Här finner du praktisk information och fakta om Italien.

Praktisk information om att resa i Italien

Väder och bästa tid att resa
Syditalien samt öarna Sardinien och Sicilien har subtropisk medelhavsklimat som bjuder på värme med torra och soliga somrar. Vill du inte ha den varma solen kan du med fördel resa till de små städerna utmed kusten på våren eller hösten eller resa runt i landets norra delar i ett mer tempererat klimat. Italiens charmerande huvudstad Rom kan man besöka året om men i juli och augusti är medeltemperaturen nästan 30 grader så just denna tid på året är kanske an idyllisk liten kuststad är att föredra.

Se vädertabell för Italien här

Pengar
I Italien använder man euro (EUR). I de större städerna fungerar kreditkort i princip överallt och det finns gott om bankomater. Men i mindre städer och ute på landsbygden, speciellt i södra delarna av landet, bör man ha kontanter med då vare sig restauranger, caféer eller små butiker tar kort. Se den aktuella kursen här.

Visum
Svenska medborgare behöver inte visum till Italien. Passet ska vara giltigt under hela vistelsen.

Transport
Tåg:
Åk runt i Italien - järnvägsnätet täcker stora delar av landet och det är enkelt att resa. Den nationella järnvägen Trenitalia rekommenderar att man köper biljett på de lokala biljettkontoren i Italien. Några av rutterna är kända för sina vackra vyer - inte minst när man reser utmed kusten till Cinque Terre med sina fantstiskt vackra små byar.

Till havs:
Italien är till största delen omgivet av hav så det finns mängder av möjligheter till båtfärder. Man kan ta färjan från fastlandet till Sardinien och sedan vidare till Sicilien eller utforska Amalfikusten och det turkosa havet runt Capri med båt. Man skall inte heller glömma en romantisk gondolfärd på Venedigs kanaler.

Bil
I Italien krävs inget internationellt körkort för att köra bil.

Dricks
Dricksen och statlig skatt är inbakad i alla hotellnotor i Italien. Man betalar 10% på restaurangnotan och rundar av uppåt på taxinotan. Det är god sed att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. Vi rekommenderar att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Diverse
I Italien har man samma eluttag som i Sverige, så ingen adapter behövs här.


Fakta

Huvudstad: Rom
Språk: Italienska
Klimat: Tempererat i norr och subtropisk i syd
Valuta: Euro
Religion: Majoriteten är katoliker.
Tidsskillnad: Ingen tidsskillnad från Sverige


Information om Italien

Den berömda stöveln Italien är ett land av solsken med något för alla smaker. Allt från sol & badsemester på stora öar som Sicilien och Sardinien till skidturer i Alperna. Ett världsberömt kök, konstupplevelser utan motstycke, vacker natur, populära fotbollslag och läckra stränder väntar när du kommer till Italien.

Romantiska vingårdar
Du cyklar på en bred väg. På båda sidorna tornar sig vinrankor upp med gröna blad och rankorna som slingrar runt sig själva och till slut bildar snörräta rader. Inte långt bort ligger ett stort hus i tegel och i skuggan av de vintergröna cypresserna står ett uppdukat bord. Huset är en toskansk vingård som så många andra vingårdar här i Italien öppnar sina dörrar för övernattande gäster, läckra måltider och inte minst vinprovning. En semester i de italienska vindistrikten bjuder på både vacker natur och en unik inblick i den italienska kulturen.

Amalfikusten
Några timmer bilväg från vulkanen Vesuvius och de mer kända städerna Neapel och Pompeji ligger en glittrande och glimmande pärla, eller rättare sagt ett pärlband. Kusten här kallas Amalfikusten och består av vackra små städer med pastellfärgade hus som klänger sig fast på hisnande och vackra klippväggar. Gå på upptäcktsfärd i den fängslande naturen och bland städernas smala, branta gator och romantiska restauranger. Kusten är en förtrollande syn, speciellt från havet där man ser städerna i sin fulla prakt.

Det italienska köket
Man hittar italiensk mat över hela världen. Men ingenstans så god som på en italiensk vingård eller på en liten familjeägd ”ristorante” på en romantisk sidogata i Rom. En espresso, krispiga grönsaker, lokalproducerat vin, gelato, parmaskinka, parmesanost, pizza, pasta och rikligt med vitlök. Man behöver absolut inte åka hem hungrig ifrån Italien.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: