Vilka destinationer toppar listorna? Hur bör jag bo under resan? Vilka är de viktigaste tipsen för soloresenärer? Och hur kommer jag säkrast ur startgroparna om jag alltid har varit van vid att resa med vänner, familj eller partners?

Tusentals frågor kan plötsligt dyka upp, men frukta ej! Vår kollega Anne, som själv har massor av erfarenhet av att resa på egen hand, har dammsugit internet och pratat med våra erfarna resekonsulter och härefter sammanställt de bästa tipsen och knepen för dig som drömmer om att ge dig ut i världen på soloäventyr. Kanske är det första gången du ställer in kompassnålen mot det okända och ger dig iväg på egen hand, eller så har du många års erfarenhet av att resa ensam. Oavsett om du ger dig ut på en förstagångsupplevelse, är en erfaren globetrotter eller är lite ringrostig efter flera års paus, lovar vi att du inte går tomhänt härifrån.

1. Boka in dig på ett hostel
Som erfaren soloresenär får jag ofta frågor om jag ibland känner mig ensam och saknar sällskap under mina resor ensam runtom i världen. Den här frågor tar en utmärkt artikel från The Guardian också upp.

Om du väljer att bo på hostel under din resa finns det ofta gott om gemensamma utrymmen, barer, aktiviteter och informationsmöjligheter som alla bjuder in till att du kan rekrytera nya reskamrater som du kan dela upplevelserna med – och kanske få vänner för livet på köpet. Och om du är orolig för att hostel bara innebär illaluktande sovsalar med 15 bäddar kan jag lugna dig med att det faktiskt ofta går att boka enkelrum men ändå delta i gemensamma aktiviteter.

Det finns nästan inget härligare än att kunna dela en måltid med nya reskamrater, utforska storstadens otaliga möjligheter eller ge sig ut på vandring i en storslagen nationalpark – och samtidigt veta att du alltid kan dra dig tillbaka om du behöver tid för dig själv. Det är en av många fantastiska fördelar med att resa på egen hand.

2. Välj en populär destination
En generell rekommendation är att välja destinationer som är populära och välbesökta, eftersom du då alltid kan vara säker på att det finns många andra nyfikna turister på gatorna. Jag har själv rest ensam i många väst- och östeuropeiska huvudstäder som Lissabon i Portugal, Aten i Grekland, Tirana i Albanien och Ljubljana i Slovenien, där jag särskilt stötte på många andra soloresenärer. Här deltog jag i gratis stadsvandringar, som ofta utgår från en välbesökt sevärdhet i centrum av de flesta huvudstäder, och sådana aktiviteter skapar fantastiska möjligheter att träffa andra som också vandrar runt på egen hand. Även Reykjavik på Island och Kapstaden i Sydafrika lyfts fram som intressanta och föredragna soloresmål i denna artikel från CNBC.

3. Skriv dagbok
En aktivitet som återkommer gång på gång i de inspirerande artiklarna om att resa ensam är dagboksskrivning. När du sitter ensam på en restaurang, väntar på en buss eller bara fördriver tiden på annat sätt fungerar det som en trevlig och meningsfull sysselsättning – och dessutom är det ett fantastiskt minne och ger en överblick över din soloresa.

Jag har själv fört dagbok på många av mina tidigare soloresor, och när vinterkylan verkligen gör sig påmind här hemma och det är långt till nästa resa finns det inget bättre än att läsa gamla, finurliga anekdoter från resor runt om i världen.

4. Bo hos en lokal familj
Bland annat belyser The Guardian de fantastiska möjligheterna till kulturellt utbyte och att komma lite djupare in i den del av världen du befinner dig i om du väljer att bo hos en lokal familj.

Var hittar jag stadens bästa, lokala matmarknad? Finns det platser jag bör undvika när jag reser ensam? Finns det traditioner och sedvänjor jag bör känna till för att inte förolämpa lokalbefolkningen? De bästa tipsen och knepen får du utan tvekan från människorna som lever sin vardag i det område där du kanske bara har befunnit dig som turist i en vecka eller två – så varför inte utnyttja tiden på bästa sätt och bo med lokala experter?

Ofta är coachsurfing en bra ingång för att bo och resa på detta sätt, och om du vill ha mer integritet kan du på AirBnB ofta boka ett rum i ett hus tillsammans med en familj. Generellt sett är värdarna på den sistnämnda sidan bra på att informera och säga till om de älskar att hjälpa till och delta i resenärens vistelse – eller om de bara lämnar nyckeln och sen bara låter dig vara ifred. Dessutom kan du prata med din resekonsult om möjligheterna till homestay under din resa.

5. Åk på pilgrimsfärd
Flera bloggar tipsar om pilgrimsvandringar som den ultimata upplevelsen för soloresenärer, och jag kan bara hålla med om påståendet. Totalt finns det 281 Camino-leder som sträcker sig över cirka 8 300 mil genom 29 länder, så det finns utan tvekan något för alla vandringsintressen.
Jag har själv vandrat Camino del Norte, Camino Francés och Camino Portugués, som är de tre mest populära rutterna, och här kan jag garantera att det finns massor av möjligheter för att träffa soloresande pilgrimer, oavsett vilken led du väljer.
Om du vill känna på soloreselivet men fortfarande ha tryggheten i en grupp erbjuder Winberg Travel faktiskt gruppvandringar till både Camino Francés och Camino Portugúes med svenska reseledare – se resorna här.

6. Skaffa dig ett jobb
Ett annat smart sätt att skaffa sig en bekantskapskrets medan du är ute och reser, och samtidigt lära dig mer om den plats du befinner dig på, är genom att skaffa ett jobb.
Det finns det ofta bra jobb att få på hostels eller barer, där möjligheterna att träffa likasinnade soloresenärer dessutom är många. Om en imponerande lön inte är det du prioriterar mest, utan snarare upplevelsen och eventuellt gratis mat och logi, finns det flera plattformar som hjälper arbetssökande resenärer och lokala arbetsgivare att hitta varandra.
Jag har själv använt plattformen Workaway, där jag har jobbat en sommar på en strandcamping i södra Albanien och tillbringat ett par vintermånader med att hjälpa till att riva ett hus i en liten by på Färöarna.
När du väl har fått ett jobb är det oftast under en längre period, vilket också innebär extra tid och fler möjligheter att utforska de äventyrliga möjligheter som destinationerna har att erbjuda – och dessutom får du de bästa tipsen och knepen från värdarna som du bor hos. Det är win win!

7. Just do it – men börja smått
Ett bra tips att ta med sig är utan tvekan att det aldrig finns en perfekt tidpunkt för ett soloäventyr – du kan i alla fall alltid hitta diverse hinder och övertyga dig själv om att resan bör flyttas till senare i framtiden.
Börja med att bestämma ett datum och boka biljetter – då finns det ingen återvändo. Med det sagt skadar det absolut inte att börja smått och välja en destination som på vissa områden, som språk, kultur och religion, inte skiljer sig särskilt mycket från det du är van vid hemifrån. På så sätt underlättar du den lite kaotiska research-fasen som ibland kan skrämma bort dig innan du ens har rest iväg.
Få fler tips till ensamresan här.

8. Allt är inte alltid rosaskimrande
Jag skulle kunna berätta en vit lögn och säga att du aldrig kommer att stöta på oväntade utmaningar, aldrig kommer att känna dig ensam och aldrig kommer att uppleva att något avviker från planen när du reser ut i världen på egen hand. Men det är inte sanningen, utan allt kan hända, och du kan mycket väl hamna i en oförutsägbar situation som kan vara svår att ta sig ur. Och när det händer är lösningen upp till dig, och ofta bara dig. Här kommer några expertråd för sådana situationer:
  1. Det är aldrig ett misslyckande att be dina medmänniskor om hjälp – kom ihåg det! Det finns alltid vänligt inställda människor runt dig som kommer att hjälpa dig att komma tillbaka på rätt spår.
  2. När du befinner dig mitt i vad som känns som stormens öga men lyckas lösa problemet på egen hand kommer du känna dig dubbelt så duktig. Det ger en självförtroendeboost utan lite och kommer samtidigt förbereda dig för liknande utmaningar i framtiden.

9. Det blir vad du gör det till
Slutligen handlar det också kort och gott om hur du väljer att se på ensamresandet – om det ska vara kul måste du också själv göra en insats för att det ska bli kul! Soloresor ger dig precis så mycket som du själv tillför reseupplevelsen. Om du närmar dig världen med öppet och positivt sinne och möter dina medmänniskor med ett leende är det också oftast det du får tillbaka.

10. En uppsjö av bra råd
Den här artikeln från Buzzfeed summerar massor av användbara småtips som kan vara värda att anteckna innan du ger dig iväg. Här är några av de viktigaste:
  • Skaffa en bra reseförsäkring
  • Ta med ett första hjälpen-kit
  • Ha alltid lite extra kontanter till hands
  • Öva på kortare soloresor när hemmet innan avfärd
  • Lär känna dina gränser
  • Köp ett lokalt SIM-kort så är du inte är beroende av att hitta Wi-fi överallt


Fler tips och tricks för soloresor
Den här artikeln är skriven av kvinnor för kvinnor som drömmer om att ge sig ut i världen på soloäventyr. https://www.womenshealthmag.com/life/a38829836/solo-travel-for-women/
Vi hoppas nu att du har fått massor av användbar information som förhoppningsvis har rustat dig bättre inför drömmer om en soloresa. Riktigt trevlig resa!

Källor:
The Guardian: 10 tips for solo travellers
CNBC Travel: She’s visited 63 countries by herself - and now coaches others on how to travel solo
Women's Health: 10 Best Solo Travel Tips And 10 Top Destinations For Women, According To Experts
The Points Guy: How to travel solo — and why you absolutely should
The Blonde Abroad: The Ultimate Guide to Solo Female Travel
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: