egen hand och från sätet i en lokal ’ape’, en sorts tuktuk, medan du suger åt dig av stadens charm, historia och mystik. Hoppa på tåget och låt dig betagas av den panoramalika kustutsikten på resan mot vackra Lipari, som är den största av de eoliska öarna. Från Lipari har vi arrangerat en båttur till ön Vulcano, där ett besök hos en lokal ostproducent är en av dagens höjdpunkter. Njut av ön genom att besöka de varma källorna eller vandra på de gamla vulkanerna som ön är uppkallad efter. Utöver detta har du gott om tid att njuta av den här delen av landet – oavsett om det är på en cykel, en båt, till fots eller från strandkanten.

Se alla våra andra fantastiska reseförslag till Italien här
Läs mer om Italien här

Bästa reseperiod

Sicilien har ett medelhavsklimat med långa, varma somrar samt korta, milda vintrar och är därför perfekt för en solsemester. Den bästa perioden att resa till ön är från maj till oktober, då temperaturen är varm och behaglig och det nästan inte faller någon nederbörd. Om resan till Sicilien inte ska vara en solsemester så kan vi rekommendera att resa dit under våren, från mars till maj, samt under höstmånaderna september och oktober.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien och ankomst till Palermo
Idag lämnar du Skandinavien och ankommer till Palermo flygplats senare samma dag, där du ska bo de kommande två nätterna. Resten av dagen har du på egen hand till att njuta av Siciliens huvudstad Palermo, som kommer ge dig en stor kulturell och historisk upplevelse. Palermo är känd för sin historia som involverar maffian, då ett av de stora mötena mellan den sicilianska och den amerikanska maffian sägs ha ägt rum på Grand Hotel et Des Palmes i Palermo i oktober 1957. Mötet omges fortfarande av mystik och är idag en viktig del av Palermos berättelse. Staden bjuder också på storslagen arkitektur och vackra byggnader, där särskilt Palermos domkyrka och teater är något alldeles speciellt. Vill du uppleva en annan sida av staden ska du bege dig på upptäcktsfärd i det underjordiska Palermo. Här hittar du gamla gränder och kyrkor som idag ligger under den nuvarande gatunivån. En annorlunda upplevelse är också att åka till Cappuciner-katakomberna. Sicilien hade tidigare en tradition av att balsamera de döda, och det finns källare med dessa utställda mumier på flera platser i Sicilien, och den allra största finns i Cappucinerklostret i stadens västra utkant. Så om du önskar uppleva en gravkammare med cirka 8 000 lik ska du besöka den här platsen, som kan verka makaber men som samtidigt är väldigt fascinerande. Siciliens huvudstad är utan tvekan en otrolig stad, och ett besök här kommer du sent att glömma.
Dag 2: Upplev Palermos historiska centrum från en ’Ape’
I staden som aldrig slappnar av går invånarna tidigt upp på morgonen och träffas på de många små och mysiga caféer som staden bjuder på, för att få en första espresso under de tidiga morgontimmarna medan de diskuterar allt mellan himmel och jord. Deras diskussioner innehåller också gester där varje hand- och armrörelse betyder något speciellt, och dessa rörelser har inte alltid samma betydelse när de används av invånarna i Palermo som hemma i Sverige. För att uppleva staden speciella ljud av de lokalas vardagsärenden och trafiken från bilar och motorcyklar måste du ta dig ut i morgontrafiken. Senare idag får du också möjlighet att uppleva Palermo från en Ape-scooter under din inkluderade utflykt runt på Palermos gator. Ape-scootern är en liten, trehjulig varubil med mopedmotor, som sedan 1948 har varit en viktig del av den italienska gatubilden. På denna timmeslånga tur kommer du få uppleva Palermos historiska centrum och får på så sätt även en bra överblick över stadens viktigaste monument. Du kommer bland annat köra förbi Piazza Politeama, Teatro Massimo – känd från den sista Gudfadern-filmen – Museo del Carrettino Siciliano, Palermos katedral och Vucciria-marknaden. Även stadens marknader är en upplevelse för sig. Här möter du allt från husmodern som gör sina dagliga inköp till affärsmän som tar en paus från dagens arbete. Ta gärna en sväng förbi Ballaró-marknaden, som är den äldsta matmarknaden i Palermo, där du kan prova några av de lokala specialiteter som de lokala är mycket stolta över. Specialiteter som du måste prova är arancini siciliani – friterade risbollar med fyllning – samt de berömda cannoli siciliani för den sötsugna. (F)
Dag 3: Tågresa längs kusten från Palermo och med flygbåt till Lipari
Du börjar dagen med frukost på hotellet för att senare säga hejdå till Palermo och resa vidare med tåget till Milazzo. Tåget åker längs kusten och resan är fantastiskt vacker med vackra panoramautsikter längs vägen. Det finns möjlighet att förlänga upplevelsen vid kusten genom ett litet stopp i staden Cefalú, som är känd för sin charm, autentiska sicilianska stämning och fina, historiska stadskärna. Önskar du göra ett kort stopp här innan du senare samma dag fortsätter tågresan mot Milazzo ska du bara berätta detta för din reserådgivare, som då kan boka de rätta tågbiljetterna till dig. Vid ankomst till Milazzo hoppar du på en flygbåt som på en timme tar dig till dagens slutdestination; Lipari. (F)
Dag 4: Upplev Lipari med omnejd på egen hand
Idag har du möjlighet att åka på äventyr på ön Lipari eller kanske besöka någon eller några av de omkringliggande öarna – möjligheterna är många. Om du stannar på Lipari kan du passa på att utforska öns huvudstad, som också heter Lipari, som sjuder av liv. I Marina Corta kan du se när hamnens småbåtar åker ut på havet, samt handla i de små butikerna och delikatessaffärerna. Är du kulturellt intresserad kan du besöka Citadellets största sevärdhet; Museo Archeologico Regionale Eoliano, där du kan se en fantastisk samling av historiska reliker. Skt. Bartholomeus Katedral är också ett besök värt medan du är i Lipari. Om du önskar lite avkoppling på stränderna med mjuk sand och varmt, blågrönt vatten ska du åka till den västra delen av ön eller till Marina Lunga-stranden. En annan möjlighet är också att åka till den sydvästra kusten, där landskapet består av dramatiska sluttningar och klippor. Vid den öde, svarta stranden Valle Muria kan du stanna för att njuta av ett dopp i havet. Är du på jakt efter aktiva upplevelse så bör du packa en väska med handduk, lunch samt gott om vatten och bege dig ut på ett cykeläventyr runt på ön. Vill du ha lite mer fart än så kan du också hyra en scooter och bege dig ut på äventyr där du helt själv bestämmer vad dagen ska bjuda på. (F)
Dag 5: Båttur till den natursköna ön Vulcano
Idag är det inkluderat en båttur på ön Vulcano som liknar en kvarlämning från en fjärran tid – ständigt rykande av bubblande, gaskokande slam. Under utflykten hit kommer du få njuta av en vacker båttur till Volcano, där man bland annat åker förbi den svarta stranden som ön är särskilt känd för. Utöver det besöker du också en ostproduktion där du på nära håll får se hur de producerar och lagrar olika ostar på ön. Varje region i Italien har sina egna ostspecialiteter och är alla mycket stolta över den lokala gastronomin. På ön hittar du dessutom stora områden med hälsobefrämjande svavel- och lerbad, där svavelrika ångor flyter upp från sprickor i jorden. Dessvärre är de här offentliga lerbaden då och då stängda på grund av oenighet bland de lokala politikerna. Men om du inte får möjlighet till ett lerdopp så finns det också varma källor i närheten som helt klart också är värda ett besök. Kan du inte få nog av ön Vulcano så kan du åka tillbaka hit igen imorgon för att bestiga dess aktiva vulkan. (F)
Dag 6: Upplevelser på och omkring Lipari
Vid nordkusten ligger de inbjudande Lipariska eller Eoliska öarna som är resten av det land som en gång i tiden förband Italien med Nordafrika. Lipari är den största av de sju större öarna, men utöver det finns också många mindre öar som alla har vulkaniskt ursprung. Vill du utforska några av de här öarna kan idag vara en passande dag. Åk på en utflykt för kropp och själ till de två dolda juvelerna Alicudi och Filicudi, som ligger långt bort från de kommersiella turistlederna. Det innebär att det finns goda möjligheter att snorkla i lugn och ro, eller sola på båtens däck och bara lyssna på naturen medan du rör dig mot öarna. Ön Filicudi imponerar med fascinerande grottor och vackra bukter i förtrollande nyanser, samt imponerande klippformationer som står som dekorationer ute i vattnet. Ön Alicudi är rik på ljung och representerar den perfekta blandningen mellan hav och berg. Här kommer du bli förtrollad av öns färger och dofter. År 2000 blev Alicudi tillsammans med de övriga öarna i ögruppen upptagna på Unescos världsarvslista tack vare öarnas enastående geologi och natur. Önskar du uppleva en aktiv vulkan kan du åka på en sen eftermiddagsutflykt till ön Stromboli, då eldskenet från kratern upplevs bäst i mörker. Precis därför kallas också Stromboli för det Tyrrenska havets fyr. Det var på den här ön som filmen ”Stromboli” med Ingrid Bergman och Roberto Rosselini spelades in, och deras kärlekshistoria började. Vill du komma närmre inpå vulkanen finns det också möjlighet att vandra på ön och på så sätt uppleva vulkanen från en annan vinkel. Det finns goda möjligheter att prova på vandring i alla olika svårhetsgrader på de olika öarna, så koppla av hjärnan ett tag, njut av naturen och låt fötterna visa vägen. (F)
Dag 7: Transport från Lipari till Palermo och därifrån hemresa till Skandinavien
Rik på både fantastiska resminnen och härliga upplevelser så hämtas du idag på hotellet och körs till flygbåten som tar dig tillbaka till fastlandet. Härifrån reser du vidare med tåget till Palermo, varifrån du sen hoppar in i en taxi och åker till flygplatsen. Härifrån går sen flyget tillbaka till Skandinavien igen, dit du ankommer senare samma dag. (F)

Övernattningar

2 övernattningar i dubbelrum på bed and breakfast i Palermo
4 övernattningar i dubbelrum eller lägenhet på lägenhetshotell i Lipari

Reseförslaget är baserat på ovanstående övernattningsstandard, men Winberg Travel kan erbjuda allt från budgethotell till boutique- och lyxhotell på resan.

Kommentarer

Önskar du också besöka den blomstrande staden Taormina, som ligger på en höjd 200 meter över havet med en betagande utsikt över vulkanen Etna? I så fall kan din resplan utvidgas och ändras så att du reser hem från Catania istället för Palermo. Vill du göra den här ändringen så ska du bara uppmärksamma din reserådgivare på det.

Notera att deltagande i vandringar, utflykter och vattensportaktiviteter är på eget ansvar, så kom ihåg att teckna en reseförsäkring hemifrån. Vi rekommenderar Gouda Reseförsäkring, som täcker dessa typer av aktiviteter.

Information

Vad betyder frånpris?

Priset på en resa beror på i vilken period man reser, hur många man är, om man reser med barn och kan variera från dag till dag beroende på flygens platssituation. Priset du ser på denna resa är ett frånpris per person i delat dubbelrum. Kontakta oss för ett exakt pris på just din resa.

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Självklart - bara säg hur länge du vill vara borta, hur du vill bo, vilka utflykter du vill ha med etc. så är vi redo att ändra resan så den blir exakt som du drömmer om.

Avresedatum

Denna resa kan du boka med avresa när det passar dig bäst.

mars - oktober

Packlista

 • Guidebok
 • Karta i telefonen
 • Italiensk ordbok
 • Kreditkort
 • Mindre vandringsryggsäck
 • Solkräm
 • Badkläder (plus kanske några badkläder som du är mindre rädd om, till lerbaden på Vulcano)
 • Handduk
 • Böcker

I priset ingår

 • Flyg Skandinavien – Palermo t/r, inkl. bagage
 • Övernattningar och måltider enligt program
 • Transport enligt program
 • Utflykt i Ape Calessino i Palermo med engelsktalande guide
 • Båttur till Vulcano med besök på ostproduktion
 • Trygghet på resan – nödtelefon bemannad dygnet runt
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Dricks – i Italien är det kutym att ge dricks till guider och chaufförer
 • Måltider som inte är nämnda i programmet
 • Dryck
 • Entréer till attraktioner och nationalparker
 • Taxi till och från flygplatsen i Palermo
 • Statsskatt i Palermo – 3 euro / person & natt

Kommentarer till pris

Priset gäller för resor i lågsäsong med flyg i ekonomiklass och i mån av plats. Reser man andra tider på året ligger priserna högre, speciellt i högsäsong såsom jul och nyår eller om man bokar sin resa tätt inpå avresa. Ring oss på 040-645 04 90 så ger vi dig en offert på exakt de datum du vill resa. Reseförslagen är tänkta som inspiration. Du kan alltid ändra hotellstandard, antal dagar och vilka utflykter du vill skall ingå. Vi skräddarsyr din resa så att den blir exakt som du tänkt dig.

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: