Hela världen ruvar på ett stort antal unika musikgenrer – vissa har du kanske hört talas om innan, andra inte. Att ta del av den lokala musiken ger en spännande inblick i världens många kulturer, så när du ger dig av på din nästa resa skulle du göra ett misstag om du berövade dig själv möjligheten att upptäcka världen genom musiken och de många olika säregna musikstilarna som berättar historier om dåtid, nutid och framtid.

Musikgenrer från Latinamerika och Karibien
Bossanova härstammar från Brasilien och framförs ofta av en liten intim ensamble med gitarr, kontrabas och lågmälda trummor. När bossanovan skapades ville man ta fram en ny musikform som skulle bli så folklig att den kunde mäta med Brasiliens högt älskade sambarytmer, men resultatet blev istället en mer exklusiv och avancerad genre som lockade till sig en helt egen publik. Det är trots allt svårt att konkurrera med den färgsprakande dunderfest som samban är för brasilianarna – det är gatans musik som sjuder av liv och dans.
Hitta inspiration till din nästa resa till Brasilien här

Reggae är en populär musikform som idag finns över hela världen, men som uppstod på 1960-talets Jamaica i kölvattnet från ännu en populär musikgenre: ska. Ska är en traditionell urban musikstil som blev populär på 1950-talet, och reggaen snodde åt sig baktakten men drog ner på tempot och plockade in trummor, bas, gitarr och the scraper – ett traditionellt jamaicanskt musikinstrument. Reggaen växte sig sedan snabbt stark i både England, USA och Afrika där den fick agera röst åt de förtryckta. Även i Sverige finns en stark reggaescen med artister som Syster Sol, Partiet och Svenska Akademien, men självklart ska reggae upplevas på riktigt på Jamaica.
Boka ett möte med oss för att få hjälp med din resa till Jamaica

Calypso är en musikstil som är tätt sammankopplad med karnevalen i karibiska Trinidad & Tobago, och där det är kombinationen mellan finurliga texter och off-beat-rytmer som utgör grunden. Musikstilen uppstod på 1930-talet och man kan tydligt hitta spår av calypson i den amerikanska populärmusiken.
Boka ett möte med oss för att få hjälp med din resa till Trinidad & Tobago

Son härstammar från Kuba och kan spåras tillbaka till landets sydöstra delar vid Sierra Maestra-bergen under slutet av 1700-talet. Musiken utgörs av snabba växlingar mellan olika inslag som körsång och improviserad solosång – allt i sällskap av härliga rytmer. Med andra ord är det inte så konstigt att det var sonmusiken som utgjorde grunden till det vi idag känner som salsa.
Hitta inspiration till din nästa resa till Kuba här

Musikfestivaler i Latinamerika och Karibien
Rock in Rio
Äger rum i juni månad i Rio de Janeiro, Brasilien
Rock in Rio är precis som namnet antyder en stor rockfestival i den brasilianska metropolen Rio de Janeiro. Festivalen hölls för första gången år 1985, och redan då var det ett evenemang av rang med stora namn som Queen, AC/DC och Iron Maiden och över 1,5 miljon besökare. Inte konstigt att stämningen nästan gick att jämföra med den legendariska årliga karnevalen när hela staden går ut på gatorna! Sen starten år 1985 har festivalen tagit många olika riktningar och inkluderar än fler genrer än bara rock, och den har till och med blivit så populär att man nu anordnar internationella upplagor i både Madrid, Lissabon och runt om i USA.
Hitta inspiration till din nästa resa till Brasilien här

Musikgenrer från Afrika
Apala är en afrikansk musikstil som först växte fram hos yorubafolket i 1930-talets Nigeria. Här är det trummorna som står i centrum i kombination med bland annat maracas, tumpiano och koklocka, och musikstilen blev populär under Nigerias tid som brittisk koloni.
Hitta inspiration till din nästa resa till Afrika här

Mbaqanga – eller township jive som den också kallas ibland – är en musikstil som har sitt ursprung i sydafrikanska kåkstäderna. Det är en fusion mellan marabi, en annan afrikansk jivemusik, jazz och traditionell zulumusik. Mbaqanga som musikstil fick stor internationell uppmärksamhet i samband med att Paul Simon, en av ikonerna från den amerikanska singer-songwriterduon Simon & Garfunkel, åkte till Sydafrika och spelade in sin Grammyvinnande soloskiva Graceland med lokala sydafrikanska musiker.
Hitta inspiration till din nästa resa till Sydafrika här

Soukous är en dansvänlig musikstil som härstammar från 1960-talets Kongo och som är känd för sina snabba rytmer och avancerade gitarrimprovisationer. Själva ordet kommer från franskans secouer som betyder just skaka, vilket ger en liten föraning om vad som är syftet med soukousmusiken. Musiken har starka influenser från Latinamerika och omnämns ibland som den afrikanska motsvarigheten till rumba.
Hitta inspiration till din nästa resa till Afrika här

Highlife hör till de mest kända moderna afrikanska musikstilarna även om den har rötter från Ghanas kuststäder på 1920-talet. Då användes musiken som soundtrack till ballroomfesterna som anordnades av landets politiska och ekonomiska elit, men sedan dess har musiken vandrat vidare genom befolkningen och två decennier senare blev det sjömännens och migranternas musik. Den som lyssnar mycket amerikansk storbandsjazz kan hitta tydliga spår av highlife, och än idag påverkar highlife en stor del av den västafrikanska musiken.
Hitta inspiration till din nästa resa till Afrika här

Musikfestivaler i Afrika
Mawazine Festival
Hålls i maj/juni i Rabat, Marocko
Den gigantiska festivalen Mawawine i Marocko må vara okänd för de flesta nordeuropéer, men är i själva verket en av världens allra största musikfestivaler. Lineupen består primärt av afrikanska akter som kommer från olika musikaliska bakgrunder inom bland annat afrikansk blues, soul och hiphop, men även västliga storstjärnor som Whitney Houston, Lionel Ritchie och Rihanna har tidigare gästat festivalen.
Boka ett möte med oss för att få hjälp med din resa till Marocko

Vulture Thrust Metal Fest
Hålls i oktober i Rakops, Botswana
Om du längtar efter en festival utöver det vanliga är det till Botswana du ska bege dig när den stora Vulture Thrust Metal Fest äger rum. Här hyllas den ständigt växande heavy metal-scenen som har skapat en spännande och annorlunda subkultur i det afrikanska musiklandskapet. Oavsett om du är en heavy metal-fantast eller inte är det här ett tillfälle du inte ska missa, bland annat eftersom man i samband med festivalen anordnar anpassade heavy metal-safaris där besökare får ta sig ut i vildmarken för att skåda lejon, elefanter, geparder och krokodiler. Dessutom fungerar festivalen som ett stort charity project och man samlar bland annat in pengar under en stor parad som går av stapeln med både tutande bilar, motorcyklister och en riktigt härlig stämning.
Hitta inspiration till din nästa resa till Afrika här

Musikgenrer från Nordamerika
Soul är en afroamerikansk musikstil som växte fram under 1950- och 60-talets USA. Här mixas R’n’B med gospel och musiken blev i mångt och mycket ett viktigt sätt för den afroamerikanska befolkningen att berätta sin historia och tillät det svarta communityt att skapa något att identifiera sig med.
Hitta inspiration till din nästa resa till USA här

Disco har sitt ursprung i New Yorks HBTQ+-värld och blev ett viktigt soundtrack under början av 1970-talet. Musiken skapades för dansgolvet och på så sätt växte musikens popularitet parallellt med de stora klubbarna i staden – Sanctuary, The Loft och Studio 54. I discomusiken blandas funkens tydliga dansbeats med soulens mer polerade ljud och stämmor, samtidigt som man dessutom slänger in lite rytmer från afro- och latinomusik. Ett vinnande koncept, helt enkelt!
Hitta inspiration till din nästa resa till New York här

Jazz uppstod som en folklig dansmusikgenre bland USA:s svarta befolkning i södern kring sekelskiftet. Rötterna hämtade man från slavarnas västafrikanska musik, europeisk marschmusik och engelsk-amerikansk folkmusik, och kanske var det just för att man involverade musik från så många olika kulturer som jazzen slog på bred front och blev omåttligt populär bortom finrummens stängda miljöer. Jazzens centrum är och förblir New Orleans, men under de senaste 80 åren har musiken vuxit och nått långt utanför Louisianas gränser. Om du vill förkovra dig i den autentiska jazzen är det hög tid att boka din resa till sydstaterna!
Hitta inspiration till din nästa resa till Sydstaterna här

Rap växte fram ur den utbredda hiphopkulturen som var stor bland puertoricaner och afroamerikaner i New York-stadsdelarna Bronx och Brooklyn under 1970-talet. Här möttes man på gatornas stora block parties och en stor och bärande del i rapen växte fram – cypherbattles – där man bildar en stor ring och battlar mot varandra med rim och snabba texter. En stor anledning till att det oftast gjordes acapella var att ungdomarna var så fattiga att de inte hade råd med instrument. Rapen växte sig sedan stark med hjälp av profiler som Eminem, Tupac, Missy Elliot, Snoop Dogg, Lauryn Hill och Cardi B, och även i Sverige finns en stark rapscen med namn som Cleo, Petter, Stor, Ken Ring och Linda Pira.
Hitta inspiration till din nästa resa till New York här

Musikfestivaler i Nordamerika
Coachella
Hålls i april i Kalifornien, USA
Det som en gång började som en liten festival för alternativ musik är idag en av världens mest hajpade festivaler där massor av olika musikaliska akter tar plats på scenen. Här spelar världens största artister, men trots det råder det fortfarande en härlig bohemisk vibe under dagarna då människor från hela världen samlas i det vackra Kalifornien.
Hitta inspiration till din nästa resa till Kalifornien här

Montreal International Jazz Festival
Hålls i juni/juli i Montreal, Kanada
”The heartbeat of Planet Jazz – det är vad du kan se fram emot om du besöker Montreal i Kanada i juni/juli under den internationella jazzfestivalen. I mer än 40 år har Festival International De Jazz De Montreal hållt kulturen levande tack vare sin otroligt passion för jazzen, och här kan du möta stjärnor från hela världen samtidigt som du upptäcker en fantastisk stad.
Hitta inspiration till din nästa resa till Kanada här

Musikgenrer från Asien
K-pop är en modern popgenre från Sydkorea som tog sin början via en inhemsk talangtävling där en grupp vid namn Seo Taiji and Boys ställde upp år 1992. De gick inte hela vägen till seger, men deras låt slog stort på bred front i landet, kanske mycket på grund av att man för första gången sedan Koreakriget på 1950-talet här gjorde en egen tolkning av den amerikanska populärmusikkulturen. När sen monsterhiten Gangnam Style av artisten PSY blev viral år 2012 förstod även resten av världen grejen med k-pop, och idag är det tack vare bland annat supergruppen BTS en av världens största genrer.
Boka ett möte med oss för att få hjälp med din resa till Sydkorea

Han är en traditionell musikstil som kan höras överallt i Kina. Musiken är uppbyggd på en ensam melodislinga som de olika instrumenten sedan spelar olika varianter av. Den är främst instrumental, men emellanåt hörs även sång som följer melodins toner.
Boka ett möte med oss för att få hjälp med din resa till Kina

Gamelan härstammar från Indonesien och spelas framför allt på trummor. Ibland ackopanjeras även rytmerna av sång, och musikstilen är en viktig del av den indonesiska kulturen eftersom den spelas vid bland annat religiösa ceremonier, teaterföreställningar, dansshower och festivaler. År 2021 upptogs musikstilen på UNESCO:s kulturarvslista.
Hitta inspiration till din nästa resa till Indonesien här

Pinpeat är en kambodjansk musikgenre som blandar traditionell khmermusik med orkestrar på nio-tio personer. Här är det framför allt blåsinstrument och trummor som är stjärnorna, och traditionen att framföra pinpeatmusik på kungliga och religiösa ceremonier går långt tillbaka i tiden.
Hitta inspiration till din nästa resa till Kambodja här

Musikfestivaler i Asien
Wonderfruit
Hålls i december i Pattaya, Thailand
Live, love, wonder – det är ledorden för den alternativa musikfestivalen Wonderfruit som hålls årligen på Siam Country Club utanför thailändska Pattaya. Här bjuds du att ta del av en intressant kombination av både konst, kultur, musik och natur, och festivalens mål är att väcka nyfikenhet genom konst och kultur. Missa inte detta om du planerar en Thailandsresa under vintern!
Hitta inspiration till din nästa resa till Thailand här

Fuji Rock
Hålls i juli i Niigata, Japan
Med fler än 200 japanska och internationella musikakter är Fuji Rock det största musikaliska utomhusevenemanget i Japan. Festivalen fick sitt namn efter den plats där den först arrangerades år 1997, men i takt med att populariteten steg fick man flytta den till Naeba Ski Resorts i Niigataprefekturet som ligger på huvudön Honshüs norra kust.
Hitta inspiration till din nästa resa till Japan här

Musikgenrer från Oceanien
Indigenous music är samlingsbegreppet för att beskriva den musik som skapas av Australiens urinvånare aboriginerna och urbefolkningen på Torres Strait Islands. Det är ett viktigt sätt för urfolken att föra vidare berättelser och livsöden, och ses som en stor del av urfolkssamhällena. Man spelar bland annat på blåsinstrumentet digeridoo och skapar rytmer med clapsticks.
Hitta inspiration till din nästa resa till Australien här

Musikfestivaler i Oceanien
Field Day Festival
Hålls på nyårsdagen i Sydney, Australien
“There’s no better way to start the year”. Så säger arrangörerna av Field Day Festival i Sydney, som inleder varje nytt år på bästa möjliga sätt. Här, på Sydneys äldsta musikfestival, kan du uppleva hiphop, house och indie och dessutom avsluta året med ett episkt nyårsfirande.
Hitta inspiration till din nästa resa till Australien här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: