16 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 39 450:-
Upplev det bästa av två helt olika världar på denna resa som kombinerar Kuba och Panama och låter dig komma riktigt nära inpå lokalbefolkningen. Kuba erbjuder färgglada kolonialhus, frodiga tobaksfält och en spännande revolutionshistoria kryddad med medryckande salsarytmer, välsmakande cocktails och vänliga lokalbor. Samtidigt erbjuder Panama paradisöar, stambefolkning och ståtliga byggnadsverk som bland annat finns i den gamla stadsdelen, Casco Viejo, i Panama City. Allt detta kommer du att uppleva på denna resa, som tar dig till två unika pärlor i Karibien och Mellanamerika. Se fram emot ett oförglömligt äventyr med varierat innehåll, där du på flera platser bor sida vid sida med lokalinvånarna.

Din resa börjar i Kubas huvudstad Havanna, där en lokal guide delar med sig av spännande revolutionshistoria och användbar kunskap. Kubas kontraster är både slående och fascinerande. Från Havanna fortsätter din resa till Viñales, där du kan cykla och vandra i storslagen natur kännetecknad av höga kalkstensklippor och blodröd jord, som lämpar sig utmärkt för tobaksodling. Viñales levererar tobaken till de berömda kubanska cigarrerna, och medan du är här kan du besöka de lokala tobaksbönderna.
Sista stoppet på Kuba är historiska Trinidad. Stadens gamla, vackra och färgglada byggnader tar dig tillbaka i tiden, medan stadens barer och kaféer bjuder in till en drink och en omgång salsa. I Trinidad kan du också ta en avkopplande dag på en karibisk strand eller en vandring till ett vattenfall i den närliggande nationalparken.
Från Trinidad återvänder du till Havanna, där du dagen efter flyger direkt till Panama City. Här introduceras du till stadens pärlor och vackra historiska kvarter. Därefter besöker du Panamakanalen, som är ett måste på en resa till Panama.
Från Panama City fortsätter din resa till de tropiska San Blas-öarna, som också kallas Guna Yala. Detta namn har getts av den infödda stammen som bor här. Kuna-stammen är ett intressant och färgstarkt folk, och under din tid på öarna kommer du att komma nära stammen och lära dig om deras livsstil. På San Blas kan du dessutom se fram emot snorkling i azurblått hav, härliga båtturer eller bara total avkoppling i en hängmatta.

Se alla våra andra fantastiska reseförslag till Kuba här
Praktisk information om Kuba
Se alla våra andra fantastiska reseförslag till Panama här
Praktisk information om Panama

Bästa reseperiod

Kuba har ett tropiskt klimat och kan besökas året runt. Den bästa tiden att besöka landet är från november till april, då vädret är torrast och risken för orkaner är minst. Från april till november är det regnperiod, då temperaturen och luftfuktigheten stiger, men det behöver inte avhålla dig från att besöka landet, eftersom Kuba oavsett klimat är fantastiskt.

Den bästa tiden att resa till Panama är under torrperioden från december till april. Du bör dock förvänta dig att det även under denna period kan falla mindre mängder regn. Det är också möjligt att resa i Panama under regnperioden maj-november, men då bör du förvänta dig mer regn och kraftiga skurar som kan vara i några timmar dagligen.

Vädret på Kuba och i Panama kan vara mycket omväxlande och oförutsägbart, och därför är våra rekommendationer om restidpunkt endast vägledande.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien
Du reser från Skandinavien till Havanna med ett enkelt stopp på vägen. När du anländer till flygplatsen blir du upphämtad och körd till ditt casa particular, som ligger centralt i Havanna. Ge dig ut på stadens gator och njut av en bit mat innan du kryper till sängs efter en lång resa.
Dag 2: Stadsrundtur och fri tid att utforska Havana
Färgglada kolonialhus blandas med förtrollande torg, historiska kyrkor och en imponerande hamnfront med en kilometerlång strandpromenad. Detta är Havanna, och idag ska du uppleva staden i sällskap med en lokal guide. Till fots kommer guiden att visa dig stadens pärlor och samtidigt dela med sig av Kubas spännande historia. Revolutionen slutade visserligen 1959, men dess närvaro kan fortfarande kännas vid varje gathörn i Havanna. Efter en halv dag med din guide har du resten av dagen att utforska Havanna på egen hand. Ta en oförglömlig åktur i en antik Chevy. De gamla amerikanska bilarna ger staden dess unika karaktär. Därefter kan du besöka La Bodeguita del Medio, som erbjuder livemusik och massor av cocktails. Det var faktiskt denna bar som uppfann mojiton, medan La Floridita var Ernest Hemingways favoritbar. Om du är sugen på en aktiv eftermiddag kan du ta en salsalektion på den lokala dansskolan. Den förföriska dansen är essensen av Kuba, och vi på Winberg Travel hjälper dig gärna att boka en lektion.
Dag 3: Från Havana till idylliska Viñales
På morgonen blir du upphämtad av en privat transfer som tar dig från Havanna till idylliska Viñales. Resan tar ungefär tre till fyra timmar, och längs vägen kan du ta in Kubas förtrollande landskap. När du anländer till Viñales möts du av en slående vy. Höga kalkstensklippor omger den frodiga dalen där tobaken växer i överflöd. Du välkomnas till en värld där tiden nästan har stått stilla. Här plöjs fälten fortfarande på det gamla hederliga sättet, och det är inte ovanligt att se hästvagnar på vägarna. Din transfer tar dig till ditt casa particular, varefter du har resten av dagen fri att utforska på egen hand.
Dag 4: På upptäcksfärd i Viñales
Njut av en dag omgiven av Kubas lantliga idyll. Denna dag väljer du själv innehållet. Till exempel kan du hyra en cykel eller gå på vandring i de vackra omgivningarna. Coco Solo Palmarito är en av områdets bästa vandringsleder. Turen går längs tobaksfälten över den röda jorden som området är så känt för. På vägen kan du besöka en tobaksproducent och få en introduktion till den legendariska kubanska cigarr och det lantliga livet. I Viñales kan du också besöka Cuevas del Indio, där du kan komma nära de vackra kalkstensklipporna. Ett annat alternativ är att besöka Mural de la Prehistoria, som är en gigantisk målning som täcker en hel bergssida. Ett bra tips är att stanna till vid platsens bar, som serverar Kubas (om inte världens) bästa Piña Colada. Inte minst kan du ta in landsbygdslivet från verandan på ditt casa particular, eller ta en bit mat på en tapasbar i den lilla byn. I Viñales handlar det om att varva ner och ladda batterierna.
Dag 5: Från Viñales till historiska Trinidad
Idag väntar en lång resa framför dig. En privat transfer tar dig från Viñales till Trinidad, en bilresa på cirka sju till åtta timmar. När du anländer till Trinidad kommer du snabbt att upptäcka att bilresan var väl värt det. Denna historiska stad finns med på UNESCO:s världsarvslista. En promenad genom stadens gator är som att stiga tillbaka i tiden. Här möts du av kullerstensbelagda gator och gamla färgglada hus som står sida vid sida. Överallt i staden kommer du att vilja ta fram kameran och ta massor av foton. I Trinidad checkar du in på ett casa particular, varefter du har tid att vila upp dig efter den långa resan.
Dag 6–7: Upptäcktsfärd i och nära Trinidad
Du har två hela dagar att njuta av Trinidads mysiga stadsliv och besöka de många attraktionerna i närområdet. Se fram emot ljudet av hästvagnar medan du promenerar på Trinidads färgglada gator. Hitta vägen till Canchanchara-baren, som serverar en speciell drink med samma namn. Lyssna på livemusik och dansa salsa på Casa de la Musica eller ta en paus på en av stadens charmiga torg. Möjligheterna är många i Trinidad, men du kan också utforska närområdet som också erbjuder stora upplevelser. Till exempel kan du besöka nationalparken Topes de Collantes, där du kan vandra till ett vattenfall och ta ett uppfriskande dopp. Nationalparken ligger bara en kort bilresa från Trinidad. Alternativt kan du besöka Playa Ancón, som erbjuder en vacker karibisk sandstrand med inbjudande badvatten. Från Playa Ancón kan du ta en tur med katamaran. Winberg Travel kan också hjälpa till att boka denna tur om du önskar.
Dag 8: Tillbaka till Havana
Från Trinidad återvänder du till Havanna, en bilresa på ungefär fyra till fem timmar. I Havanna har du en sista eftermiddag och kväll för att njuta av det kubanska stadslivet innan du nästa dag ger dig av mot Panama. Nya äventyr väntar i ett nytt och spännande land. Snart kommer du att möta en ny kultur som skiljer sig mycket från den kubanska. Medan Kuba handlar om revolutionshistoria, kommunism, tobaksfält och välsmakande drinkar, handlar Panama till stor del om ståtliga byggnader, djup djungel och befolkning från lokala stammar. Du kan redan nu se fram emot att uppleva kontrasterna.
Dag 9: Flygresa från Havana till Panama City
Du kommer att bli hämtad från ditt casa particular i Havanna och transporteras till Havannas flygplats. Därifrån reser du med direktflyg till Panama City. På flygplatsen i Panama City blir du återigen hämtad och denna gång förd till ditt hotell, som är välbeläget i huvudstaden. Resten av dagen har du att spendera på egen hand.
Dag 10: Guidad stadsrundtur i Panama City och Panamakanalen
Se fram emot en historisk och upplevelserik inblick i Panama City. Din dagstur börjar efter frukosten. Under dagens tur kommer du att uppleva ruiner från kolonialtiden, innan du fortsätter till fots i den gamla och välbevarade stadsdelen Casco Viejo. Denna stadsdel är en skarp kontrast till storstadens många höghus och grundades av spanjorerna på 1500-talet. Efter en utsökt lokal lunch fortsätter din dagstur till Miraflores, där du på nära håll kan se några av de fartyg som dagligen passerar genom Panamakanalen. Varje fartyg tar mellan 8-10 timmar att passera och cirka 14 100 fartyg seglar genom Panamakanalen varje år. Panamakanalen har enorm betydelse för Panama och världsekonomin, eftersom fartygen som passerar genom kanalen sparar en omsegling på nästan 12 500 km söder om Kap Horn, Sydamerikas sydligaste punkt. Panamakanalen öppnades officiellt 1914 efter många års försök, på initiativ av USA, som såg vikten av att skapa en handels- och krigsmässig genväg mellan två av världens största oceaner. USA ingick då ett samarbetsavtal med Panama och ägde därefter rättigheterna till Panamakanalen fram till den 31 december 1999, då rättigheterna övergick till Panama. Sjövägen mellan Atlanten och Stilla havet är fortfarande idag en av världens största ingenjörsmässiga bedrifter, eftersom geografin och särskilt tropiska sjukdomar i Panamas dåtid försvårade byggarbetet. Efter en händelserik dag tas du tillbaka till ditt hotell och har kvällen fri. (F)
Dag 11: Från Panama City till San Blas-öarna i det Karibiska havet
På morgonen blir du hämtad från ditt hotell, och sedan väntar en spännande bilresa genom djungeln. Efter ungefär 2,5 timmars körning anländer du till Panamas karibiska kust. På vägen har du möjlighet att handla i ett snabbköp för att köpa snacks och drycker. Därefter görs ett stopp för att genomgå immigrationsformaliteter, innan du fortsätter till kajen där du går ombord på en båt som tar dig till San Blas-öarna. Det färgglada Kuna-folket är den ursprungliga befolkningsgruppen på dessa vackra öar och är fortfarande ansvariga för ögruppen San Blas. Kuna-stammen bor på 49 av de cirka 370 små öarna som tillsammans bildar det exotiska San Blas-naturreservatet utanför Panamas nordöstra kust. Vid ankomsten till en av de bebodda Kuna-öarna får du tilldelat en primitiv hydda med privat badrum. Resten av dagen kan du njuta av en guidad utflykt genom Kuna-samhället på denna orörda plats och sedan bara koppla av på stranden. Eftersom det inte finns mycket att köpa på San Blas-öarna ingår alla dina måltider i vistelsen här. (F,L,M)
Dag 12–13: Upplevelser och snorkling på San Blas
Du har två underbara dagar framför dig på San Blas-öarna. Här kan du njuta av frukosten till ljudet av vågorna, koppla av på de vackra stränderna och läsa en bok i en av öns hängmattor. Du har goda möjligheter att simma och snorkla i det kristallklara turkosblå vattnet bland tropiska fiskar. I din resa ingår också en snorkeltur med båt. Turen går till en annan av de vackra San Blas-öarna. Missa inte chansen att köpa handgjorda souvenirer som bidrar ekonomiskt till det isolerade ösamhället. Det är dessutom vackert att betrakta horisonten mot kvällen. De olika nyanserna av rött och rosa förändras i takt med att solen går ner över Karibien. Du har några fantastiska dagar framför dig på en av Panamas mest exotiska destinationer. Se fram emot en helt unik upplevelse. (F,L,M)
Dag 14: Från San Blas till Panama City
Du lämnar de exotiska stränderna på San Blas och tar farväl av Kuna-stammen. Efter lunch fortsätter du med båt tillbaka till fastlandet. Efter en timmes båtfärd anländer du till kajen, varefter du fortsätter i en fyrhjulsdriven bil till Panama City. Du anländer i slutet av eftermiddagen och resten av dagen är fri för dig att spendera på egen hand i landets huvudstad. (F,L)
Dag 15: Hemresa till Skandinavien
Det har blivit dags att säga farväl till Panama, och transport till flygplatsen har ordnats för dig. Om du inte är redo att åka hem kan du välja att resa vidare på egen hand eller få hjälp av din resekonsult att organisera fler aktiviteter i Panama. Vi kan också hjälpa dig om du vill utforska fler länder i Latinamerika. Till exempel kan du välja att resa vidare till Costa Rica eller Mexiko. (F)
Dag 16: Ankomst Skandinavien
Idag landar du och är återigen tillbaka på svensk mark med minnen att se tillbaka på resten av livet.

Övernattningar

3 övernattningar i casa particular i Havana
2 övernattningar i casa particular i Viñales
3 övernattningar i casa particular i Trinidad
3 övernattningar på 3-stjärnigt hotell i Panama City
3 övernattningar i en enkel stuga med privat badrum på San Blas-öarna

Under stora delar av resan bor du sida vid sida med lokalbefolkningen. På Kuba övernattar du i så kallade casas particulares. Denna typ av boende ger dig en autentisk upplevelse och en god inblick i den kubanska kulturen, eftersom du flyttar in i ett privat rum hos en lokal familj. Det kan finnas skillnader mellan casas particulares. Vissa är större ställen med flera rum som hyrs ut till resenärer. Andra har bara ett eller två rum. Vanligtvis har du alltid eget badrum och toalett, och du kan vanligtvis förvänta dig en hög och fin standard.

I Panama City bor du på hotell, innan du på San Blas-öarna övernattar i en rustik hydda med privat badrum bland Kuna-befolkningen.

Om du har andra önskemål om boende kan din resekonsult hjälpa dig. Resan kan skräddarsys så att den passar just dina önskemål. Till exempel kan du på Kuba välja att bo på hotell istället för i casa particular. Dock bör du vara medveten om att boendemöjligheterna på San Blas-öarna är mycket begränsade.

Kommentarer

Notera att det inte finns mycket att köpa på San Blas-öarna, och vi rekommenderar att du har köpt snacks, vatten och liknande innan ankomst.

Information

Vad betyder frånpris?

Priset på en resa beror på i vilken period man reser, hur många man är, om man reser med barn och kan variera från dag till dag beroende på flygens platssituation. Priset du ser på denna resa är ett frånpris per person i delat dubbelrum. Kontakta oss för ett exakt pris på just din resa.

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Självklart - bara säg hur länge du vill vara borta, hur du vill bo, vilka utflykter du vill ha med etc. så är vi redo att ändra resan så den blir exakt som du drömmer om.

november - april

Packlista

 • Euro i kontanter till hela vistelsen på Kuba
 • Reseförsäkring på engelska
 • Badkläder och handduk
 • Vindtät jacka
 • Svala kläder och solhatt
 • Vandringsskor
 • Guidebok
 • Vattenflaska

I priset ingår

 • Flyg Skandinavien - Havanna - Panama City - Skandinavien t/r, inkl. bagage
 • Visum till Kuba
 • Övernattningar enligt program
 • Transport enligt program
 • Måltider enligt program
 • Guidad rundtur med engelsktalande guide i Havanna
 • Guidad rundtur med engelsktalande guide i Panama City och besök till Panamakanalen
 • Båt- och snorkeltur på San Blas-öarna
 • Trygghet på resan – nödtelefon bemannad dygnet runt
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Måltider som inte nämns i programmet
 • Dryck
 • Utflykter och upplevelser som inte nämns i programmet
 • Dricks (i Kuba och Mexiko är det sed att ge dricks till servicepersonal)

Kommentarer till pris

Priset gäller för resor i lågsäsong med flyg i ekonomiklass och i mån av plats. Reser man andra tider på året ligger priserna högre, speciellt i högsäsong såsom jul och nyår eller om man bokar sin resa tätt inpå avresa. Ring oss på 040-645 04 90 så ger vi dig en offert på exakt de datum du vill resa. Reseförslagen är tänkta som inspiration. Du kan alltid ändra hotellstandard, antal dagar och vilka utflykter du vill skall ingå. Vi skräddarsyr din resa så att den blir exakt som du tänkt dig.

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: