15 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 21 450:-
Toscana är synonymt med backiga landskap, gamla olivträd, oändliga vinodlingar och historiska medeltidsstäder. Allt detta kombinerat med något av det bästa som stövellandet bjuder på i matväg gör regionen till en perfekt destination för livsnjutare. Kanske har du varit i Toscana förr, kanske är det första gången du stiftar bekantskap med denna härliga region. Oavsett vad så är Toscana alltid värt ett besök, och på den här resan kommer du runt i några av regionens många avkrokar där vi har bokat några särskilt utvalda övernattningar i charmiga småstäder.

Resan börjar i byn Fiesole, belägen strax utanför konstens mecka Florens. Med sin placering på kullarna utanför Florens bjuds du på frisk luft, välsmakande matställen och en utsikt ner mot staden som kommer ta andan ur dig. Resan går härefter förbi Pisatornet och mot den charmiga staden Lucca där gamla stadsmurar omgärdar den historiska stadskärnan. Härefter kör du söderut där historiska städer dyker upp lite här och var i det sagolika landskapet. Du kommer till exempel förbi medeltidsstaden Volterra och de slingrande gatorna i Pitigliano.
Resan går sedan vidare mot Toscanas vinområden. I Montepulciano bor du i en av stadens många vackra byggnader varifrån du har massor av möjligheter för att åka på vinprovning i dalarna runtomkring i staden. Resan slutar med guldkant med uppehälle på en ekologisk agriturismo strax utanför den lilla byn Panzano in Chianti. Här blir du mottagen som en familjemedlem hos Roberto, Jussara, Yara och Sara som driver det lilla lantbruket och pensionatet mitt i Chiantiområdets storslagna landskap.

Se alla våra andra fantastiska reseförslag till Italien här
Läs mer om Italien här

Bästa reseperiod

Klimatet i Toscana är överlag milt, men med vissa skillnader beroende på geografi och topografi. Kust och dalar har oftast varmare somrar en kullar och berg, även om kusten också bjuder på brisen från havet. Regionens huvudstad Florens upplever generellt bra väder med relativt mildra vintrar och varma, soliga somrar.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa
Du flyger från Skandinavien till Florens, dit du ankommer senare samma dag. Vid ankomst till Florens hämtar du din hyrbil på flygplatsen och kör den korta sträckan till Fiesole.
Dag 2–3: På egen hand i Fiesole och Florens
Den romantiska lilla staden Fiesole ligger på kullarna norr om Florens. Stadens höga belägenhet ger dig en magnifik utsikt över Florens. Nere i dalen ses storstadens gamla hus och domkyrkans kupol som tronar över renässansstaden. Konstnärer och författare har i århundraden lockats av Fiesoles charm. Idag är det en populär destination för både turister och lokala. Särskilt stadens matställen och fantastiska utsikter är de stora dragplåstren. Du bor på en historisk herrgård strax utanför Fiesole. Här kan du också avnjuta en god middag tillagad på lokala råvaror – allting serverat tillsammans med utsikt över Florens. Inne i Fiesole kan du uppleva den gamla romerska teatern och njuta av fantastisk mat på stadens mysiga restauranger. Vi kan också rekommendera dig att ta en sväng inom Casa del Popolo, folkets hus, och svalka dig med en eftermiddags-aperitivo tillsammans med lokalbefolkningen. Nedanför Fiesole lockar Florens med massor av spännande upplevelser. Hela Florens centrum är UNESCO-skyddat och en utflykt till fots genom Florens smala gränder känns som en resa tillbaka i tiden. Överallt finns här vackra, historiska byggnader, små matställen och spännande marknader. Stadens kännetecken är katedralen Santa Maria del Fiore, vars majestätiska kupol tronar över de historiska taken som en äkta symbol för renässansen. Florens bjuder också på några av världens mest kända museum. Du får till exempel inte missa ett besök på Uffizigallerierna som huserar flera världsberömda konstverk. Be din resekonsult om hjälp med att boka biljetter i förväg för att slippa de långa köerna. Staden är även Toscana kulinariska centrum och en resa runt i Florens bör absolut innehålla några av stadens fantastiska matupplevelser. Ta en sväng inom Mercato Centrale där du kommer bli imponerad av de många färska råvarorna. Till lunch kan du följa med lokalbefolkningen till Via dei Neri där det langas läckra paninis över disken hela dagen, fyllda med torkad skinka från stadens kändaste prosciutteria. Finns det mer plats kvar i magen så ligger stadens bästa gelateria lägligt nog på samma gata.
Dag 4: Från Fiesole till Lucca
Efter några spännande dagar i Fiesole och Florens åker du nu mot nordväst. Resan till Lucca tar ungefär en timme och väl framme inkvarteras du på ett litet lokalt B&B. Luccas många små gränder, dolda, lokala restauranger och roliga butiker gör det upplagt att uppleva staden till fots. Så resten av dagen har du till att samla intryck på egen hand.
Dag 5: Bakom stadsmurarna i Lucca och utflykt till marmorbergen
Den lilla charmiga staden Lucca ligger gömd bakom tjocka stadsmurar. Staden är särskilt känd för det vackra torget Piazza dell´Anfiteatro. Här ligger restauranger sida vid sida på det elipsformade torget, som lockar förbipasserade med kalla aperitivo och romantiskt uppdukade bord. Lucca har haft en stor historisk betydelse ända sedan romartiden och fram till idag, vilket en rundtur i staden kommer ge en bra inblick i. Skulle du ha tid över kan du åka på en dagsutflykt till de vita marmorbergen vid Carrara. Vid dessa majestätiska berg har man utvunnit marmor sedan före vår tidräkning. Självaste Michelangelo sägs ha använt marmor från Carrara. Idag finns här fortfarande cirka 100 aktiva marmorbrott som producerar det som anses vara världens finaste marmor. Du kan med fördel boka in en guidad tur här för att själv slippa köra mellan bergen. (F)
Dag 6: Från Lucca via Pisa till Volterra
Från Lucca fortsätter resan söderut. Kör gärna via Pisa för att besöka den imponerande katedralen och det ikoniska, lutande tornet. Hela bilfärden till Volterra tar cirka 1,5 timme, så det finns gott om tid för en god lunch längs vägen. I natt ska du bo innanför de medeltida, gamla stadsmurarna. Här finns en alldeles speciell stämning när eftermiddagen och kvällen kommer krypande. Njut av en stillsam promenad mellan hantverksbutikerna i de gamla gränderna och längs stadens goda matställen. Om du har sett Twilightfilmerna kan Volterra kännas bekant. Stadens dramatiska byggnader utgör nämligen kulisserna till de populära filmerna. (F)
Dag 7: Från Volterra via de varma källorna i Saturnia till Pitigliano
Från Volterra fortsätter ditt Italienäventyr mot det mindre kända, södra Toscana. Ta gärna vägen förbi den lilla staden Saturnia som är känd för sina termalbad. Här hittar du Terme di Saturnia där du kan köpa entré till en avkopplande dag i de varma, svavelrika baden samt tillhörande spa. Du övernattar på ett litet B&B i byn Pitigliano. (F)
Dag 8: Pitigliano
Södra Toscana rymmer några medeltida städer som är långt mindre besökta än Toscanas klassiska destinationer. Pitigliano balanserar på en brant klippavsats där de gamla byggnaderna nästan är inbyggda i berget. Det sägs att området har varit bebott ända sedan 2000 år f. Kr. och i stadens museum kommer historien nära inpå. Se upp så att du inte går vilse när du rör dig genom stadens många trånga och kullerstensbelagda gränder och runt hörnen på små, snirkliga trappsteg. Har du tid över kan du också ta dig till den närliggande staden Sorano som både sjuder av medeltida historia och toskansk charm. (F)
Dag 9: Från Pitigliano till Montepulicano
Från Pitigliano åker du genom det vackra landskapet mot staden Montepulciano. De flesta förbinder Montepulciano med gott rödvin då området är känt just för sina många vingårdar. (F)
Dag 10: Montepulciano
I Montepulciano bor du på ett charmigt, lokalt albergo. På denna historiska övernattningsplats blir du bortskämd av den vänliga personalen i med inramningen av en vacker trädgård, toskanskt inredda rum och god frukost. Använd dagen till att åka på äventyr i de omkringliggande dalarna Val di Chiana och Val d´Orcia. Här ligger vingårdarna utspridda i de vackra omgivningarna och låter dig gärna smaka på områdets fantastiska Vino Nobile de Montepulciano. Är du inte sugen på vin kan du istället styra kosan mot den närliggande sjön Lago Trasimento och den charmiga byn Castiglione del Lago. (F)
Dag 11: Från Montepulciano till Chianti
Efter ett par härliga dagar i Montepulciano går resan nu norrut igen. Dagens mål är Panzano in Chianto, men längs vägen kan vi varmt rekommendera ett stopp i Siena. Här är hela den centrala stadsdelen en labyrint av trånga, kullerstensbelagda gränder som snirklar sig fram mellan den medeltida arkitekturen som till stor del är i gotisk stil. Siena är nog mest känd för Piazza del Campo och stadens rådhus. Den sista övernattningen för resan är med säkerhet en av höjdpunkterna. Tre kilometer nerför en smal grusväg från byn Panzano ligger det ekologiska agriturismo som kommer bli ditt hem under de kommande dagarna. Ett agriturismo är ett lantbruk som är omgjort för att kunna ta emot besökande, och hos Roberto, Jussara och deras två döttrar kommer du känna dig som en del av familjen. Lantbruket ligger mellan vackra vinodlingar och plantage av gamla olivträd. Den tillhörande poolen är fantastiskt belägen och inbjudande, och dina värdar kommer med säkerhet vara ivriga över att få berätta om områdets många utflyktsmöjligheter för dig. (F)
Dag 12-14: Panzano in Chianti
Från ditt agriturismo kan du gå över till granngården som driver en ekologisk vinproduktion. Han berättar gärna för dig om produktionen, och här kan du också smaka på de välsmakande Chiantivinerna. Använd gärna en dag eller två i Panzano, som är en av Chiantis charmigaste städer. På stadens topp tronar den lokala kyrkan upp sig, med vackra utsikter över landskapet. Nere på stadens lilla torg kan du njuta av en espresso och en lemonad tillsammans med lokalbefolkningen. Stadens mest karismatiska invånare är den finurliga slaktaren Dario Cecchini. Han är känd över hela Italien för sin utåtriktade personlighet och kärlek för stora, florentinska stekar. Om du delar denna kärlek får du inte missa ett besök på hans restaurang. På lördagen är det stor marknad i grannstaden Greve. Vid matbodarna finns solmogen frukt, lokala skinkor och spännande ostar. Har du tur kan du få smaka en skiva från den stora porchettan – en italiensk fläskkotlett. Nere på stadens charmiga piazza hittar du klädesbutiker och små järnhandlare som bland annat säljer kaffekannor, lokal keramik och små souvenirer. På kullarna ovanför Greve ligger medeltidsstaden Montefioralle. Stadens smala gränder och gamla hus gör den till en av Italiens vackraste, och placeringen på bergstoppen ger dig en storslagen utsikt över hela området. Önskar du komma nära inpå den frodiga, gröna naturen i Toscana så finns en uppsjö av olika vandringsleder inom köravstånd, där du kan bege dig ut på välmarkerade stigar för att få en riktigt härlig naturupplevelse. Dina värdar har stor kunskap om lokalområdet och hjälper dig gärna att hitta vandringar som passar dig. (F)
Dag 15: Hemresa till Skandinavien
Idag är det dags att säga farväl till familjen Del Mastio och Chiantiregionen. Du åker till flygplatsen i Florens där du lämnar tillbaka hyrbilen och flyger tillbaka hem till Sverige igen. (F)

Övernattningar

3 övernattningar i dubbelrum i Fiesole utanför Florens
2 övernattningar i dubbelrum på hotell i standardklass i Lucca
1 övernattning i dubbelrum i Volterra
2 övernattningar i dubbelrum på lokala B&B i Pitigliano
2 övernattningar i dubbelrum i Montepulciano
4 övernattningar i dubbelsuite på agriturismo i Chianti

Winberg Travel kan erbjuda allt från hostel till mellanklasshotell och lyxresorter. Kontakta din reserådgivare för att hitta det boende som passar just dig och din budget.

Information

Vad betyder frånpris?

Priset på en resa beror på i vilken period man reser, hur många man är, om man reser med barn och kan variera från dag till dag beroende på flygens platssituation. Priset du ser på denna resa är ett frånpris per person i delat dubbelrum. Kontakta oss för ett exakt pris på just din resa.

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Självklart - bara säg hur länge du vill vara borta, hur du vill bo, vilka utflykter du vill ha med etc. så är vi redo att ändra resan så den blir exakt som du drömmer om.

Avresedatum

Denna resa kan du boka med avresa när det passar dig bäst.

Mars-oktober

Packlista

 • Guidebok
 • Karta i telefonen
 • Italiensk ordbok
 • Kreditkort
 • Mindre vandringsryggsäck
 • Solkräm
 • Badkläder
 • Handduk
 • Böcker

I priset ingår

 • Flyg Skandinavien–Florens t/r, inkl. bagage
 • Övernattningar och måltider enligt program
 • 15 dagars hyrbil inkl. fria mil, kasko- och ansvarsförsäkring
 • Trygghet på resan – nödtelefon bemannad dygnet runt
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Rese- och avbeställningsskydd
 • Måltider som inte nämns i programmet
 • Dryck
 • Tull- och vägskatter
 • Parkeringsavgifter
 • Entré till attraktioner och nationalparker
 • Lokal turistskatt - fråga din reserådgivare för mer detaljer.

Kommentarer till pris

Priset gäller för resor i lågsäsong med flyg i ekonomiklass och i mån av plats. Reser man andra tider på året ligger priserna högre, speciellt i högsäsong såsom jul och nyår eller om man bokar sin resa tätt inpå avresa. Ring oss på 040-645 04 90 så ger vi dig en offert på exakt de datum du vill resa. Reseförslagen är tänkta som inspiration. Du kan alltid ändra hotellstandard, antal dagar och vilka utflykter du vill skall ingå. Vi skräddarsyr din resa så att den blir exakt som du tänkt dig.

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: