10 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 14 450:-
I den nordligaste delen av Italien finner du de italienska Alperna och bergskedjan Dolomiterna. Ett vackert naturområde som nästan ber om att utforskas av äventyrliga vandrare. Resan börjar i Bergamo, söder om bergen, som kan nås med direktflyg från Skandinavien. Härifrån fortsätter resan med tåg upp mot bergen, där ett fem dagar långt vandringsäventyr väntar.

Vandringen kännetecknas av en mycket varierande terräng där du både får uppleva de gröna dalarna i Stelvio Nationalpark, dit endast ett fåtal turister hittar, samt de steniga och dramatiska klippväggarna i Brenta-dolomiterna. Se fram emot vandring i världsklass mellan frodiga ängar, azurblåa glaciärsjöar, vilda vattenfall och karga klippområden.

Stigarna är välmarkerade och bra skyltade, så det är lätt att vandra på egen hand i området. Du övernattar på refugios, de karaktäristiska bergsstugorna som området är känt för. Här välkomnas du till en mysig atmosfär där du kan njuta av sällskapet från andra vandrare i gemensamma områden som också används för servering av inkluderade frukostar och middagar. Rummen är enkla, men vad gör det när utsikten är fantastisk och lungorna fylls med frisk bergsluft.

Efter din vandring avslutas resan i Venedig, där du kan njuta av några dagar med gondolturer, shopping och äkta, italiensk mat på lokala restauranger och kaféer.

Se alla våra andra fantastiska reseförslag till Italien här
Läs mer om Italien här

Bästa reseperiod

Bästa perioden att vandra i Dolomiterna och Alperna är mellan juni och september, då det är störst sannolikhet att det är snöfritt, och både stigar och passager är mer framkomliga.

Dolomiterna upplever milda somrar med genomsnittstemperaturer i juli och augusti som sällan överstiger 25 grader. I juni, september och oktober ligger genomsnittstemperaturen kring 20 grader under dagen.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien och ankomst till Bergamo
Idag reser du från Skandinavien och anländer senare samma dag till Bergamo. Vid ankomst tar du dig själv till ditt hotell i Bergamo, och resten av dagen har du på egen hand för att utforska området. Vi kan rekommendera att ta bergbanan upp till den historiska stadskärnan som är välbevarad från medeltiden. Charmiga små gränder fyllda med butiker, restauranger och stämningsfulla caféer. Härifrån kan du njuta av den fantastiska utsikten över resten av Bergamo.
Dag 2: Med tåg från Bergamo till Val di Sole
I dag är det dags att resa in i bergslandskapen, till de italienska Alperna och berglandskapen i Ortler Cevedale-regionen. Den första delen av sträckan görs med tåg från Bergamos historiska tågstation. Resan tar cirka fyra timmar genom varierande landskap och olika italienska städer. När du anländer till Trento med tåget reser du härifrån vidare med ett litet lokaltåg till Terzolas. Under resan kommer du uppleva att landskapet blir mer och mer kuperat och naturen mer dramatisk - en stor vandringsupplevelse väntar dig! Vid ankomsten till Terzolas i Val di Sole tar du dig till ditt hotell. Här får du en karta över leden och de välmarkerade stigarna. Det ingår även en 24-timmars nödtelefontjänst som hanteras av våra alpinguider, om du skulle få behov av det. Se till att få en god natts sömn så att du är redo för nästa dags vandring. (M)
Dag 3: Från Rabbi till toppen av Quarira-berget
Första dagen för ditt vandringsäventyr har äntligen kommit! Snöra på dig vandringskängorna, packa din ryggsäck och gör dig redo för en unik naturupplevelse. Hoppa på bussen som tar dig till Rabbi – en vacker dal med karaktäristiska timmerstugor, gröna ängar och höga berg som omger dalen. Dagens planerade rutt tar dig genom lärk- och granskog, där du också kommer att se lokala mejerier där bönderna under sommarsäsongen sysslar med mjölkbehandling. Vandringen ändras sedan till att gå genom breda bergsängar, där målet är toppen av berget Quaira. Vägen dit upp går stadigt uppför, men ansträngningarna är väl värda besväret när du kommer fram till stugan på 2 432 meters höjd där du ska övernatta. Här kan du ta djupa andetag, vila benen och bara njuta av utsikten över de omgivande bergskedjorna medan du smälter dagens intryck. Senare på kvällen får du middagen serverad, varefter det är dags att krypa till kojs och förbereda dig för ännu en dag i vandringskängorna. (F,M) Vandringstid: Cirka 5 timmar
Dag 4: Vandring längs glaciärsjöar, i alpin natur och längs Collecchios kust
Du börjar dagen med frukost för att fylla på energidepåerna och fortsätter sedan vandringen, som i dag kommer att äga rum i orörd natur som bland annat bjuder på enastående glaciärsjöar. Njut av de kristallklara sjöarna på stigningen till toppen av berget Collecchio, där du befinner dig på 2 957 meters höjd. Berget ligger på gränsen mellan Val Montechiesa (Sydtyrolen) och Val Saent (Trentino), och här kommer du med egna ögon se den vackra, alpina naturen som finns i dessa trakter. Rutten fortsätter sedan längs bergskammen i en terräng som är något lättare och sedan nerför tills du når Val Saent. Här övernattar du i en mysig bergstuga på 2 436 meters höjd. Om du har lust och energi att utforska området ytterligare finns det möjlighet att fortsätta på en charmerande vandring som går längs stigar där du får en inblick i den mångsidiga naturen som finns att uppleva här. Rutten inkluderar stopp vid Lago Sternai, där du kan se de omgivande bergstopparna spegla sig i det klarblå vattnet. Du kommer också att stöta på gemsen, ett karaktäristiskt bergsdjur som gömmer sig bland stenar och klippor - så håll ögonen öppna. Dessutom kommer du förföras av ängar som imponerar med blommor i regnbågens alla färger. Sammantaget får du en naturskön vandringstur som slutar vid stugan som du redan känner till. (F,M) Vandringstid: Cirka 4 timmar Vandringstid för turen till Lago Sternai: Cirka 2–2,5 timmar
Dag 5: Upplev Saent-vattenfallen och därifrån vidare till Brenta-dolomiterna
Börja dagen med en stadig frukost på ditt refugio innan du ska bege dig ut på en panoramafylld nedstigning mot dalen. Längs vägen kan du ha tur att se några av områdets små murmeldjur som nyfiket tittar fram från sina hålor. Leden kommer ta dig över små broar, förbi de betagande Saent-vattenfallen och tillbaka till den vackra dalen Val di Sole. I dalen har du möjlighet tat vila benen en stund vid en liten bergshytta, där du också kan inta dagens lunch. Härefter kör en chaufför dig till en linbana som för dig upp till de imponerande klippformationerna i Brenta-dolomiterna. Efter en kort vandring i det vackra landskapet hittar du kvällens refugio, där vi har bokat både middag och övernattning. (F,M) Vandringstid: Cirka 6 timmar
Dag 6: Val Brenta
Efter att ha ätit frukost kliver du än en gång i vandringskängorna. Idag väntar en dag med vandring mellan de imponerande och vertikala kalkstensväggarna som går i både grått, orange och vitt. Dagens mål är utsiktspunkten som beskrivs som en amfiteater med utsikt över de mäktiga Brenta-dolomiterna. Här kommer du bland annat kunna se klippgiganten Crozzon di Brenta som tornar sig över 800 meter rakt upp i himlen. Det är även i detta område som den känna klättringsbanan Via Ferrata Bocchette Centrali slingrar sig fram mellan de branta klipporna. Middagen serveras i stugan där du kommer att övernatta - på 2 552 meters höjd. (F,M) Vandringstid: Cirka 3 timmar
Dag 7: Vallesinella-vattenfallen och tillbaka till Val di Sole
Den här morgonen vaknar du upp omringad av de majestätiska Brenta-dolomiterna. När du har tagit ett djupt andetag ända ner i magen och avnjutit dagens frukost och utsikten till fullo är det dags att påbörja dagens nedstigning. Med det steniga landskapet bakom dig rör du dig tillbaka mot vegetationen och de mer frodiga delarna av bergen. Omgiven av tät skog tar dagens vandring dig förbi de vackra Vallesinella-vattenfallen som löper pittoreskt mellan bergsryggarna och under de små träbroarna på leden. Den sista etappen till Val di Sole görs med offentlig transport. (F,M) Vandringstid: Cirka 4 timmar
Dag 8: Med tåg från Val di Sole till Venedig
Från Val di Sole tar du först lokaltåget tillbaka till Trento och därifrån vidare till Venedig. En vacker tågresa som också är ett farväl till Italiens bergslandskap för den här gången. Venedig är en bilfri stad, och det är både praktiskt och en helt speciell upplevelse att anlända till staden med tåg. Tåget kör över bron Ponte della Libertà och anländer centralt till Santa Lucia-tågstationen, varifrån du kan gå till ditt hotell för natten. De kommande dagarna har du på egen hand för att utforska denna spännande och mycket annorlunda stad på den italienska östkusten. (F)
Dag 9: Upptäck Venedig
Staden Venedig är byggd på över 100 små öar i Venedigbukten. De 150 kanalerna och cirka 400 broarna ger staden en helt speciell atmosfär, och Venedig är kanske Italiens mest imponerande stad. De största sevärdheterna inkluderar den vackra Rialtobron över Canal Grande samt Markusplatsen, som rymmer både Dogepalatset och den vackra Markuskyrkan. Oavsett vart du går är staden full av vackra byggnadsverk, små mysiga torg och charmiga restauranger. Särskilt i de mindre besökta gränderna kan du ha tur att hitta unika kulinariska upplevelser. Men var försiktig; det är lätt att gå vilse bland stadens små gator och kanalsystem. Om du har tid över kan du överväga en halvdagsutflykt till den närliggande ön Burano. Ön är särskilt känd för sina färgglada hus och avslappnade restauranger som serverar utsökt, nyfångad fisk. Dessutom är ön mindre känd och under högsäsongen får staden långt färre besökare än Venedig. (F)
Dag 10: Avresa från Venedig och hem till Skandinavien
I dag är det dags att resa hem efter ett spännande vandringsäventyr. Om du vill kan vi naturligtvis hjälpa dig vidare på din resa i Italien. Möjligheterna sträcker sig från vandring och cykling längs kusten och mellan vingårdarna, till kör-själv-upplevelser, solsemestrar eller gårdsvistelser. (F)

Övernattningar

1 övernattning på 3-stjärnigt hotell i Bergamo
2 övernattningar på 3-stjärnigt hotell i Val di Sole
4 övernattningar i bergstugor (refugio) längs vandringsrutten
2 övernattningar på 3-stjärnigt hotell i Venedig

I Dolomiterna finns de särpräglade refugio-stugorna. Här finns inga vägar, så stugorna används enbart av vandrare. Det är enkla boenden som ligger vackert och avsides i dessa bergsområden. Här äter gästerna i den stora, gemensamma salen och övernattar i rum av varierande storlek med gemensamma toalettfaciliteter. Många av stugorna har inte privata rum, utan flersängsrum och sovsalar för 6 personer och uppåt. Så om du planerar att vandra i Dolomiterna bör du vara bekväm med detta.

Observera att det inte kan garanteras specifika rumsvillkor på den här vandringsresan.

Kommentarer

För att få den bästa upplevelsen bör du vara bekväm med att vandra i genomsnitt 6 timmar och cirka 8–13 km om dagen, med en total stigning på mellan 500 och 600 meter.

Vandringen kommer huvudsakligen att äga rum på välunderhållna stigar med skyltar, men vissa sträckor kan vara på utsatta eller branta sluttningar. Vandringen kräver god, fysisk form.

Det krävs att du tar med din egen sovsäck till bergsstugorna i Dolomiterna hemifrån.

Denna vandringsresa rekommenderas inte för personer under 14 år.

Observera att deltagande i vandringar och utflykter är på egen risk, så kom ihåg att teckna reseförsäkring hemifrån. Vi rekommenderar Gouda Reseförsäkring, som täcker dessa aktiviteter utan extra kostnad.

Resan kan både börja och avslutas i Bergamo och Venedig, eftersom båda städerna har goda tågförbindelser upp till Dolomiterna.

Information

Vad betyder frånpris?

Priset på en resa beror på i vilken period man reser, hur många man är, om man reser med barn och kan variera från dag till dag beroende på flygens platssituation. Priset du ser på denna resa är ett frånpris per person i delat dubbelrum. Kontakta oss för ett exakt pris på just din resa.

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Självklart - bara säg hur länge du vill vara borta, hur du vill bo, vilka utflykter du vill ha med etc. så är vi redo att ändra resan så den blir exakt som du drömmer om.

Avresedatum

Denna resa kan du boka med avresa när det passar dig bäst.

juni - september

Packlista

 • Ryggsäck
 • Långa och korta vandringsbyxor
 • T-shirts och långärmade tröjor
 • Vandringskängor
 • Badkläder och lätt handduk
 • Toalettartiklar
 • Lätt regnjakka
 • Pannlampa/ficklampa
 • Solglasögon och solkräm
 • Medicinartiklar
 • Kamera
 • Egen sovsäck
 • Eventuellt egen lakanpåse
 • Vattenflaska och fickkniv
 • Vattentäta packningspåsar
 • Guidebok
 • Italiensk ordbok
 • Böcker

I priset ingår

 • Flyg Skandinavien - Bergamo / Venedig – Skandinavien, inklusive bagage
 • Övernattningar och måltider enligt program
 • Tågbiljetter från Bergamo till Mezzocorona och Mezzocorona till Venedig
 • Karta över området och informationsmaterial om vandringsresan
 • 24-timmars nödtelefonservice med alpina guider
 • Trygghet på resan – nödtelefon bemannad dygnet runt
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Dricks – i Italien är det kutym att ge dricks till guider och chaufförer
 • Måltider som inte är nämnda i programmet
 • Dryck
 • Tågbiljetter till lokaltåg, cirka 10 euro / person
 • Bussbiljetter till lokala bussar, cirka 3 euro / person
 • Stadsskatt i Bergamo, Terzolas och Venedig
 • Lakanpåse (obligatoriskt att ta med till bergsstugorna)

Kommentarer till pris

Priset gäller för resor i lågsäsong med flyg i ekonomiklass och i mån av plats. Reser man andra tider på året ligger priserna högre, speciellt i högsäsong såsom jul och nyår eller om man bokar sin resa tätt inpå avresa. Ring oss på 040-645 04 90 så ger vi dig en offert på exakt de datum du vill resa. Reseförslagen är tänkta som inspiration. Du kan alltid ändra hotellstandard, antal dagar och vilka utflykter du vill skall ingå. Vi skräddarsyr din resa så att den blir exakt som du tänkt dig.

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: