Här finner du praktisk information och fakta om Portugal.


Praktisk information om att resa i Portugal

Väder och bästa tid att resa
Även om Portugal är ett litet land varierar klimatet runt om i landet. Här finns både snöklädda berg och österut är klimatet präglat av Spaniens fastandsklimat. Hela den västliga delen av Portugal ligger mot Atlanten och de södra delarna är populära som semesterresmål. Söder om Lissabon har man ett kustklimat med varma somrar och milda vintrar som gör Portugal till ett semesterparadis både för solälskare om sommaren och vinterresenärer som vill tina upp en smula från Skandinaviens kyla.

Se vädertabell för Portugal här

Pengar
I Portugal använder man euro (EUR). Kreditkort fungerar på många ställen men ta ut lite extra kontanter då inte alla restauranger ute på landsbygden tar kort. Det finns gott om bankomater i städerna. Se den aktuella kursen här.
Generellt så är priserna lägre här än i Sverige så passa på att äta och dricka gott!

Transport
Tåg:
Upplev Portugal genom ett tågfönster. Den statliga järnvägen CP, en förkortning av Comboios de Portugal binder samman landets alla större städer. Vissa sträckor trafikeras av moderna snabbtåg och andra av lite mer slitna tåg och vagnar. Missa inte den världsberömda tågresan Linha do Douro som tar dig genom och över vindistrikt, berg och höga broar med vacker utsikt över norra Portugals storslagna natur.

Buss:
De många privatägda bussbolagen i Portugal täcker hela landet. Det största bolaget heter Rede Expressos och täcker nästan hela landet med sina långfärdsbussar. Skall du göra en kortare tur hjälper det lokala biljettkontoret dig.

Båt:
Portugal ligger vid Atlantkusten så här väntar naturligtvis mängder av upplevelser ute till havs. Gör en dagsutflykt till läckra stränder med azurblått vatten i vackra grottor och laguner.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Lissabon
Språk: Portugisiska
Klimat: Tiil stor del subtropiskt kustklimat
Valuta: Euro
Religion: Majoriteten är katoliker


Information om Portugal

Solsäker badsemester
Dränkt i solsken och inramat av vackert formade klippformation ligger en ensam sandstrand. En bris från havet svalkar dig och det oemotståndliga, azurblåa vattnet lockar till ett dopp. Portugal består av nästan bara kust och läckra stränder och där det ligger i det ljumma subtropiska klimatbältet är det perfekt för en badsemester.

En stolt sjöfartsnation
Portugal är mer än fiskrestauranger och vackra vandringar. Landet döljer nämligen en spännande historia med kungar, drottningar och inte minst revolutioner som gjort att Portugal idag är en republik. Mest kännetecknande för Portugals historia är tiden som stolt sjöfartsnation som spritt, detta relativt lilla lands modersmål, långt bort i världen till bland annat Brasilien och Mozambique. Historien om portugisiska upptäcktsresande som bröderna Vasco och Paulo da Gama, Afonso de Albuquerque och många fler kan du lära mer om i Lissabon på Museu de Marinha.

Lissabon
Pastellfärgade hus, smala gator, kullerstensbelagda torg och gamla spårvagnar. Portugals huvudstad Lissabon är ofattbart charmig. Den romantiska middagen består av nyfångad fisk och både grönsakerna och vinet är naturligvis närodlade och lokaltillverkade. Här finner man den perfekta balansen mellan färgstarkt stadsliv, portugisisk historia och så är det aldrig långt till hav och strand.

Madeira
Utanför Marockos kust ligger den portugisiska ön Madeira, badande i solsken och Atlanten. Här väntar helt förtrollande naturupplevelser i det frodiga bergslandskapet. Gör en vandring längs de berömda levadorna och se öns blomsterprakt i full blom. I den största staden Funchal finns en berömd botanisk trädgård och den andra bollhörnan ligger Museu CR7, som hyllar Funchals egen fotbollshjälte Cristiano Ronaldo.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: