Rad efter rad av vandrande turister ringlar sig upp för bergssidorna. De tittar koncentrerat ner medan de steg för steg kämpar sig upp för inkastigarnas branta höjder. Vad som väntar dem är inkafolkets högsäte Machu Picchu. Denna pilgrimsresa företas av hundratusentals turister varje år och det monument de får uppleva, denna unika representant för landet, ger en bevarad glimt in i ett stycke historia som sträcker sig tusentals år tillbaka.

Det är sannerligen också omöjligt att inte beröras av historiens vingslag när man går runt mellan de enorma stenstoder som har bildat grund för ett samhälle så sofistikerat och välutvecklat att det svindlar, och med en arkitektur i särklass, som till exempel terrassformationerna med sina avancerade bevattningssystem.

En annan upplevelse som kommer att lämna dig lätt andlös är Nascalinjerna, som tecknats i sandad jord utanför Arequipa, Perus näst största stad. Linjerna har ristats ner i marken och därmed även historien av Nascaindianerna mellan 200 och 700 e. Kr. Någon förklaring på teckningarnas ursprungliga mening har man ännu inte lyckats finna. En välkänd teori är att figurernas ofta geometriska former markerar var det finns vatten under jorden, men inte heller detta upplägg är helt bekräftat. Oavsett syftet med dessa geoglyfer är de en helt fascinerande syn, formade som allt från ljusstakar till kolibrifåglar. Flera är stora som fotbollsplaner och ses bäst, eller enbart, från ett mindre flygplan. Se bara till att inte ha anlag för sjö- eller åksjuka; det kan bli en del tvära girar i jakten på den perfekta överblicken över dessa enorma teckningar.

Rovfåglar och sjöbor
150 kilometer från Arequipa ligger Colca Canyon, en enorm ravin med ett djup på svindlande 4160 meter – lite mer än dubbelt så djupt som Grand Canyon i USA. Ravinen är världens näst djupaste och Perus tredje största turistattraktion med mera än 120 000 årliga besökare. Här bereds man ett naturligt och vackert möte med Anderna och här odlar de lokala stammarna sin jord i terrassformation, precis som deras förfäder har gjort sedan innan inkariket kom till. På en bra dag kan du få se enorma kondorer svävande genom luften, uppburna av vinden som lyfter de stora rovfåglarnas upp till tre meter breda utslagna vingar. Kondorerna syns flottast från utsiktsplatsen Cruz del Cóndor, allra bäst innan tio på förmiddagen.

På Titicacasjön som ligger på gränsen mellan Peru och Bolivia kan man hitta ett annat intressant fenomen, nämligen de öar av vass som indianerna genom många generationer har bott på, på denna 190 kilometer långa sjö som ligger 3812 meter över havet och därmed är världens högst belägna sjö. Här finns 41 sådana små öar och cirka 300 indianer från Uros-stammen som bor på detta vis.

Något för de matglada
Nu kanske inte allting behöver handla om fascinerande historia och natur. Peru har helt klart även ett par riktiga pärlor när det kommer till stadskultur. En av städerna kommer du i kontakt med när du besöker inkariket, nämligen Cusco. Detta var inkafolkets huvudstad och här finns ännu en stark prägel av det historiska arvet, en smältdegel av både barock- och inkaarkitektur som kan ses på de stenbelagda gatorna. Kom ihåg att besöka det centrala Plaza de Armas, som omges av antika kyrkor och palats. Självklart hittar du även marknader med indianhantverk; färgglada textilier, keramik, smycken och guld, vilket ju inkafolket så berömt använde i sitt skapande.

Så har vi Lima, Perus största stad med sina över sju miljoner invånare, en stad du högst sannolikt kommer att antingen anlända till eller avresa från eller bäggedera. Lima är inte bara Perus huvudstad utan även huvudstad för hela det sydamerikanska köket, som under senare år bara har stigit i popularitet. En del av hemligheten ligger säkert i landets geografiska allsidighet, som bjuder ingredienser som höglandsrotfrukter, söta exotiska djungelfrukter, många olika varianter av kött och fisk med mycket mera, inspirerat via en lika allsidig blandning av nationella och etniska ursprung: spanskt, indianskt, asiatiskt och afrikanskt. Med rätta berömt är ceviche, små färska fiskbitar, råmarinerade i lime, en verkligt utsökt delikatess som påminner om sushi. Smaka även gärna på grillspettet,
anticucho, med läckert lamakött som du sköljer ner med ett ångande te kokt på kokablad. En dag när du känner dig extra djärv kan du kanske prova ett marsvin, cuy, en ganska liten men icke desto mindre oförglömlig portion – givetvis helstekt. En gång var marsvinet en viktig proteinkälla för indianerna och som med så mycket i Peru är detta en del av tusenårig historia som varit med att forma landet och göra det till det fenomenalt intressanta resmål det är idag.

Beställ i god tid
Det er populärt at besöka inkariket Machu Picchu, så se till att boka i god tid. Alla sådana turer ska även ledas av en guide från en auktoriserad agent som man hittar i Cusco. Räkna bara inte med att det räcker med att ordna sådant på plats eller dagen innan, så kom ihåg att ordna sådant redan hemma med din resebyrå och boka helst samtidigt med att du beställer själva resan.
Cusco, Peru
Machu Picchu, PeruPeruColca CanyonColca Canyon, PeruLake Titicaca, PeruPlaza de Armas, Arequipa, Peru
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: