På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Nepal.


Praktisk information om att resa i Nepal

Klimat och bästa restid
Bästa tid att resa i Nepal är från slutet av september till slutet av november då luften är hög och klar och vyerna som vackrast. De näst bästa tiden att åka är under våren från mars till maj när rhododendron blommar, det regnar dock lite mer då än under hösten. Vintern är för rutinerade vandrare eller de som inte har något emot att det kan bli riktigt kallt denna tid på året, speciellt uppe i berget. Själva regnperioden är från juni till och med augusti förutom i området Mustang berörs lite eller inte alls av monsunregnen.

Våra rekommendationer kring bästa tiden att resa till Nepal är baserade på vädret där tidigare år. Vädret i Nepal kan vara mycket ombytligt och skifta snabbt, speciellt när man vandrar i bergen och våra rekommendationer är bara en försiktig vägledning.

Pengar
I Kathmandu och Pokhara finns det bankomater där man kan använda t.ex. sitt visakort för att ta ut pengar. Utanför dessa två större städer är det glesare mellan bankomaterna så då måste man planera vad man behöver i kontaknter. Många hotell och resebyråer växlar dollar och på en del platser kan man betala både med nepalesiska rupier och dollar men dollarkursen kan vara något sämre. Kom ihåg att spara dina växlingskvitton om de sedan vid avresa vill växla tillbaka dina rupier till dollar.

Visum
OBS! Visumreglerna kan ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad. Följande information kan komma att ändras.

Svenska medborgare kan få visum vid ankomst till Nepal (visa on arrival) och kostnader är för närvarande USD 40 per person. Svenskar uppmanas att innan resa kontrollera med nepalesiska generalkonsulatet i Stockholm eller med nepalesiska immigrationsmyndigheten vilka regler som gäller för det visumet som är tänkt att sökas. Nepals generalkonsulat i Stockholm
Nepals immigrationsmyndighet

Transport
Buss
För bara 50 år sedan fanns det bokstavligt talat inga vägar i Nepal. Bilar var tvungna att flygas in i landet eller bäras i bitar. Idag har Nepals vägnät expanderat men man har fortfarande problem med dåligt underhållna vägar då speciellt monsunen tar hårt på de från början undermåligt byggda vägarna. Men det blir hela tiden bättre och många platser förbinds nu med busstrafik.

Taxi
I Nepal är det billigt med taxi och man skall se till att taxametern är påslagen. Om man skall längre än bara en transport inne i själva staden rekommendeerar vi att man på förhand kommer överens om ett pris med sin chaufför.

Rickshaw:
Skall man bara en kort bit inne i Kathmandu kan man även ta en rickshaw.

Flyg:
En del av Nepals inrikesflygbolag finns tyvärr på EU:s svarta lista. Denna lista är en förteckning över de flygbolag som inte får verka inom unionen (EU). Resebyråer och researrangörer är enligt lag skyldiga att informera resenärer om svartlistade flygbolag.

Mountainflight:
Har man ont om tid men vill ändå komma Everest nära rekommenderar vi varmt en Magic Mountain Flight. Denna utflykt görs tidigt på morgonen och är helt väderberoende. Vårt service kontor i Kathmandu kan hjälpa till att boka denna utflykt.

Säkerhet
Vi rekommenderar att du alltid orienterar dig om säkerhetsläget i Nepal på UD:s hemsida.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Links
www.visitnepal.com – website med bra reseinformation om Nepal.


Fakta

Huvudstad: Kathmandu
Språk: Nepali
Klimat: Subtropisk till polar
Valuta: Nepalesiska rupier
Religion: Hinduism, buddhism, islam – landet är känt för sin eklektiska blandning och pragmatiska hållning


Information Nepal

Välkomnande Nepal
Nepal har en fascinerande lockelse och man märker av den med en gång i huvudstaden Kathmandu där cyklar, bilar, pilgrimer och ihärdiga gatusäljare trängs i vimlet mellan vackra tempel, gyllene kloster och livliga marknader. Nepaleserna är otroligt gästfria och nyfikna – det finns alltid tid för ett sympatiskt och milt leende. Här har man en pragmatisk men djupt gående hållning till liv och religion som fascinerar oss västerlänningar och oftast gör ett djupt intryck. Det sägs att Nepal och dess invånare omges av en helt speciell energi och att besökare blir bergtagna och förtrollade av omgivningarna och människor.

Kontrastfyllda Nepal
I norra Nepal tornar sig himmelshöga Himalaya upp med mäktiga och mytomspunna Mount Everest. Bergets glaciärer föder många iskalla floder som strömmar neråt till låglandet. Längs med smala, branta floddalar klamrar sig små byar fast utmed bergssidorna. Här uppe i de allra bergigaste delarna av Nepal är de flesta invånarna buddhister. Överallt ser man vackert dekorerade stupor och kloster med böneflaggor som fladdrar i vinden och mässande, rödklädda munkar. Här i de vackra bergen kan du utmana dig själv på en vandring eller om du känner dig mer filosofiskt lagd kan man bo i klostret Kopan med meditation och undervisning på schemat.

I låglandet där floderna skiftar färg från klarblå till lerbrun är de flesta hinduer med saffransgula saris. Överallt ser man små lerhus utströdda på risfälten. Yakbufflarna har bytts ut till vattenbufflar som lata vältrar sig i träskmarkerna för att svalka sig när solen bränner som värst. Naturens kontraster blir tydliga med den täta, fuktiga och frodiga djungeln som är fylld med djurliv som tigrar, noshörningar, elefanter, leoparder och krokodiler.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Adam Kindberg Smeds

Adam Kindberg Smeds

Travel Consultant

info|wt.se
Ida Gunnerlind

Ida Gunnerlind

Travel Consultant

info|wt.se

Servicecentre i Nepal

Vi hjälper dig när du är ute och reser

Service Center, Kathmandu, Nepal

Nepal

Winberg Travel Servicecenter Kathmandu ligger centralt i staden vid stadsdelen Thamel i Nepals huvudstad Kathmandu.

Läs mer

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: