Det är nästan svårt att föreställa sig hur det är att resa utan olika enheter med skärmar och det tillhörande huvudbryet av adaptrar, laddare, fodral och bekymmer över roamingavgifter och gratis wi-fi. Bara av den anledningen är det värt att prova något helt otänkbart: att låta alla apparater stanna hemma och uppleva världen öga mot öga - utan pixlar, filter och kameraobjektiv.

Om du reser på ett mer gammaldags sätt kommer du kanske upptäcka att upplevelserna och umgänget med andra blir betydligt annorlunda när ditt fokus inte störs av notiser och sociala medier.
Du vill kanske fortfarande ta med dig några minnen hem från resan, och för detta uppfanns för många hundratals år sedan ett genialt koncept: papper och penna! Ta anteckningar, skriv dagbok, gör skisser och sätt dina tankar på pränt. Och om det känns som en synd att resa utan att ta bilder, ta med en gammaldags kamera. Då kommer du antagligen bara ta de viktigaste bilderna, till skillnad från den helgarderings-fotograferingen som ofta sker med en smartphone. Istället får du tid och utrymme att njuta av ögonblicket - precis som man gjorde förr i tiden – innan tekniken förändrade sättet vi upplever världen på.

Låt dig inspireras av vår guide som kan hjälpa dig att resa enklare framöver

Så här reser du som i gamla dagar:

 • Använd vanliga kartor - inte kartappar
 • Vi har blivit så vana vid GPS:er och digital vägbeskrivning att den gamla spänningen att följa en karta helt har försvunnit. Det samma gäller den härliga känslan när man med egen hjälp och en papperskarta når en angiven plats. Samtidigt blir inte allt så planerat och det finns en större grad av spontanitet. Dessutom får du en mycket bättre känsla för din omgivning, då du måste anstränga dig för att följa riktmärken och den omkringliggande naturen. En papperskarta är dessutom genialisk för att skriva anteckningar och kommentarer på. Både som ett minne för dig själv, men också om du senare behöver hjälpa andra på vägen.
  Det finns vanligtvis gratis kartor på de flesta turistkontor och hotell, som också pekar ut platser och sevärdheter som är värda att besöka. Du kan också skriva ut en karta på förhand - eller helt enkelt försöka vandra iväg utan karta och fråga efter vägen. Det brukar ge helt andra och oväntade upplevelser!

 • Skicka riktiga brev - inte meddelanden
 • Att hålla digital kontakt med människor när man är ute och reser är omedelbart - men ofta också lite ytligt, eftersom man inte fördjupar sig på samma sätt som när man skriver ett brev. Lämna därför de korta uppdateringarna och meddelandena på Whatsapp, Messenger, sms och e-post och ge istället någon glädjen att få ett äkta, handskrivet brev dekorerat med exotiska frimärken. Ett minne från ett annat land, som den lyckliga mottagaren kan ge sin fulla uppmärksamhet, under tiden som du upplever landet fullt ut.
  Precis som med tweets är det en konst att få med så mycket information som möjligt på vykortet eller i brevet som helst inte ska bli alldeles för tungt - även om mottagarna säkert kommer att sitta på andra sidan jorden och hoppas att brevet aldrig tar slut.

 • Använd filmkamera - och hoppa över digitala selfies
 • De flesta av oss har nog tänkt tanken att bilden som en situation ger upphov till kommer att se helt fantastisk ut på sociala medier. Digitala bilder bidrar ibland till att distansera oss från själva upplevelsen - särskilt om avsikten är sociala medier. Och här kommer gammeldags bilder till sin rätt, då de nämligen automatiskt är mer värdefulla och uppskattade. Det innebär att du med en riktig kamera under armen spenderar mindre tid på att fotografera till höger och vänster och mer tid på att verkligen uppleva.

 • Strunta i Facebook - njut av den lokala gemenskapen istället
 • Behöver du verkligen veta vad dina vänner och avlägsna bekanta gör medan du är ute och upplever världen? Lämna behovet av att bli bekräftad med likes hemma medan du är ute och reser. Prata istället med de lokala: fråga den gamla mannen på bänken hur området har förändrats över åren eller damen på marknaden vilka platser hon skulle rekommendera dig att besöka. Om språket är ett problem, slå upp frasen i en hederlig ordbok. Med stor sannolikhet hittar du också en lokal person som gärna vill öva sin engelska och hjälpa dig.

 • Läs riktiga böcker - inte e-böcker
 • En fysisk bok behöver ingen el och klarar av en dag på stranden. Och du behöver knappast oroa dig för om någon kommer att stjäla den medan du badar. En bok kanske väger mer än en läsplatta, men å andra sidan kan du fysiskt känna den och se hur mycket som är kvar av boken. Dessutom får många ett speciellt förhållande till böcker de har haft med sig på resor, då de efteråt - solblekta och slitna – står hemma i bokhyllan och vittnar om äventyr och goda tider. Och om du inte har den anknytningen till dina böcker kan du alltid byta ut dem mot nya böcker under din resa.

 • Lyssna på live-musik och samtal - inte Spotify och ljudböcker
 • Musik är ett perfekt sätt att ta en paus, men när du har hörlurar på dig bidrar det samtidigt till att distansera dig från platsen du har rest till. Så lämna din musik i resväskan, och upplev att du hamnar i många fler spontana samtal, läser mer och förmodligen också sover bättre.
  Om du älskar musik kommer du förmodligen att uppskatta att lyssna på livemusik i det land du besöker. Det är nämligen inte bara ljudet du upplever, utan också hur lokalbefolkningen njuter av musiken. Det kommer garanterat ge dig något särskilt att uppleva en rockkonsert i Japan eller en klassisk konsert i Brooklyn.


Här hittar du istället inspiration till lokala musikupplevelser runt om i världen
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: