20 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 19 950:-
Tåget är det perfekta transportmedlet för att ta sig runt i Italien. Landet är sammankopplat med både lokaltåg och de snabba FrecciaRossa-tågen som förbinder landets stora städer med en hastighet på upp till 300 km / timmen. Tågstationerna är centralt placerade i de gamla städerna och med det här smidiga transportsätt slipper du dessutom manövrera en bil genom den italienska trafiken och små, snirkliga gränder i gamla stadsdelar.

Resan början i det nordliga Italien – från stilfulla Milano till romantiska Venedig. Härifrån går resan vidare mot Toscana och historiska Florens, som bjuder på både fantastiska museer och kulinariska upplevelser. Nästa stopp är Italiens huvudstad Rom. Staden är känd som den eviga staden och de historiska attraktionerna står i kö för att utforskas. Glöm bara inte bort att slå dig ner på något av stadens många torg med en välsmakande kopp kaffe mellan alla sevärdheter, för att insupa det lokala livet och stadens alla lukter och intryck.

När du fortsätter längre söderut möter du ett helt annat Italien. När tåget ankommer Neapel kan du uppleva stadens gamla centrum som är en charmig labyrint av puttrande scootrar, fullbelagda pizzerior och lokala napolitaner som njuter av stadens kaos tillsammans med en förfriskande aperitivo. Från Neapel tar du tåget till Sorrento som ligger vid den sagolika Amalfikusten. Här kan du se fram emot en autentisk, italien upplevelse när du övernattar på en lokal citronfarm. Resan går sedan vidare söderut med kvällståg till Sicilien. Du övernattar på tåget och ankommer utvilad till Palermo. Resan slutar med några dagar på vackra Sicilien i det myllrande och mångfaldiga Palermo.

Möjligheterna är många när du reser med tåg genom Italien då järnvägsnätet är väl utvecklat och utspridd. Därför är det här förslaget just bara ett förslag på hur din resa kan byggas upp. Om du önskar en annan rutt så skräddarsyr din reserådgivare gärna en resa just för dig.

Se alla våra andra fantastiska reseförslag till Italien här
Läs mer om Italien här

Bästa reseperiod

Södra Italien och Sicilien har ett subtropiskt medelhavsklimat som bjuder på varma, torra och soliga somrar. Om du vill undvika gassande sol njuter du bäst av södra Italiens kuststäder under våren och hösten, eller så söker dig mot norra Italiens vinodlingsprydda Veneto- eller Romagnaslätter. Italiens charmerande huvudstad Rom gör sig bra under alla tider på året, men med en genomsnittstemperatur på nästan 30 grader i juli och augusti bör kanske just de varmaste sommarmånaderna hellre spenderas vid kusten.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien och ankomst till Milano
Du flyger från Skandinavien till Milano i norra Italien dit du ankommer senare samma dag. Vid ankomst till Milano tar du flygplatståget eller en taxi till ditt centralt belägna hostel. Här har du din bas de kommande dagarna medan du har tid på egen hand till att utforska staden.
Dag 2: På upptäcktsfärd i Milano
Milano är kanske Italiens mest moderna metropol. Staden är känd för sitt affärsliv, där särskilt mode- och designbranschen är känd långt utanför landets gränser. Delen av staden har ett mer industriellt och modernt utseende, men samtidigt är stadens centrum fyllt av vackra, historiska byggnadsverk. Särskilt känd är stadens domkyrka med de många karaktäristiska spirorna och statyerna. I Milano är det viktigt att ”fare la bella figura”, som på italienska betyder att se bra ut. Detta är extra viktigt när man under kvällen beger sig ut på någon av stadens många goda restauranger eller i det pulserande nattlivet. (F)
Dag 3: Tåg från Milano till Venedig
Idag tar du farväl av Milano för att ta tåget cirka 2,5 timme österut till Venedig. Du ordnar själv transporten till tågstationen, varifrån du har ett direkttåg bokat. Venedig är en bilfri stad och det är därför både praktiskt och en alldeles speciell upplevelse att komma fram till staden med tåg. Tåget åker över bron Ponte della Libertà innan det ankommer till den centralt belägna Santa Lucia-stationen i Venedig. (F)
Dag 4: På egen hand i Venedig
Staden Venedig är byggd på mer än 100 små öar i den venetianska bukten. De 150 kanalerna och cirka 400 broarna ger staden en alldeles speciell atmosfär och Venedig är utan tvekan en av Italiens mest imponerande städer. Till stadens största sevärdheter räknas den vackra Rialtobron över Grand Canal samt Markusplatsen som huserar både Dogepalatset och den vackra Markuskyrkan. Vart du än går så är staden fullspäckad med vackra byggnader, små mysiga torg och charmerande matställen. Särskilt på de lite mindre välbesökta gatorna kan du ha turen att hitta unika, kulinariska upplevelser. Men se upp, det är lätt att gå vilse i stadens små gränder och kanalsystem! Har du tid över kan du överväga en halvdagsutflykt till den närliggande ön Burano. Ön är särskilt känd för sina färggranna hus och avslappnade restauranger som serverar välsmakande, nyfångad fisk. Ön är mindre känd än Venedig och i högsäsongen är här betydligt färre besökare än hos den välkända grannen.
Dag 5: Tåg från Venedig till Florens
Idag säger du farväl till Venedig och tar tåget till Florens. Resan tar cirka två timmar med ett av de italienska snabbtågen innan du ankommer till Santa maria Novella-stationen i centrala Florens. Stationen är byggd i marmor och står i sin karaktäristiska, modernistiska form i skarp kontrast till Florens i övrigt klassiska renässansstil.
Dag 6–7: På upptäcktsfärd i Florens och Toscana
Historiska Florens är nästa stopp på resan. Denna renässansstad är ett överflöd av kultur, arkitektur och gastronomi. Staden är uppbyggd omkring floden Arno och huserar otaliga vackra, gamla byggnader. När du rör dig runt i Florens känns det som om du har tagit ett steg tillbaka i tiden. Faktum är att hela stadens centrum är UNESCO-bevarat. Floden Arno snirklar sig genom den historiska stadskärnan. Bron Ponte Vecchio balanserar på ett förunderligt sätt över floden och det är en alldeles speciell syn att se hur de många små butikerna utgör den gamla bron. Hela Florens stadskärna är fylld med vackra, historiska byggnader. Katedralen Santa Maria del Fiore är stadens kännetecken och kyrkans vackra kupol var en gång i tiden världens största. Än idag tronar den sig upp över stadens gamla tak och kan ses från långt håll. Gå på upptäcktsfärd i Uffizigallerierna som huserar några av världens mest kända konstverk. Be din reserådgivare om hjälp med att förboka entrébiljetter för att slippa stå i kö vid ankomst. Florens är fyllt av härliga matupplevelser. Överallt i staden hittar ni små trattorior och stadens många pizzerior är det perfekta alternativet för barnfamiljen. När ni en matglad familj kan vi rekommendera ett besök på stadens matmarknad, Mercato Centrale. Här hittar ni grönsakshandlare med färsk frukt, bodar med hemmagjord pasta och slaktare med lufttorkade skinkor hängandes från taket. Till lunch kan ni följa efter italienarna till gatan Via dei Neri. Här hittar ni de mest fantastiska paninis, men förbered dig på lång kö – italienarna väntar gärna på god mat! Med Florens som utgångspunkt finns det många möjligheter för spännande dagsutflykter. Spendera till exempel en kväll i Fiesole för att njuta av god mat och en romantisk utsikt över Florens som kan ses långt ner i dalen. Regionaltåget tar dig också lätt till Pisa med det lutande tornet, eller till vackra Siena som är känt för sitt rådhus och rådhustorg. Winberg Travel kan också vara behjälpliga med att boka en vinutflykt till den kända Chiantiregionen som ligger på köravstånd från Florens.
Dag 8: Tåg från Florens till Rom
Det blir inte lätt att säga farväl till Florens, men idag är det dags att fortsätta resan mot Rom. Du kan använda flera olika tågtyper på den här resan. Låt landskapet flyta långsamt förbi med ett regionaltåg, eller hoppa på ett snabbtåg som tar dig till Italiens huvudstad på under två timmar.
Dag 9–10: Historia och sightseeing i Rom
De kommande dagarna kommer gå åt till att uppleva den eviga staden Rom. Här väntar en mer än 3 000 år gammal historia på att utforskas. I Roms centrum hittar du bland annat Colosseum, där gladiatorerna en gång i tiden kämpade för sina liv. Bredvid Colosseum hittar du Forum Romanum, vars ruiner vittnar om Romarrikets storhetstid och fall. Du får heller inte missa ett besök vid den spanska trappan eller kasta mynt i Trevifontänen. Du kan också bocka av ett extra land på din bucket list genom att besöka Vatikanstaten. Här reser Peterskyrkan sig storslagen över stadens tak, och blir ännu mer pampig när du väl kommer in i byggnaden. Rom är också mycket mer än historia och sevärdheter. Runtom i staden ligger små mysiga torg med trevliga matställen och kaffebarer. Rom har också några fantastiska marknader att visa upp för sina besökare. Exempelvis kan du besöka Mercato Trionfale, där nästan 300 marknadsstånd erbjuder allt från färska grönsaker till läckra ostar och lokala viner. Som landets huvudstad är Rom också fullt av liv på kvällen, med både goda cocktailbarer och restauranger. Åk gärna över Tibern till stadsdelen Trastevere, som med sin avslappnade atmosfär bjuder på både innovativa och klassiska trattorior.
Dag 11: Tåg från Rom till Neapel
Efter några spännande dagar i Rom går tåget vidare söderut mot Neapel. Resan tar bara en dryg timme och väl framme får du möjlighet till en första blick av staden efter att ha inkvarterat dig på ditt hostel.
Dag 12: Upplevelser och pizza i Neapel
I Neapel kan du på riktigt märka att du har kommit till södra Italien. Neapels gamla stadsdel är karaktäristisk för staden med dess små, snirkliga gränder, massor av små matställen och charmerande kaos. Det sägs att den ursprungliga pizzan härstammar från Neapel, och oavsett om det är sant eller inte kan du efter ett besök här konstatera att staden troligtvis serverar världens bästa pizza. Via Tribunali är särskilt känt för sina historiska pizzor och här kan du riskera att få vänta länge på ett bord. Men misströsta inte – väntetiden fördrivs utan problem tillsammans med de lokala över en Aperol. Under ditt besök här är en utflykt till Posilipohöjden passande. Neapel ligger vackert placerat och från Posilipo har du en fantastisk utsikt över bukten, öarna, vulkanen Vesuvius och Monte Faito-bergen. Har du mer tid över i ditt program är en dagsutflykt till Vesuvius och Pompeji en perfekt möjlighet från Neapel. Pompeji är Europas mest fascinerande arkeologiska plats. Då Vesuvius fick utbrott för nästan 2 000 år sedan blev det mesta av Pompeji begravt. Resultatet av det är att du idag kan använda flera timmar till att gå på upptäcktsfärd bland de välbevarade ruinerna som visar vardagslivet som levdes här år 79 e.Kr.
Dag 13: Med lokaltåget från Neapel till Sorrento
Från Neapel fortsätter du med lokaltåget till mysiga Sorrento som ligger på Sorrentohalvön. Staden är en populär turistdestination tack vare sitt vackra läge precis vid havet och den lilla storleken som gör det lätt att utforska staden till fots. Vandra runt mellan de lokala butikerna och restaurangerna och njut av de vackra panoramautsikterna över bukten.
Dag 14-15: Uppehälle på gård vid Amalfikusten
De kommande dagarna kommer du nära inpå det italienska vardagslivet när du övernattar en lokal citronplantage vid Sorrento – ett så kallat agriturismo. Här möter du Giuseppe, Ida och deras två barn Luigi och Valentina. Bland vänner går Giuseppe under namnet Peppino, och under ditt besök på gården kommer det kännas som om du är just bland vänner. Familjen serverar dig god frukost med råvaror från deras egna lantbruk och dagarna kan härefter användas för att uppleva området eller bara njuta av den avslappnade atmosfären bland de aromatiska citronträden. Från Sorrento finns det massvis av möjligheter för dagsutflykter. Du kan bland annat besöka de charmiga städerna som ligger längs den vackra Amalfikusten. Mest känd är Positano, där stadens gamla hus klättrar längs med de branta bergsväggarna. Vi kan också rekommendera ett besök i de mindre turisttäta städerna, som Ravello, som till stor del har lyckats bevara sitt lokala liv. Vill du uppleva något mer aktivt så bjuder området på många olika vandringsmöjligheter, till exempel längs vandringsleden Sentiero degli Dei från Bomerano till Nocelle. Namnet betyder Gudarnas stig, och det är lätt att förstå vart namnet kommer ifrån när du upplever den dramatiska utsikten längs de små stigarna som slingrar sig högt över Amalfikusten. Vandringsleden slutar lägligt vid Positano varifrån du kan hoppa på en båt som tar dig den vackra vägen tillbaka till Sorrento. (F)
Dag 16–17: Nattåg till Sicilien
Från Sorrento tar du sedan tåget tillbaka till Sorrento igen. Här byter du till nattåget söderut, som ska ta dig till Sicilien. Du övernattar ombord på tåget som tar dig hela vägen till Villa San Giovanni på fastlandets sydspets. Här kör tåget ombord på en tågfärja som fortsätter resan mot Sicilien. Under morgonen kommer du fram utvilad till öns huvudstad Palermo. (F)
Dag 18-19: Upplevelser i Palermo
Välkommen till sagolika Sicilien och myllrande Palermo. Staden är ett virrvarr av kultur, historia och sicilianskt solsken. Med sin placering är Palermo en av Europas sydligaste städer vilket har skapat en spännande mångfaldhet, och runtomkring i staden kan man se inflytande från många olika civilisationer. Palermo är en minst sagt livlig stad med massor av liv och rörelse på stadens matställen, caféer och marknader. Vad gäller arkitektur bjuder staden på spännande upplevelser, där särskilt Palermos domkyrka och teater är något alldeles speciellt. Teatern, Teatro Massimo, känns igenom från den sista av filmerna om Gudfadern. Du kan utan problem spendera dagen med sightseeing, shopping och en god flaska sicilianskt vin på någon av stadens barer. Överlag är Sicilien ett helt fantastiskt besöksmål. Naturen är storslagen och omväxlande med apelsinlundar, vingårdar och blomstrande bougainvillea där man minst anar det. På Sicilien hittar du också Europas största aktiva vulka, Etna. Om du inte har brådska hem igen så kan resan utan problem förlängas med några extra dagar för att uppleva mer av Sicilien.
Dag 20: Avresa från Palermo och ankomst till Skandinavien
Idag har det blivit dags att säga farväl till Italien för den här gången och röra sig mot flygplatsen i Palermo, för flyget som tar dig hem till Skandinavien igen.

Övernattningar

2 övernattningar i dubbelrum med eget badrum på hostel i Milano
2 övernattningar i dubbelrum med eget badrum på hostel i Venedig
3 övernattningar i dubbelrum med eget badrum på hostel i Florens
3 övernattningar i dubbelrum med eget badrum på hostel i Rom
2 övernattningar i dubbelrum med eget badrum på B&B i Neapel
3 övernattningar i dubbelrum med eget badrum på lantgård i Sorrento
1 övernattning på nattåg mellan Neapel och Palermo
3 övernattningar i dubbelrum med eget badrum på hostel i Palermo

Reseförslaget är baserat på ovanstående övernattningsstandard, men Winberg Travel kan erbjuda allt från budgethotell till boutique- och lyxhotell på de platser som besöks längs med vägen.

Kommentarer

Barn under 11 år reser gratis på tågen när de reser tillsammans med en vuxen med giltigt tågpass. Detta gör reseformen ideal för barnfamiljer.

Det är inte inkluderat sovkupé på tågresan mellan Neapel och Palermo eller platsbiljetter på någon av tågsträckorna. Detta kan bokas mot extra avgift. Lokaltåget mellan Neapel och Sorrento är inte inkluderas då det endast kan bokas lokalt. Platsbiljett behövs inte.

Hos Winberg Travel erbjuder vi tågpass i Italien med olika längder som gör det ekonomiskt fördelaktigt när du reser med tåg genom landet. I övrigt så kan vi erbjuda Interrail tågpass om du önskar resa med tåg genom flera länder.

Information

Vad betyder frånpris?

Priset på en resa beror på i vilken period man reser, hur många man är, om man reser med barn och kan variera från dag till dag beroende på flygens platssituation. Priset du ser på denna resa är ett frånpris per person i delat dubbelrum. Kontakta oss för ett exakt pris på just din resa.

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Självklart - bara säg hur länge du vill vara borta, hur du vill bo, vilka utflykter du vill ha med etc. så är vi redo att ändra resan så den blir exakt som du drömmer om.

Avresedatum

Denna resa kan du boka med avresa när det passar dig bäst.

Året runt

Packlista

 • Guidebok
 • Karta i telefonen
 • Italiensk ordbok
 • Kreditkort
 • Mindre vandringsryggsäck
 • Solkräm
 • Badkläder
 • Handduk
 • Böcker

I priset ingår

 • Flygbiljett Skandinavien–Milano samt Palermo–Skandinavien inkl. bagage
 • Övernattningar och måltider enligt program
 • Tågpass runt i Italien enligt program (2:a klass)
 • Trygghet på resan – nödtelefon bemannad dygnet runt
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Dricks – i Italien är det kutym att ge dricks till guider och chaufförer
 • Måltider som inte är nämnda i programmet
 • Dryck
 • Tågbiljetter till lokaltåget mellan Neapel och Sorrento, kan endast bokas på plats
 • Platsbiljetter på de olika tågsträckorna
 • Sovkupé på nattåget mellan Neapel och Palermo (kan beställas i förväg)
 • Stadsskatt på övernattningarna, i genomsnitt 40 kr/rum och natt

Kommentarer till pris

Priset gäller för resor i lågsäsong med flyg i ekonomiklass och i mån av plats. Reser man andra tider på året ligger priserna högre, speciellt i högsäsong såsom jul och nyår eller om man bokar sin resa tätt inpå avresa. Ring oss på 040-645 04 90 så ger vi dig en offert på exakt de datum du vill resa. Reseförslagen är tänkta som inspiration. Du kan alltid ändra hotellstandard, antal dagar och vilka utflykter du vill skall ingå. Vi skräddarsyr din resa så att den blir exakt som du tänkt dig.

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: