På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Kanada.


Praktisk information om att resa i Kanada

Klimat och bästa restid
Då Kanada är ett stort land är det också stora skillnader i klimat och väder beroende på vart man åker och när. Rent generellt kan man säga att bästa tiden att besöka Kanada är under vår sommar från juni till mitten av september. Utmed den amerikanska gränsen kan temperaturen stiga upp mot 30 grader samtidigt som man har frost och kanske lite snö uppe i Rocky Mountains. Skall man åka skidor är den bästa tiden från mitten av november till mitten av mars.

Pengar
Man kan använda kreditkort stort sett överallt. På priserna lägger man skatt och man betalar ca 5% i Goods & Services Tax (GST) eller cirka 13% i Harmonized sales tax (HST) detta gäller dock bara i Nova Scotia, New Brunswick, Newfoundland & Labrador). Skatten läggs på transpor, hotell, restauranger och varor.

Visum
OBS! Visumreglerna kan ändra sig så vi på Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar med landets ambassad i god tid innan resa. Nedanstående information är med förbehåll för ändringar. Svenska medborgare behöver inget visum till Kanada men anländer man med flyg till en internationell flygplats måste göra en elektronisk ETA registrering. Detta gör man online här. OBS – det kan ta flera dagar att få sin registrering godkänd så gör detta i god tid.

Transport
Flyg
Kanada är ett vidsträckt land så vill man korsa eller resa runt och se stora delar av landet på en kortare tid bör man antingen flyga inrikesflyg och vill man tvärs över landet kan man åka tåg. Man kan boka flygpass i kombination med sin internationella flygbiljett och på så sätt få ner kostnaden för inrikesflyget.

Bil
En road trip är ett av de trevligaste sätten att uppleva Kanada på – frihet på fyra hjul! Det är enkelt att köra bil i Kanada men var noga med att läsa in dig på de lokala reglerna vad som gäller att köra till höger vid rött ljus och var det inte gäller t.ex. Man kan också hyra en camper van eller en RV (recreational vehicle) och ha boendet med sig.

Buss
Kanada har ett mycket bra transportnät av busstrafik, både regionalbussar och fjärrtrafik. Mest kända är kanske Greyhoundbussarna som länkar samman landet från öst till väst och man kan köpa busspass från 7 dagars giltighetstid upp till två månader. Man kan också köpa färdiga program med buss – man får en resplan och kan sedan stiga av och kliva på som man själv vill under resan,

Tåg
Det är begränsade möjligheter att resa runt i Kanada med tåg – man kan dock åka med den berömda linjen The Canadian, ett klassiskt 50-talståg, som åker mellan Toronto och Vancouver.

Färja
Både den ostliga och den västliga kusten har ett tätt färjenät som länkar samman kusten. Kom ihåg att boka din biljett från till/från Vancouver Island i god tid då plasterna kan vara utsålda långt i förväg under högsäsong. I British Columbia kan man bland annat köpa ett Sunshine Coast Circle Pass med BC Ferries. Detta färjepass gör att man kan ta två färjor utmed Sunshine Coast, färjan från Powell River till Comox och färjan tillbaka från Victoria Island till fastlandet.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Ottawa
Språk: Engelska och franska
Klimat: Tempererat - subarktisk - arktisk
Valuta: Kanadensiska dollar
Religion: Majoriteten är katoliker och protestanter


Information Kanada

Att känna sig hemma i Kanada
Som resenär till Kanada får det inte många dagar innan man brukar känna sig riktigt hemma. Kanadensarna är som regel gästfria och vänliga och välkomnar besökare från andra länder. Kulturen här, speciellt i storstäderna är spännande och multikulturell – Kanada är en plats man kan vara annorlunda.

Den storslagna naturen
Stora delar av Kanada är helt obebodda och hemvist för mängder av vilda och intressanta djur och fåglar. I Kanadas talrika nationalparker kan man se – om man har tur – grizzlybjörn, svartbjörn, bisonoxar, myskoxar, älg, varg, puma och mängder av mindre däggdjur och fåglar.
Man har hela 43 nationalparker som tillsammans täcker en yta större än hela Storbritannien. Man kan njuta av naturen lugnt och avslappnat genom att vandra i de vackra landskapen, bada i varma källor och paddla kanot. För den mer äventyrlige finns det massor av adrenalinfyllda aktiviteter som forsränning, klättring eller trekking i bergsområdena. Kanada har också gnistrande glaciärer och svindlande vattenfall – bland annat de berömda Niagarafallen vid gränsen till USA.

Storstäder
Trots att Kanada är känt för sin fantastiska natur skall man inte missa landets storstäder. Från Montréal i öst till Vancouver i väst. Toronto är Kanadas största stad med spännande etnisk blandning, cool urban arkitektur och upplevelser i världsklass - allt från ishockey till opera. Och bara 20 minuter med båt från storstadens larm hittar man de ljuvliga Toronto Islands med möjlighet till sol, bad och strand. Vancouver har behagligt jämnt och milt klimat där det ligger mellan hav och snöklädda berg. Här hittar man mängder av bra restauranger, caféer, shopping och vackra parker. Men man skall inte heller glömma historiska Montréal, gröna Calgary och huvudstaden Quebec.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Fanny Hedin

Travel Consultant

info|wt.se
Ida Gunnerlind

Ida Gunnerlind

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: